[-]
Szybkie szukanie

Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Odbiór DAB+ "na byle czym"
13-03-2019, 03:44 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-03-2019 05:23 przez szopen.)
Odbiór DAB+ "na byle czym"
@jackop
Jednak potwierdzam - wskazany sterownik działa na tym sprzęcie, tj. "WDR DAB stick", ale dopiero Redmi 4X którego używam jako podstawowego telefonu i nie chciałem sobie na nim śmiecić… okazał się być jedynym androidowym sprzętem z tych które posiadam, na którym to działa, a próbowałem wcześniej bezskutecznie na 2 tabletach z działającym OTG, na androidowym tv-boxie który ma normalne gniazda USB, ale wsparcia dla OTG w sumie nie sprawdziłem Tongue ale raczej byłby dziwne gdyby go nie miał oraz na telefonie, w którym mam gniazdo USB-C - tu akurat była prawdopodobnie winna przejściówka z C na micro-B, która po prostu nadaje się tylko do ładowania (a jednak nie tylko - zapomniałem, ale tego telefonu używam z tą przejściówką także jako zapasowego modemu, czyli dane obsługuje, ale nie OTG?)… a jedynie taki mam kabelek OTG (micro-B->żeńskie USB-A) - sprawdziłem go w trybie demo w SDRtouch (odbiór FM jest całkiem OK).

Niestety mimo działającego sterownika welle.io nie znajduje żadnej stacji na dołączonej do zestawu antence, będę chyba jednak myślał o montażu prawdziwej anteny - okazało się że jest szansa na odbiór wszystkich 3 multipleksów o ile tylko umieszczę prowizoryczną antenę chociaż kilkanaście centymetrów od linii ściany (poza balkon, właściwie ten balkon to loggia, co chyba wiele wyjaśnia) - no do tego by się przydał jeszcze "prawdziwy" tuner DAB+ (a oferta takiego sprzętu uboga, może czas na wymianę amplitunera? ale szkoda, bo ten "zabytek" co mam "zjada na śniadanie" wciąż wiele nowszych i nierozsądnie drogich modeli, ale "gołe" tunery mają wciąż absurdalne ceny, w dodatku to nadal te same kilkuletnie konstrukcje…).

Później dorzucę screenshoty z wycieczki po mieście (właściwie całe Śródmieście Wrocławia jest w dość dobrym zasięgu 3 multiplexów, część Krzyków także).

I kilka słów komentarza do tych obrazków:

pierwszy: tryb ustawiania anteny - wybieramy kanał na którym jest nadawany multipleks (w przeciwnym razie będziemy szukać wiatru w polu, ale to się wydaje oczywiste)

2 i 3 wyszukiwanie (na 2 złapałem moment gdy już był nastrojony kanał, ale jeszcze nie były znalezione stacje, na 3 sytuacja finalna)

4 i 5 widać podział tych mulitplexów - oba są całkiem sensownie podzielone (moim zdaniem) - komercyjny DABcast ma miejsce na 6 stacji (każda po 144CU) w przepływności 192kbps (co przy kodeku AAC-LC powinno dać jakość sporo przewyższającą FM, choć czy to potrzebne dla radia Maryja, które opiera się na mówionych audycjach?) z czego w tej chwili nadają 4 stacje a 1/3 przepływności jest w zapasie czyli zmieszczą się tam jeszcze 2 stacje z tym samym bitrate (w zasadzie mógłby być też podzielony inaczej, ale zapewne kierowano się zasadą - dla każdego po równo Tongue), natomiast w multipleksie LokalDAB bitrate dla stacji jest mniejszy - każda dostała po 84CU czyli 112kbps (przy współczynniku kodowania 1/2 powszechnie stosowanym w DAB), za to mieści się w nim w ten sposób 10 stacji radiowych (również ze sprawiedliwym podziałem pasma) i jeszcze zostaje mły zapas na jakieś dane suplementarne (24CU są wolne).

Na pozostałych widać, że przy dobrym sygnale idzie jak po maśle, a są miejsca gdzie można uzyskać S/N nawet ponad 30dB.

Załączone pliki Miniatury

Statystyki Folding@home
[Obrazek: sigimage.php?un=szopen&t=247478]
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
Odbiór DAB+ "na byle czym" - szopen - 08-03-2019, 18:21
Odbiór DAB+ "na byle czym" - jackop - 08-03-2019, 19:19
Odbiór DAB+ "na byle czym" - szopen - 09-03-2019, 00:07
Odbiór DAB+ "na byle czym" - jakubd - 09-03-2019, 12:30
Odbiór DAB+ "na byle czym" - jackop - 09-03-2019, 14:36
Odbiór DAB+ "na byle czym" - szopen - 09-03-2019, 16:20
Odbiór DAB+ "na byle czym" - szopen - 11-03-2019, 15:23
Odbiór DAB+ "na byle czym" - szopen - 13-03-2019 03:44
Odbiór DAB+ "na byle czym" - szopen - 13-03-2019, 14:55
Odbiór DAB+ "na byle czym" - szopen - 13-03-2019, 15:43
Odbiór DAB+ "na byle czym" - szopen - 01-11-2019, 18:13
Odbiór DAB+ "na byle czym" - zurich - 01-11-2019, 21:29
Odbiór DAB+ "na byle czym" - szopen - 01-11-2019, 21:39
Odbiór DAB+ "na byle czym" - szopen - 16-10-2020, 23:49

MyBB SQL Error

MyBB has experienced an internal SQL error and cannot continue.

SQL Error:
1017 - Can't find file: './c1jdtech_forum/threadviews.MYI' (errno: 2 "No such file or directory")
Query:
INSERT INTO threadviews (tid) VALUES('5506')