[-]
Szybkie szukanie

Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Internet światłowodowy Vectra.
02-01-2020, 15:25
Internet światłowodowy Vectra.
Założyłem w końcu światłowód. Wybrałem Vectrę ze względów ekonomicznych (nawet względem internetu mobilnego wychodzi taniej).

Dopytałem jednego gościa, z których mi instalowali. I z ciekawostek to światłowód wchodzi do piwnicy do bloku i stamtąd idzie kabel po "pionie" w którym są liczniki energii. Tak samo robi UPC. Natomiast jest jeszcze Orange i to jedyny telekom, który "wchodzi ze światłowodem do mieszkania". Internet jak zapewniał gościu i tak na razie jest - trzyma idealnie parametry umowy wg speedtest net (chociaż w umowie podają minimalny DL i UL na poziomie 50% i "typowy" jakieś 80 %).

Pytałem też go o ograniczenia FUP i powiedział, że nie ma, więc można korzystać "ile fabryka dała".

Co do samej ceny to ~33 zł/ m-c minus to, że pierwszy m-c za złotówkę plus instalacja złotówkę i minus, jeśli goodie zatwierdzi cachback 150zł (a z mojego doświadczenia są solidni), co daje ~25 zł/m-c.

Dla przykładu nju, które już teraz, po roku daje mi 100 GB i lejek 1 Mbps kosztuje dokładnie 29 zł, a licząc to, że sprzedam teraz sprzęt (modem i router) za choćby 120 zł, a za 2 lata dostałbym pewnie 20zł, wychodzi ~33 zł/m-c.

Od kiedy RBM DIL nie ma i skumulowaną kasę już prawie przejadłem to chyba nie ma lepszej opcji w mojej akurat sytuacji. Wiem, że Polska światłowodem nie "stoi", ale w miejscach zurbanizowanych jednak już często jest i oby się to rozwijało.

Jeszcze dopowiem, że dostęp do menu routera jest zablokowany i żeby ustawić nowe hasło do Wi-Fi trzeba zarejestrować się na specjalnej stronie www i tam można nim zarządzać, co przynajmniej wg mnie likwiduje podejrzenie o spowodowanie usterek przez "majsterkowiczów"... Z drugiej strony zastanawia mnie, czy w takim razie nie jest to publiczne IP???
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
Internet światłowodowy Vectra. - Ekonomista - 02-01-2020 15:25