[-]
Szybkie szukanie

Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wydajna konfiguracja pod LTE/WiFi do domu
11-05-2017, 12:35
RE: Wydajna konfiguracja pod LTE/WiFi do domu
(03-05-2017 06:07)jakubd napisał(a):  Dovado zainstaluj w optymalnym miejscu jeżeli chodzi o LTE, modem i sygnał sieci komórkowej. A na piętrach (masz okablowanie) postaw AP. A dokładniej dowolne routery jakie ci się podobają, w których wyłączysz funkcję routerów (wyłączenie serwera DHCP) i podłączysz je wejściem LAN, a nie WAN. Dlaczego tak?
- Dedykowane AP kosztują jednak ponad 500-600 PLN i wymagają prawidłowej konfiguracji (np. Ubiquity), która nie jest trywialna
- Routery (a choćby MR3420) są proste w użyciu, tanie, łatwe do zakupu w razie awarii, do tego bywają ładne (jedni lubią mikrotiki, inni MR3420), do tego do większości jest soft zamienny typu gargoyle lub mwan. A taki MR3420 ma też wymienne anteny, jak chcesz poprawić sygnał i łatwo go zamontować na ścianie.

I tu uwaga: Nie, nie reklamuję konkretnie MR3420, po prostu ten sprzęt znam i używałem go jako router 3G, kablowy jak i AP. Do poważniejszych zastosowań użyłbym mikrotika, jak potrzebujesz trybu AC - choćby Asusa AC51u, a na poważnie, z montażem np. na sufitach podwieszanych - ubiquiti + kontroler AP - tu da się uzyskać z pewnymi oporami nawet seamless roaming - wszystkie AP mają ten sam MAC address i chodzenie po domu nie powoduje żadnych przerw w łączności. Ale to raczej w przemysłowych zastosowaniach potrzebne. Zwykły roaming wystarczy. A tu decyduje nie router, tylko klient, więc jaki sprzęt użyjesz to bez znaczenia.
Na wstępie sorry, że trochę rozwlekle, ale jak już zebrałem info odnośnie AP to stwierdziłem że wrzucę całość.
Szukałem jeszcze miejsca na forum gdzieby podpytać o AP, ale zrobię kontynuację w wątku.
Tak nawiasem pisząc - Dovado Tiny AC przyjechał, razem z ze switchem POE (w innych celach) - ale jeszcze nie sprawdzałem jak to działa.

Wracając do AP, po doczytaniu i konsultacjach ze znajomym (skażony IT) zaczynam myśleć raczej o dedykowanych AP. W grę wchodzą albo TP-Link z serią EAP (220, 225 czy nawet 115) lub Unifi AP lub AC lite.
Czy ktoś może powiedzieć coś dobrego o serii EAP - tzn. używał lub ma znajomego który używa?
Jak się ma jakościowo TP-Link do Ubiquiti?
Na mojego czuja do domku sprawdzi się i to i to. Jednak jeśli okaże się, że cenowo jest bardzo podobnie to wolę wziąć rozwiązanie lepsze (taka oczywista oczywistość Tongue).

Po przegadaniu tematu ze znajomym, który używa kilku AP w domu dwupiętrowym, który przeszedł różne kombinacje AP od chińczyków za 80pln z alledrogo przez różne routery mające wszystko, koniec końców skończył na Ubiquiti. Myślę że przyczyniło się do tego doświadczenie z pracy gdzie jak zaczęliśmy używać sprzętu Ubiquiti tak zaczęli o nim zapominać że jest. O jednej z radiolinii przypomnieli sobie jak się sfajczyła podczas burzy... Twierdzi że przy dedykowanych AP i kontrolerze sieć jest jednorodna i nie tworzą się problemy. Można też szybko i bezboleśnie rozbudować wifi.
Ale wiadomo każda sroczka swój ogonek chwali. A on z TP-Linkiem nie miał do czynienia choć switcha używa.

Taki Unifi AC Lite to kwestia 365PLN a odpowiednik TPLink EAP225 to podobnie 330PLN. TPL ma mocniejszą antenę o 1dBi.
Generalnie TP-Link jest cenowo trochę bardziej przystępny, bo zakładając tylko tryb 300N można wyhaczyć EAP115 za cenę 115PLN - w takim wypadku to można powiesić 3-4 AP i zasięg w domu wszędzie (taki EAP115 to odpowiednik Unifi AP (UAP)).

TP-Link seria EAP ma kontroler programowy (Aauranet), z infolinii TP-Linka wynika że nie musi być cały czas włączony żeby APki działały - oczywiście zmiany w konfiguracji wymagają włączonego kontrolera. Musze dopytać tylko jak przy planowanym resecie AP czy musi pobrać konfig czy ma zapisany a tylko resetuje urządzenie a nie ustawienia. Pan zeznaje również że działa roaming pomiędzy APkami TP-Linka i twierdzi że opóźnienie przy przejściu z jednego AP na drugi to 30-50ms. Trudno mi to zweryfikować. Jeśli tak jest to mi nie przeszkadza - ważne żeby się klient nie trzymał kurczowo AP na parterze choć dawno jestem w sypialni na piętrze.
Nie jestem przekonany czy jest mi potrzebny tryb AC lub 600N. Wydaje mi się że do zastosowań domowych AP w trybie 300N będzie wystarczający.

Ubiquity również ma kontroler programowy. Ponoć nawet po polsku. Serwis jednego ze sklepów zeznawał, że ostatnie dostawy Unifi AC Lite były już w wersji POE 802.3af, choć wcześniej było tylko POE pasywne. Tutaj plus. Pan serwisant twierdził również, że przy pasywnym POE w dalszym ciągu AC lite utrzymuje 1000MBit LAN.
Jeśli chodzi o roaming to w wersjach UAP (nie AC tylko b,g,n) jest 'prawdziwy' roaming tzn wszystkie APki mają ten sam MAC adres. W wersjach AC ponoć jest z tym problem ale zrobili rozwiązanie jak to nazwali fast roamingu czyli przejęcie klienta przez AP jeśli wykryje że sygnał do którego aktualnie jest przypięta mocno spada; przełączenie rzędu 30ms.

Robiąc klamrę do Dovado Tiny Ac na razie podjąłem decyzję o umowie z lokalnym dostawcą na radiolinię pytałem sąsiadów jak działa i mówią, że jest ok - się zobaczy, jest 3m wypowiedzenia Tongue.
Jednak nie rezygnuję z modemu LTE i zrobię go jako łącze zapasowe, a gdy radiolinia się nie spełni moich oczekiwań to włączę LTE jako główne łącze.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: Wydajna konfiguracja pod LTE/WiFi do domu - pst - 11-05-2017 12:35