[-]
Szybkie szukanie

Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Internet światłowodowy Vectra.
03-01-2020, 16:48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-01-2020 16:58 przez szopen.)
Internet światłowodowy Vectra.
Ekonomista napisał(a):Na tabliczce znamionowej nie widzę żadnego adresu IP. To gdzie tego szukać? Edit: Odświeżyłem później tę stronkę i adres IP się zmienił - czy to nie oznacza, że jest zmienny czyli prywatny???

1) Tu kłaniają się zupełne podstawy… jak sobie wyobrażasz sytuację w której masz publiczny adres IP "przyspawany" do urządzenia? to byłaby tragedia - wyobraź sobie awarię urządzenia i co wtedy? IP do piachu? (adresy IP są "dobrem rzadkim" wprawdzie nieco mniej niż np. częstotliwości radiowe ale nie wiem czy czasem nie są cenniejsze od złota Tongue oczywiście mam na myśli stosunkowo małą pulę IPv4), oczywiście przydział IP realizowany jest programowo i to niezależnie czy dostajesz publiczny czy prywatny, statyczny albo dynamiczny.
Adres WAN sprawdzisz w interfejsie routera.

2) Adres przydzielany dynamicznie (z DHCP może być zmienny lub stały wbrew nazwie, wtedy do DHCP dochodzi w parze ARP) i adres przydzielany statycznie (czyli wpisany ręcznie w konfiguracji urządzenia) to "jedna para kaloszy".
Adres prywatny (z tzw. puli nieroutowalnej, choć to raczej nazwa historyczna, pule takich adresów są ściśle określone - link poniżej, jakkolwiek jest to adres do którego nie można się dostać bezpośrednio od strony internetu, bo tam takie adresy nie występują) i adres publiczny (czyli taki który dostępny jest z każdego punktu świata, tak swoją drogą też te adresy są podzielone na pule - i takie pule mogą kupować operatorzy, z racji tego , że IPv4 się zaczęły kończyć wiele lat temu, zrobiono pewne przemapowanie by je lepiej wykorzystać) to "druga para kaloszy".
https://www.itbridge.pl/baza-wiedzy/adre...dresy-ipv4
(takie uzupełnienie - obecnie jest jeszcze pula adresów prywatnych 100.x.x.x zarezerwowana na NATy operatorskie, więc nie są to adresy publiczne, ale też nie do użytku jako prywatne)

Jedno z drugim nie ma nic wspólnego adres dynamiczny może być zarówno z puli publicznej jak i prywatnej.

Ekonomista napisał(a):Tego nie wiem. Dowiedziałem się tylko jak jest w moim bloku, nie dopytywałem o osiedle
Oczywiście to zależy od operatora i lokalizacji, dla rozróżnienia nawet powstały odpowiednie nazwy (FTTH - światło bezpośrednio do chaty, FTTB - do budynku itd.)

Ostatnie zagadnienie jest typowo ekonomiczne, powiedzmy , że koszt jednostki przepustowości x to y
załóżmy że łącze asymetryczne ma parametry 10x down i 1x up
a łącze symetryczne 10x down i oczywiście 10x up
więc koszt postawienia 10 łącz asymetrycznych to 110 a koszt tej samej ilości symetrycznych to 200y różnica kosztów jest niemal dwukrotna, mimo mocnych uproszczeń.

Samo medium jest symetryczne, ale cała reszta już nie.

Statystyki Folding@home
[Obrazek: sigimage.php?un=szopen&t=247478]
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
Internet światłowodowy Vectra. - szopen - 03-01-2020 16:48