[-]
Szybkie szukanie

Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Raspberry Pi 4 B - co na początek?
19-08-2020, 22:34 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-11-2020 01:46 przez szopen.)
Raspberry Pi 4 B - co na początek?
Hehe, tu nie chodzi tyle o aspekt użytkowy, co o edukacyjny, a wiele projektów daje się uruchomić na sporo słabszym sprzęcie pokroju "jedynki" czy "zero" ("gołe" Zero W to poniżej 100zł, a "gołe" Zero to bodajże 4 dyszki, choć ten model jest tak okrojony, że trzeba nieco doinwestować by było zdatne do jakiegokolwiek projektu powiązanego z siecią; z resztą tak samo, jak większość wersji A/A+ niezależnie od cyfry modelu, no OK 3A+ ma WiFi+BT, ale bez zwykłej karty Ethernet, czyli jakieś podobieństwo do 0W).

Jeśli chodzi o zastosowania użytkowe, "czwórka" nadaje się jak najbardziej do dość wymagających obliczeniowo konstrukcji (choćby do budowy jakiegoś media-boxa, tv-boxa czy domowego serwerka, dlatego pod bazę dla HA jest to niemal idealna konstrukcja, gdyby, nie to, że są od niej lepsze, ale i droższe Tongue a możliwość bootowania z USB nadchodzi wielkimi krokami - raspbiana można już bezproblemowo uruchomić z dysku w obudowie USB, wydaje mi się, że możliwe jest to też już obecnie z Ubuntu, ale głowy sobie nie dam uciąć - mnie jednak wciąż interesuje głównie HassOS, czyli odpowiednio skrojony Debian + Alpine linux w kontenerach, a przyczyna jest genialnie prosta - "pająk" na bazie RPi4 jest jednak tańszy od NUCa, a na zabawę w thin-clienty i ręczne instalacje od zera nie mam wystarczająco dużo wolnego czasu, szczególnie uruchamiając coś takiego dla rodziny, która sama sobie nie poradzi w razie poważniejszej wywrotki systemu).

edit: Jeśli chodzi o Ubuntu, to jednak nie jest to OOTB, ale jest to wykonalne, dla kogoś kto ma jakkolwiek choćby blade pojęcie o linuxie:
https://www.raspberrypi.org/forums/viewt...p?t=278791

Zajrzyj do mojego wątku z "perełkami" z WHD - tam zobaczysz ile kosztują bardziej zaawansowane konstrukcje SBC niż RPi (ale by nie szukać daleko - tzw. developer-kit Jetson Nano w PL kosztuje 5 stówek, a w tym zestawie jest tylko moduł procesorowy + płyta główna (mająca wyprowadzone normalne porty) + kartonowa(!) podkładka zastępująca tymczasowo obudowę, na Amazonie jest często sporo drożej, ale właśnie na WHD można znaleźć czasem ciekawostki nawet taniej niż w ChRL).

PS
Jako bazę do "Android auto" zamierzam użyć RPi3B+ (mimo, że mam teraz dwie czwórki w wersjach 2GB i 4GB RAMu), jakkolwiek prawdopodobnie reszta osprzętu będzie sporo droższa od samego SBC (sam ekranik dotykowy jest ~porównywalny cenowo do RPi) choć póki co to ma być konstrukcja prowizoryczna, bo jak dotąd u siebie nie widzę możliwości wykonawczych jeśli chodzi o sensowną zabudowę.

Statystyki Folding@home
[Obrazek: sigimage.php?un=szopen&t=247478]
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
Raspberry Pi 4 B - co na początek? - szopen - 19-08-2020 22:34