[-]
Szybkie szukanie

Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
COVID-19 - pomóż w walce z wirusem
26-07-2020, 03:15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-07-2020 03:33 przez szopen.)
COVID-19 - pomóż w walce z wirusem
I kolejna mikroaktualizacja - to tak byśmy nie zapomnieli o wirusie przy okazji wakacji - artykulik podsumowujący pierwsze miesiące działania FAH od momentu ukierunkowania obliczeń na Covid-19
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32637963/
(artykulik nie jest najświeższy, ale wcześniej go nie linkowałem, moje "maszyny" pracują cały czas, wyłączyłem tylko największy grzejnik na czas upałów, więc spadam nieco w statystykach, co widać w sygnaturce).

Osobiście wciąż zachęcam do przyłączenia się do projektu F@H, zapotrzebowanie na moc obliczeniową wciąż jest duże, a projektów wspieranych przez F@H wiążących się z SARS-CoV-2 jest kilkanaście.
Warto wspomnieć, że do przydziału zadań w tym projekcie użyto (przynajmniej na jakiś czas) jednego z mocniejszych superkomputerów, bo tak duży był odzew światowej społeczności i to było jedyne sensowne rozwiązanie by nie marnować mocy obliczeniowej udostępnionej przez woluntariuszy.

Nieco inaczej sytuacja wygląda w przypadku Rosetta@home, gdzie w tej chwili nie widzę sensu w udostępnianiu kolejnych "maszyn" pokroju RPi3, które mają zaledwie 1GB RAMu (z powodu coraz mniejszego zapotrzebowania na te "lżejsze" kawałki obliczeń oraz faktu, że podstawowy cel dotyczący bezpośrednio Covid został w tym projekcie już osiągnięty i w tej chwili obliczeniom podlegają tylko projekty nieco bardziej ogólne, ale z drugiej strony nie namawiam do odłączania sprzętu od projektu, bo na RPi3B+ wciąż obliczenia statystycznie zajmują ponad 90% czasu pracy, choć bywało już znacznie mniej - przypuszczalnie wielu mniej cierpliwych odłączyło swój sprzęt tuż po ogłoszeniu wstępnego sukcesu obliczeń). W statusach serwerów cały czas widać, że ilość zadań w kolejce do obliczeń wciąż jest niezerowa:
https://boinc.bakerlab.org/rosetta/server_status.php
w momencie, gdy to piszę, czeka na obliczenia nieco ponad 28 tysięcy WU, a blisko 700 tysięcy WU jest w trakcie obliczeń, aby dać jakiś pogląd na sytuację - 1WU oblicza się na sprzęcie, który udostępniam do obliczeń w tym projekcie przeciętnie od 16 do 30 godzin - najwolniej idzie na tv-boxie Tongue (a są to u mnie wyłącznie procesory arm czyli raczej nie są to królowie wydajności - co widać po średniej projektu rzędu 7 godzin, ale większość sprzętu biorącego udział w projekcie to jednak amd64, czyli procki intela i amd) przy czym RPi3 jest w stanie obliczać tylko 1 WU, a najmocniejszy sprzęt z pracujących u mnie w tym projekcie oblicza równolegle 4WU.

Statystyki Folding@home
[Obrazek: sigimage.php?un=szopen&t=247478]
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
COVID-19 - pomóż w walce z wirusem - szopen - 26-07-2020 03:15

MyBB SQL Error

MyBB has experienced an internal SQL error and cannot continue.

SQL Error:
1017 - Can't find file: './c1jdtech_forum/threadviews.MYI' (errno: 2 "No such file or directory")
Query:
INSERT INTO threadviews (tid) VALUES('5704')