[-]
Szybkie szukanie

Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wydajna konfiguracja pod LTE/WiFi do domu
26-08-2018, 12:15
RE: Wydajna konfiguracja pod LTE/WiFi do domu
Trochę czasu minęło od poprzednich wpisów. Obiecałem wrócić z informacją zwrotną jako, że sam trochę tutaj otrzymałem.

Przez mniej więcej rok było stałe łącze od lokalnego ISP (radiowe na sprzęcie Ubiquity). Do tego Dovado Tiny, prosty switch TL-SG1024DE plus dwa AP Unifi Lite na piętro i LR na parter.
Uważam, że punkty dostępowe to był strzał w dziesiątkę; nietanio ale za to bardzo dobrze. Urządzenia przełączają się pomiędzy APkami bez problemu, nie trzymają się jednego kurczowo. Kontroler programowy jest dosyć bogaty w opcje jak na to co potrzebuję ale po prostu jest przystosowany do całej gamy produktów Ubiquity (switche, ap itp.). Zasięg AP jest spory; na działce ~1000m2 jest dom o zabudowie ~12x20m. Poza budynkiem zasięg wifi jest 5-10m zależy z której strony (AP nie są centralnie w budynku, lecz bliżej części tarasowej).
A propos wifi z Tiny AC – na samym początku router był w pomieszczeniu gospodarczym poza obrysem głównej części mieszkalnej i nawet na piętrze łapał sygnał i mogłem przeglądać www pomimo lanego stropu żelbetowego i ogrzewania podłogowego. Na parterze było już zupełnie OK.

Co do Dovado Tiny AC to nie mam uwag. Na plus update firmwareu oraz opcje konfiguracji. Moje łącze było zestawione przez PPPoE.
Łącze słabe, bo tylko 10Mbps i na jednej antenie jest paru klientów. Wszystko zależy jak młodzież zasysa.
Co do możliwości failover w Dovado koniec końców nie skorzystałem z tego i przez rok działałem na jednym łączu.
Przez pewien czas męczyłem się z problemem niewczytywania się niektórych stron www lub innych serwisów (np. Appstore aktualizacje). Winiłem za to najpierw dostawcę , później router, a na końcu oba czynniki były winne ;-)
Okazało się, że rozwiązanie jest proste – wygooglałem, że parametr MTU należy zmienić z 1500 jakie było domyślnie w Routerze na 1492. I nagle wszystko zaczęło się wczytywać…
Ciekawe czy notoryczne rozłączanie połączenia VPN też było tym spowodowane czy to jednak ISP. Nie zdążyłem już tego przetestować. A było to wykurzające, bo pobierając paczkę danych 300-500MB okazywało się pod koniec, że połączenia brak a czas na obrobienie tej paczki danych minął. Irytująco się tak pracuje tym bardziej że masz 5h pracy i trzeba obrobić pewną ilość paczek…
Innym mankamentem było to, że co kilka, kilkanaście dni musiałem restartować programowo router (żeby na nowo zalogować się do PPPoE) lub czasem gdy to nie pomagało musiałem odłączyć go z prądu. Jak to nie pomogło to pomagało czasem odłączenie anteny z zasilania. Zazwyczaj takie operacje przynosiły efekt.
Ale za takie łącze i stałe IP 80PLN/m to trochę dużo.

Teraz najlepsze. W tym miesiącu przeszedłem na ODUIDU 300 (cyfrowy_polsat = CP). Jestem w odległości ~800m od nadajnika. Dioda na modemie/antenie (o ile można to nazwać anteną ;-) ) jest purpurowa, na routerze z CP jest cały czas 5 kresek czyli max. Miałem 2 tygodnie na przetestowanie.
W różnych porach dnia i nocy prędkości dl są w zakresie 20-85Mbps; up jest nieinteresujący, ale jest w granicach 10Mbps (testowane do SKYnet.dc). Przetestowałem też VPN kilkakrotnie przez parę godzin jest OK.
Cena niższa od lokalnego isp o ok. 20pln ale powinien dojść rabat za cwany_dom. Pierwszy miesiąc za free, umowa 24m.
Minus – zmienne IP. Można sobie też wykupić stałe IP w CP za jedyne ~18pln/m :-P. Trochę musiałem pokombinować z kamerami i podglądem, ale HIK-connect rozwiązał sprawę.
Na razie nie robiłem żadnych zmian na routerze CP. Nawet wybór pasma mam automatyczny, bo w sumie nie doczytałem czy ustawić konkretne. Na Maszcie PTK Centertel wisi:

NetWorkS! ID: 5827 (N!)
LTE1800 UMTS900

Plus ID: BT24483
GSM900 UMTS2100 UMTS900

T-Mobile ID: 52947 (N!)
GSM1800 GSM900 UMTS2100

Orange ID: 5827 (N!)
GSM900 UMTS2100

Aero 2 ID: BT24483
LTE1800

Sferia ID: BT24483
LTE800

.............

A co do Dovado Tiny AC, to leży sobie w pudełku.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: Wydajna konfiguracja pod LTE/WiFi do domu - pst - 26-08-2018 12:15