![]() Szybkie szukanie |
Prosty włącznik RF - co kupić
|
20-06-2020, 15:05
|
|||
|
|||
Prosty włącznik RF - co kupić
Dzięki za radę. Ale jak znalazłem te ORNO za około 50 PLN to kupiłem dwa z pilotami. To tylko zabawa, ale musi działać dla starszej osoby, skrajnie prosto.
Model: OR-GB-442 - https://www.orno.pl/pl/category/productD...ny-pilotem jest wersja na dwa przełączniki: OR-GB-437 - https://www.orno.pl/pl/category/productD...ny-pilotem W komplecie pilot do każdego, piloty są 4-przyciskowe. Do sterowania jednym przyciskiem wystarczy jeden guzik pilota. Technologia oczywiście tandetna 433 MHz, ale można programować odbiorniki (przytrzymując długo przycisk) i to działa świetnie. Ostrzeżenie w instrukcji: nie działa z lampami LED, co nie jest prawdą, musi być tylko wystarczające obciążenie (minimum 3W), żeby był spadek napięcia, pewnie w celu zasilania włącznika. Włącznik nie wymaga dodatkowego zasilania - pracuje na różnicy potencjałów. Jak rozumiem spalenie żarówki (brak różnicy potencjałów) spowoduje śmierć włącznika do czasu wymiany żarówki - sprawdzę przy okazji. Włącznik świeci delikatnie na czerwono lub niebiesko w zależności od tego, czy jest włączony, czy nie. Przełączanie jest dotykowe. Wada na Polskę: wymagana jest puszka z miejscami na 2-4 wkręty na obwodzie, a nie typowe uchwyty szczękowe (rozporowe), co nieco utrudnia montaż, ale zwykle da się jakoś na "chama" zrobić, jak nie ma możliwości wymiany puszki - mimo to jest to najbardziej zbliżone rozwiązanie do tych typowych starych sieci elektrycznych w starszych domach. Poza tym zawsze jest glut klejowy na ciepło jako dodatek, jak już nie ma innego wyjścia. Z przodu na włącznik zakłada się płytę "szklaną" (ja bym ją nazwał bardziej pleksi), która maskuje i rozprasza podświetlenie włącznika. Testowałem na wsi (mało zakłóceń) i działa to bardzo dobrze. Zobaczymy jak w centrum Wawy, próba w tym tygodniu. Jak się sprawdzi dokupię takie podwójne, o ile będą w tak samo dobrej cenie. Więcej w tę instalację nie ma co inwestować, bo jest wszystko w mieszkaniu do wymiany, od elektryki aż po tynki. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Wiadomości w tym wątku |
Prosty włącznik RF - co kupić - jakubd - 06-06-2020, 13:19
Prosty włącznik RF - co kupić - szopen - 07-06-2020, 16:12
Prosty włącznik RF - co kupić - jakubd - 20-06-2020 15:05
|