![]() Szybkie szukanie |
Problem z sygnałem dekoder Toya
|
14-05-2020, 15:10
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-05-2020 15:25 przez szopen.)
|
|||
|
|||
Problem z sygnałem dekoder Toya
Nie rozumiem co za chrzanienie, że musi być 8 żył - zarabiasz 4 (może podpowiem jak - pierwsza para 1-2, druga para 3-6) i sprawdzasz czy działa - w robocie spotykam wiele osób bez jakiejkolwiek technicznej kreatywności - robią "od - do", bo tyle wiedzą (a nie chce im się dowiedzieć więcej), zero prób alternatywnych działań (jeśli dekoder używa czegoś poza standardem to naprawdę dziwne).
Mogli zarobić na 100Mbps, więc partacze, bo mówią, a nawet nie próbowali zrobić… (nawet gdyby dekoder miał nie działać za nieznanego powodu?? umiem sobie wyobrazić sprzęt, który jest zaprojektowany dziwnie, ale bez przesady - jakkolwiek by nie było, miałbyś tam chociaż kablowego neta 100Mbps nawet w przypadku problemu z działaniem dekodera tv). Próbowałeś kabel "na krótko"? zadziałał? więc masz prosty eksperyment do wykonania - wrzucasz po drodze switcha 100Mbps (może za niego posłużyć jakiś stary router z wyłączonym DHCP wpięty wyłącznie partami LAM między kable) i sprawdzasz czy dekoder tv nadal działa. 8 żył jest potrzebne (moim zdaniem) tylko w jednej sytuacji - gdy 100Mbps to za mało (4K wymaga zaledwie 25Mbps, załóżmy że masz jeszcze "nagrywanie pod spodem" i PIP - to da jakieś 75Mbps + zostaje 25Mbps na kanał sterujący i inne narzuty). To że sygnał do dekodera wychodzi przez 1 "dedykowany" port to sprawa normalna - inny VLAN dla IPTV (przynajmniej tak jest we wszystkich mi znanych konstrukcjach). Skoro masz tester to jak konkretnie wygląda sytuacja? Wtyki na 100% dobrze zarobione? Ile masz sprawnych żył i czy w parach? Próbowałeś zarobić je jako 100Mbps? linki tu jest idealny opis jak zarobić kable do pracy 10/100Mbps - normalnie do tego używane są tylko 2 pary: pomarańczowa i zielona, ale jeśli masz częściowo uszkodzony kabel, to zamiast nich używasz sprawne pary, pozostałe piny puste (priorytetem zawsze jest wybór sprawnych par, niezależnie od koloru, użycie przewodów nie od pary może powodować problemy z przesyłem nawet przy 100Mbps, ale taka "partyzancka" konstrukcja jest jedyną możliwą, gdy masz uszkodzone więcej niż 2 przewody z różnych par) https://pinouts.ru/NetworkCables/Etherne...nout.shtml tu masz opis jak to wygląda dla 1/10Gbps - wtedy faktycznie konieczne jest 8 sprawnych żył https://pinouts.ru/NetworkCables/etherne...nout.shtml Statystyki Folding@home |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|