![]() Szybkie szukanie |
Internet światłowodowy Vectra.
|
02-01-2020, 15:25
|
|||
|
|||
Internet światłowodowy Vectra.
Założyłem w końcu światłowód. Wybrałem Vectrę ze względów ekonomicznych (nawet względem internetu mobilnego wychodzi taniej).
Dopytałem jednego gościa, z których mi instalowali. I z ciekawostek to światłowód wchodzi do piwnicy do bloku i stamtąd idzie kabel po "pionie" w którym są liczniki energii. Tak samo robi UPC. Natomiast jest jeszcze Orange i to jedyny telekom, który "wchodzi ze światłowodem do mieszkania". Internet jak zapewniał gościu i tak na razie jest - trzyma idealnie parametry umowy wg speedtest net (chociaż w umowie podają minimalny DL i UL na poziomie 50% i "typowy" jakieś 80 %). Pytałem też go o ograniczenia FUP i powiedział, że nie ma, więc można korzystać "ile fabryka dała". Co do samej ceny to ~33 zł/ m-c minus to, że pierwszy m-c za złotówkę plus instalacja złotówkę i minus, jeśli goodie zatwierdzi cachback 150zł (a z mojego doświadczenia są solidni), co daje ~25 zł/m-c. Dla przykładu nju, które już teraz, po roku daje mi 100 GB i lejek 1 Mbps kosztuje dokładnie 29 zł, a licząc to, że sprzedam teraz sprzęt (modem i router) za choćby 120 zł, a za 2 lata dostałbym pewnie 20zł, wychodzi ~33 zł/m-c. Od kiedy RBM DIL nie ma i skumulowaną kasę już prawie przejadłem to chyba nie ma lepszej opcji w mojej akurat sytuacji. Wiem, że Polska światłowodem nie "stoi", ale w miejscach zurbanizowanych jednak już często jest i oby się to rozwijało. Jeszcze dopowiem, że dostęp do menu routera jest zablokowany i żeby ustawić nowe hasło do Wi-Fi trzeba zarejestrować się na specjalnej stronie www i tam można nim zarządzać, co przynajmniej wg mnie likwiduje podejrzenie o spowodowanie usterek przez "majsterkowiczów"... Z drugiej strony zastanawia mnie, czy w takim razie nie jest to publiczne IP??? |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|