![]() Szybkie szukanie |
Internet światłowodowy Vectra.
|
03-01-2020, 16:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-01-2020 16:58 przez szopen.)
|
|||
|
|||
Internet światłowodowy Vectra.
Ekonomista napisał(a):Na tabliczce znamionowej nie widzę żadnego adresu IP. To gdzie tego szukać? Edit: Odświeżyłem później tę stronkę i adres IP się zmienił - czy to nie oznacza, że jest zmienny czyli prywatny??? 1) Tu kłaniają się zupełne podstawy… jak sobie wyobrażasz sytuację w której masz publiczny adres IP "przyspawany" do urządzenia? to byłaby tragedia - wyobraź sobie awarię urządzenia i co wtedy? IP do piachu? (adresy IP są "dobrem rzadkim" wprawdzie nieco mniej niż np. częstotliwości radiowe ale nie wiem czy czasem nie są cenniejsze od złota ![]() Adres WAN sprawdzisz w interfejsie routera. 2) Adres przydzielany dynamicznie (z DHCP może być zmienny lub stały wbrew nazwie, wtedy do DHCP dochodzi w parze ARP) i adres przydzielany statycznie (czyli wpisany ręcznie w konfiguracji urządzenia) to "jedna para kaloszy". Adres prywatny (z tzw. puli nieroutowalnej, choć to raczej nazwa historyczna, pule takich adresów są ściśle określone - link poniżej, jakkolwiek jest to adres do którego nie można się dostać bezpośrednio od strony internetu, bo tam takie adresy nie występują) i adres publiczny (czyli taki który dostępny jest z każdego punktu świata, tak swoją drogą też te adresy są podzielone na pule - i takie pule mogą kupować operatorzy, z racji tego , że IPv4 się zaczęły kończyć wiele lat temu, zrobiono pewne przemapowanie by je lepiej wykorzystać) to "druga para kaloszy". https://www.itbridge.pl/baza-wiedzy/adre...dresy-ipv4 (takie uzupełnienie - obecnie jest jeszcze pula adresów prywatnych 100.x.x.x zarezerwowana na NATy operatorskie, więc nie są to adresy publiczne, ale też nie do użytku jako prywatne) Jedno z drugim nie ma nic wspólnego adres dynamiczny może być zarówno z puli publicznej jak i prywatnej. Ekonomista napisał(a):Tego nie wiem. Dowiedziałem się tylko jak jest w moim bloku, nie dopytywałem o osiedleOczywiście to zależy od operatora i lokalizacji, dla rozróżnienia nawet powstały odpowiednie nazwy (FTTH - światło bezpośrednio do chaty, FTTB - do budynku itd.) Ostatnie zagadnienie jest typowo ekonomiczne, powiedzmy , że koszt jednostki przepustowości x to y załóżmy że łącze asymetryczne ma parametry 10x down i 1x up a łącze symetryczne 10x down i oczywiście 10x up więc koszt postawienia 10 łącz asymetrycznych to 110 a koszt tej samej ilości symetrycznych to 200y różnica kosztów jest niemal dwukrotna, mimo mocnych uproszczeń. Samo medium jest symetryczne, ale cała reszta już nie. Statystyki Folding@home |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|