![]() Szybkie szukanie |
Odbiór DAB+ "na byle czym"
|
11-03-2019, 15:23
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-03-2019 16:39 przez szopen.)
|
|||
|
|||
Odbiór DAB+ "na byle czym"
Podmieniłem linka powyżej na taki do anglojęzycznego Ali (no niestety polska wersja językowa to horror, a jej odwiedzenie zmienia ciasteczka i zaczyna się ładować ten bełkot językowy…)
W ramach chwili wolnego ukręciłem antenę z 2 kawałków drutu by się przekonać, czy znajdę pozostałe multipleksy nie ruszając się z domu, no ale się nie udało (biorąc pod uwagę wcześniejsze doświadczenia z odbiorem dvb-t "w warunkach polowych" na antenach zrobionych z wieszaka do ubrań, czy z kawałka instalacyjnego przewodu elektroenergetycznego podłączonego do tybetańskich mis… ta antena to profeska ![]() Natomiast oferta programowa z mux Polskiego Radia nie była/jest/będzie tym o czym marzyłem, chociaż już dla odbioru PR2 czy "trójki" w DAB+ (mimo niskiego bitrate "trójki") warto zmienić tuner na cyfrowy (byleby miał nadal też normalny FM), a z wrocławskiego muxa PR jest jeszcze dostępny regionalny program PRW oraz Radio Wrocław Kultura (ochrzczony skrótem RWK, niestety tu też zaoszczędzono na bitrate, a 9% przepływności MUXa się marnuje - choć rozumiem dlaczego - jest to zapewne rezerwa na kanał danych suplemantarnych dla stacji wciąż z niego nie korzystających, ale póki takich serwisów brak można by przydzielić wyższy bitrate dla stacji gdzie byłby z tego pożytek np. RWK, natomiast biorąc pod uwagę co nadaje PR24 jako slideshow, to w ten sposób jest zupełnie zmarnowany ten kawałek przepustowości……). I to jest powód dla którego chcę ocenić swoje szanse na odbiór z pozostałych lokalnych muxów (bo chciałbym w ten sposób odbierać np. Radio RAM mimo, że to też państwowe Polskie Radio, to jednak jest to lokalny program miejski, a nie dla całego regionu jak PRW; czy studenckie radio LUZ; a nawet kanał mniejszości łemkowskiej http://www.lem.fm/ nadawany po łemkowsku, czyli w języku podobnym do ukraińskiego) Kilka screenshotów tu dorzucę, bo zapomniałem o wizualizacji najciekawszej funkcji występującej w "DAB Player von Andreas Gsinn" a mianowicie funkcji ustawiania anteny (mamy wskaźnik sygnału w opcjach strojenia), ale już po tych kilku widać, że mam poprawę odbioru (średnia S/N nieco przekraczająca 9dB już wystarcza do odbioru niemal całkowicie bez zakłóceń): Statystyki Folding@home |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|