[-]
Szybkie szukanie

Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wydajna konfiguracja pod LTE/WiFi do domu
11-05-2017, 14:10
Wydajna konfiguracja pod LTE/WiFi do domu
dla mnie niemal w każdej kategorii wygrywa ubiquiti (i ich sprzęt prawdopodobnie bym wybrał gdybym budował podobną instalację do twojej, z drugiej strony w "wiejskiej chacie" z cegły mam dovado tiny i pokrywa on zasięgiem cały dom + spory kawałek działki, większe problemy z WiFi mam w mieszkaniu w bloku … gdzie problemem jest żelbet + dziesiątki sieci sąsiadów)

wracając do tematu
1a) gdy TP-Link wchodził na rynek zewnętrznych AP (czyli dość dawno!) jego wypusty były kiepską imitacją Ubiquiti, podobno w międzyczasie ostro postawili na rozwój, więc możliwe, że linia EAP jest całkiem dopracowana, ale ja bym się bał (ze względu na zbyt wiele poważnych błędów i za wiele drobnych wpadek, które się pojawiały i pojawiają w ich wypustach… choć mam na myśli głównie sprzęt SOHO)

1b) choć warto zauważyć, że na rynek sufitowych AP obecnie się chcą wcisnąć już wszyscy, którzy jakkolwiek liczą się w branży Tongue

2) w rozwiązaniach nisko-kosztowych (typowy domowy low-budget) jestem fanem TP-Linka, ale… wtedy na pokładzie urządzeń ląduje alternatywne oprogramowanie, w przypadku AP, o których wspomniałeś nie wiem czy 30% różnicy w cenie jest wystarczającą motywacją by "iść w nieznane", jedna zasada jest niezmienna od lat - albo coś jest dobre albo tanie, oczywiście trzeba brać poprawki na marketing i trafnie znaleźć kompromis między ceną, możliwościami i realnymi potrzebami

3) nie ma co się łudzić - sprzęt kupiony dzisiaj i tak będzie wymagał wymiany za kilka, maksymalnie kilkanaście lat i to też trzeba brać pod uwagę

4) pokaż żonie i powiedz, że "to" będzie wisiało na sufitach Tongue (UAP umożliwia całkowite ukrycie okablowania)

pst napisał(a):Robiąc klamrę do Dovado Tiny Ac na razie podjąłem decyzję o umowie z lokalnym dostawcą […] nie rezygnuję z modemu LTE i zrobię go jako łącze zapasowe,[…]
czyli jednak idziesz w kierunku przeinwestowania instalacji Tongue na szczęście jednak dovado, który kupiłeś ma odpowiednie funkcje i nawet dość dobrze radzi sobie z failoverem w zasadzie dowolnej kombinacji łącz (jako łącze podstawowe możesz mieć radiówkę wpiętą do ethernet WAN) oczywiście po odpowiedniej konfiguracji Smile

Statystyki Folding@home
[Obrazek: sigimage.php?un=szopen&t=247478]
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
Wydajna konfiguracja pod LTE/WiFi do domu - szopen - 11-05-2017 14:10