[-]
Szybkie szukanie

Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Raspberry Pi 4 B - co na początek?
13-08-2020, 10:41 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-08-2020 22:11 przez szopen.)
Raspberry Pi 4 B - co na początek?
Ekonomista napisał(a):Ktoś zapyta - po co te przejściówki, ano po to, żeby sprawdzić napięcie i prąd na zasilaczu podłączonym do malinki, któremu "zapomnieli" dać "zwykłe" złącze USB (i tu przy okazji chciałbym nadmienić, że obawiam się o samą rezystancję tych przejściówek, skoro mierzyłem prąd na ładującym się telefonie (zdaje się w obu przypadkach na początku ładowania od "zera") i na słabszej ładowarce Motoroli był prawie 2 razy większy)...
Wrócę do tego ^ - bez zdjęć zupełnie nie rozumiałem tego stwierdzenia i… nadal go nie rozumiem.
Szczególnie intrygujące dla mnie są przedmioty widoczne na zdjęciu poniżej miernika (czyżby to były przejściówki USB A->USB-C oraz żeńsko-żeńska "beczka" A-A?)

Tzw. miernik USB podepniesz do dowolnego portu USB maliny i będziesz wiedział czy dociera do niej wystarczające napięcie (oprócz tego sygnalizacja, przynajmniej w raspbianie i hassos, choć oczywiście nie w każdym systemie o tym pomyślano, jest zrealizowana na czerwonej LED - świeci ciągłym światłem gdy napięcie jest OK), no chyba, że masz w planie po prostu normalny pomiar pobieranej mocy czy prądu (owszem przejściówki mają niezerową rezystancję, sam miernik też - więc w szczególnym przypadku wpięcie go między zasilaczem a SBC może spowodować lekki spadek napięcia, a jeśli przejściówki lub zasilacz byłyby wystarczająco złe, to nawet poniżej wartości krytycznej* 4,75V - dlatego tzw. dedykowane zasilacze mają na wyjściu napięcie nieco ponad 5V - by takie spadki nieco zniwelować).

* - to jest taka nieco umowna wartość krytyczna, bo to po prostu 5,00V-5% (choć zazwyczaj w przypadku zasilaczy dopuszcza się odchyłki nawet rzędu 10%), zbyt niskie napięcie zasilające może mieć wpływ na stabilność pracy, a ponoć również powoduje szybsze zużycie nośników flash (karty TF).

PS faktycznie - wentylator w tej obudowie można zamontować zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz (sugeruję wewnątrz, to nie będziesz musiał wymyślać skąd wytrzasnąć na niego grill).

Dopiero teraz się też dopatrzyłem wtyczki wentylatora (jest 2-pinowa) więc jesteś "skazany na 5V"
https://tinkerboarding.co.uk/forum/archi...d-292.html
bo w takim przypadku daje się ją wpiąć jedynie jak na obrazku z linka (czyli między piny 4 a 6) podczas gdy zasilanie 3,3V umożliwiające niższe obroty i cichszą pracę to wykorzystanie napięcia z pinu 1 (wtedy wygodnie jest zapiąć 2 wtyczki jednopinowe, bo piny 1 i 6 nie są obok siebie, no generalnie jest to niewykonalne z wtyczką 2-pinową bez jej rozbierania - ale jej piny można wysunąć delikatnie wciskając zatrzask, natomiast gdy podpinamy "gołe" styki to warto je zabezpieczyć koszulką termokurczliwą).
W termokurcze czasem wrzucam też normalne izolowane przewody, choć głównie by się nie plątały - na gorąco można je ukształtować by się jakoś ukłądały w wolnym miejscu (bo dla estetyki to wiele nie zmienia) - widać to np. na tych fotkach 2 posty wyżej (na pierwszej wentylator jest jeszcze przed przymiarką i widać fabryczne przewody).
UWAGA oczywiście użyłem numeracji złącza 40-pinowego, a nie numeracji GPIO (której nie podlegają napięcia zasilające!).

Jeszcze jedno - zwyczajowo na wentylatorze masz zaznaczony prawidłowy kierunek obrotów i kierunek przepływu powietrza (widać to u mnie na drugim zdjęciu 2 posty wyżej), oczywiście oznaczona polaryzacja podłączenia jest jedyną właściwą (zarówno budowa silnika jak i łopatek wirnika wyklucza możliwość poprawnej pracy "na wstecznym biegu")

Statystyki Folding@home
[Obrazek: sigimage.php?un=szopen&t=247478]
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
Raspberry Pi 4 B - co na początek? - szopen - 13-08-2020 10:41