![]() Szybkie szukanie |
Wydajna konfiguracja pod LTE/WiFi do domu
|
11-05-2017, 12:35
|
|||
|
|||
RE: Wydajna konfiguracja pod LTE/WiFi do domu
(03-05-2017 06:07)jakubd napisał(a): Dovado zainstaluj w optymalnym miejscu jeżeli chodzi o LTE, modem i sygnał sieci komórkowej. A na piętrach (masz okablowanie) postaw AP. A dokładniej dowolne routery jakie ci się podobają, w których wyłączysz funkcję routerów (wyłączenie serwera DHCP) i podłączysz je wejściem LAN, a nie WAN. Dlaczego tak?Na wstępie sorry, że trochę rozwlekle, ale jak już zebrałem info odnośnie AP to stwierdziłem że wrzucę całość. Szukałem jeszcze miejsca na forum gdzieby podpytać o AP, ale zrobię kontynuację w wątku. Tak nawiasem pisząc - Dovado Tiny AC przyjechał, razem z ze switchem POE (w innych celach) - ale jeszcze nie sprawdzałem jak to działa. Wracając do AP, po doczytaniu i konsultacjach ze znajomym (skażony IT) zaczynam myśleć raczej o dedykowanych AP. W grę wchodzą albo TP-Link z serią EAP (220, 225 czy nawet 115) lub Unifi AP lub AC lite. Czy ktoś może powiedzieć coś dobrego o serii EAP - tzn. używał lub ma znajomego który używa? Jak się ma jakościowo TP-Link do Ubiquiti? Na mojego czuja do domku sprawdzi się i to i to. Jednak jeśli okaże się, że cenowo jest bardzo podobnie to wolę wziąć rozwiązanie lepsze (taka oczywista oczywistość ![]() Po przegadaniu tematu ze znajomym, który używa kilku AP w domu dwupiętrowym, który przeszedł różne kombinacje AP od chińczyków za 80pln z alledrogo przez różne routery mające wszystko, koniec końców skończył na Ubiquiti. Myślę że przyczyniło się do tego doświadczenie z pracy gdzie jak zaczęliśmy używać sprzętu Ubiquiti tak zaczęli o nim zapominać że jest. O jednej z radiolinii przypomnieli sobie jak się sfajczyła podczas burzy... Twierdzi że przy dedykowanych AP i kontrolerze sieć jest jednorodna i nie tworzą się problemy. Można też szybko i bezboleśnie rozbudować wifi. Ale wiadomo każda sroczka swój ogonek chwali. A on z TP-Linkiem nie miał do czynienia choć switcha używa. Taki Unifi AC Lite to kwestia 365PLN a odpowiednik TPLink EAP225 to podobnie 330PLN. TPL ma mocniejszą antenę o 1dBi. Generalnie TP-Link jest cenowo trochę bardziej przystępny, bo zakładając tylko tryb 300N można wyhaczyć EAP115 za cenę 115PLN - w takim wypadku to można powiesić 3-4 AP i zasięg w domu wszędzie (taki EAP115 to odpowiednik Unifi AP (UAP)). TP-Link seria EAP ma kontroler programowy (Aauranet), z infolinii TP-Linka wynika że nie musi być cały czas włączony żeby APki działały - oczywiście zmiany w konfiguracji wymagają włączonego kontrolera. Musze dopytać tylko jak przy planowanym resecie AP czy musi pobrać konfig czy ma zapisany a tylko resetuje urządzenie a nie ustawienia. Pan zeznaje również że działa roaming pomiędzy APkami TP-Linka i twierdzi że opóźnienie przy przejściu z jednego AP na drugi to 30-50ms. Trudno mi to zweryfikować. Jeśli tak jest to mi nie przeszkadza - ważne żeby się klient nie trzymał kurczowo AP na parterze choć dawno jestem w sypialni na piętrze. Nie jestem przekonany czy jest mi potrzebny tryb AC lub 600N. Wydaje mi się że do zastosowań domowych AP w trybie 300N będzie wystarczający. Ubiquity również ma kontroler programowy. Ponoć nawet po polsku. Serwis jednego ze sklepów zeznawał, że ostatnie dostawy Unifi AC Lite były już w wersji POE 802.3af, choć wcześniej było tylko POE pasywne. Tutaj plus. Pan serwisant twierdził również, że przy pasywnym POE w dalszym ciągu AC lite utrzymuje 1000MBit LAN. Jeśli chodzi o roaming to w wersjach UAP (nie AC tylko b,g,n) jest 'prawdziwy' roaming tzn wszystkie APki mają ten sam MAC adres. W wersjach AC ponoć jest z tym problem ale zrobili rozwiązanie jak to nazwali fast roamingu czyli przejęcie klienta przez AP jeśli wykryje że sygnał do którego aktualnie jest przypięta mocno spada; przełączenie rzędu 30ms. Robiąc klamrę do Dovado Tiny Ac na razie podjąłem decyzję o umowie z lokalnym dostawcą na radiolinię pytałem sąsiadów jak działa i mówią, że jest ok - się zobaczy, jest 3m wypowiedzenia ![]() Jednak nie rezygnuję z modemu LTE i zrobię go jako łącze zapasowe, a gdy radiolinia się nie spełni moich oczekiwań to włączę LTE jako główne łącze. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|