![]() Szybkie szukanie |
Działający smartfon do 500 zł
|
04-09-2017, 13:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-09-2017 14:31 przez szopen.)
|
|||
|
|||
Działający smartfon do 500 zł
16GB (pamiętaj, że dla użytkownika zostaje mniej, bo system też z niej korzysta) raczej wystarczy na 30 "lekkich" aplikacji i niemal całą opisaną resztę, kwestia zależy głównie od filmów (ewentualnie map offline, jeśli pobierasz cały świat, a nie wybrane kraje)
mam redmi4x w wersji 32GB, a dla użytkownika na aplikacje i całą resztę jest dostępne ~26GB (nieco mniej), więc w wersji 16GB będziesz miał dla siebie coś w okolicach 10GB oprócz koło 300 "lekkich" aplikacji mam: 2 aplikacje nawigacyjne offline (z mapami PL + ewentualnie sąsiednich krajów lub tych, gdzie planuję podróż) 2-3 większe gry, aplikacje łącznie zajmują mi nieco ponad 16GB oraz mam w tej chwili koło 0,5GB zdjęć i filmów (robię porządki dość systematycznie), zero muzyki i około 2GB "innych śmieci" (zapewne dane niektórych aplikacji) pozostaje mi nieco ponad 7GB wolnego miejsca kwestia zdjęć i filmów - jeśli godzisz się na ich przechowywanie w chmurze google zezwalając na ograniczenie rozdzielczości do bodajże 16Mpix dla zdjęć i fullhd dla filmów oraz na ich rekompresję przez google w celu zmniejszenia wielkości plików, to ta aplikacja https://play.google.com/store/apps/detai...otos&hl=pl (będąca częścią usługi "zdjęcia" https://photos.google.com/?hl=pl ) pozwoli na przechowanie w chmurze ich "nieskończonej liczby" a jeśli się nie zgodzisz na rekompresję, to pojemność chmury będzie ograniczona bodajże do 5GB(?) jakkolwiek można dokupić miejsce (opłata abonamentowa) do poczytania https://support.google.com/photos/?hl=pl więc nie musisz trzymać tych materiałów bezpośrednio w telefonie (a nawet jeśli nie chcesz powierzać swoich zdjęć tej korporacji, to i tak trzymanie zdjęć wyłącznie na telefonie jest złym pomysłem, a przy okazji tworzenia ich backupu można też zrobić porządek i zostawić na telefonie kopie tylko wybranych) i jeszcze jedno - nie widać różnicy między zdjęciami oryginalnymi wykonanymi na sprzęcie tej klasy, o której tu mówimy, a rekompresowanymi przez google (jeśli jednak planujesz ich dalszą zaawansowaną obróbkę, to zdecydowanie zalecam przechowywanie wersji oryginalnych poprzez zrzucenie ich z telefonu na komputer w ich pierwotnej postaci) Ekonomista napisał(a):Czy może w menu ustawiam, która ma być w 2G, tak jak w Microsoft'ach?nie wiem jak w RMN4X ale w RM4X (na snapdragonie) można ustawić który slot ma być domyślny do rozmów i SMSów (oprócz tego są 2 zielone słuchawki więc można dzwonić także z drugiej karty, także jest możliwość wyboru którędy wysłać SMS choć normalnie jest to karta domyślna) ponadto można ustawić "nieustawione" i wtedy zawsze pyta, którędy się łączyć oraz który slot ma służyć do połączenia z internetem (co oczywiste tu wyboru nie ma, bo jesteśmy połączeni przez domyślną, ale można ją zmienić w ustawieniach w każdej chwili) ponadto można przełączać sloty w ustawieniach slot, który wybierzemy do połączenia z internetem pracuje w LTE/3G/2G i jest możliwość wyboru preferowanego typu sieci (preferowane LTE/preferowane 3G/tylko 2G -przypuszczalnie to ostatnie ustawienie przełącza cały telefon w 2G) a pozostały slot pracuje w 3G/2G i nie ma żadnej możliwości konfiguracji (mogę się mylić - być może jest tylko 2G, ale o połączeniu w 3G raczej świadczy wysoka jakość audio w trakcie rozmów) a np. Vernee Thor, który był na mediateku miał dość podobnie, z tym, że karta, która nie była przeznaczona do połączenia z internetem pracowała w dowolnym trybie, a karta do rozmów wyłącznie w 2G (i w tym wypadku jestem w 100% pewnien 2G w podrzędnym slocie), oczywiście oba sloty były zamienne programowo, ponadto VT miał 2 sloty microSIM i dodatkowo slot microSD Statystyki Folding@home |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|