[-]
Szybkie szukanie

Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BTS ponad 18km za pagórkami :(
19-07-2012, 00:41
RE: BTS ponad 18km za pagórkami :(
qkiz_xt napisał(a):Ustawiłem antenę na maszcie (najwyżej) w kierunku ul. Mroźnej, a tuż niżej antenę DVB-T w kierunku "marcinki". Znalazło sieć ale bez żadnej kreski zasięgu, połączyło się ale net nie hulał. Następnie obróciłem w kierunku "Marcinki" [...] ale net raz hulał a raz nie... Przeważnie dało się otworzyć stronę Zasięg tylko w topnetinfo od -107 do -105dBm. [...] Przypominam że też zamontowałem na antenie DVB-T wzmacniacz LNA-177 i myślę że zakłócają się nawzajem bo gdy np. łączę się z Aero2 TV przerywa... Nie wiem już co mam robić:/ Teraz zasięg jest czasami -103dBm HSPa+..
Dać sobie spokój? kurde a tak niewiele brakuje...

parę uwag
1) skoro możesz kręcić całym masztem, to użyj MDMA lub "miernik gsm" (wsółpracują z większością Huawei'ów), które pokazują siłę sygnału niemal "na żywo"

2) stosując ściśle kierunkową antenę musisz zastosować sztywną konstrukcję i wyjątkowo precyzyjnie wycelować antenę (w nadajnik lub wiązkę odbitą) - ma tu znaczenie odchyłka rzędu pojedynczych stopni, a nawet ułamków stopnia, jeśli to jest faktycznie granica zasięgu i istotne jest wykorzystanie jedynie centrum wiązki głównej gwarantujące maksimum zysku anteny, (charakterystyka kierunkowa anteny powinna być załączona w opakowaniu lub w opisie technicznym producenta dostępnym online)

3) mimo tego, że dvb-t pracuje w polaryzacji poziomej, a Aero2 w pionowej (zakładam, że anteny masz zamontowane zgodnie z wymaganą polaryzacją), to jednak w sytuacji gdy modem pracuje na granicy zasięgu to wypromieniowuje moc rzędu 1W, a moc docierająca do anteny dvb-t to miliardowe części wata, wiązki boczne anten niemal z pewnością zachodzą na siebie, dodatkowo na niekorzyść wpływa wzmacniacz antenowy wzmacniający również pasożytniczy dla dvb-t sygnał gsm, więc by wyeliminować zakłócenia w takich warunkach będziesz musiał użyć oddzielnych masztów oddalonych od siebie o przynajmniej kilka metrów i to prawdopodobnie przy eksperymentalnie dobranych miejscach montażu

PS jaka antena? (ATK-20?)

Statystyki Folding@home
[Obrazek: sigimage.php?un=szopen&t=247478]
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: BTS ponad 18km za pagórkami :( - szopen - 19-07-2012 00:41

MyBB SQL Error

MyBB has experienced an internal SQL error and cannot continue.

SQL Error:
1017 - Can't find file: './c1jdtech_forum/threadviews.MYI' (errno: 2 "No such file or directory")
Query:
INSERT INTO threadviews (tid) VALUES('530')