[-]
Szybkie szukanie

Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wydajna konfiguracja pod LTE/WiFi do domu
05-05-2017, 16:37
RE: Wydajna konfiguracja pod LTE/WiFi do domu
Na wstępie dziękuję wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi. Potrzebowałem chwile na przemyślenie i przetrawienie.

(02-05-2017 17:57)grzech1991 napisał(a):  Z neostradą da się zejść do 60 zł miesięcznie. Jeśli zależy Ci na prędkości to rozumiem, że sporo przesyłasz. A jak tak to temat LTE bym odpuścił.

Plusa nigdy nie używałem, ale z opinii które mi się przytrafiły wnioskuję, że lubi sobie przyciąć transfer po kilkunastu gigabajtach.
Nie przesyłam dużych ilości danych (np. nie share'uje torrentów ;-) ). Na prędkości zależy mi umiarkowanie tzn. im szybciej tym lepiej oczywiście, a jeśli jeszcze w tych samych pieniądzach to już w ogóle.
Jedynym dostawcą w okolicy jest Protonet. Firma zyskała ponad 30mln PLN dofinansowania na rozwój infrastruktury. Z informacji sieciowych wynika że wykupowała lokalnych ISP i przejmowała klientów. W latach 2012-2015 dużo hejtu w sieci i bardzo niepochlebnych opinii zarówno ze strony klientów jak i pracowników. Generalnie prędkości do kitu, jakość serwisu słaba w sensie dużo przerw w dostawie sygnału.... Można pogrzebać głębiej w KRS doszukać się konstrukcji tej firmy (rodzinna, a jakże); jak ktoś będzie dociekliwy to i do kominków się dokopie... ale nie o to, nie o to. Jakoś mam (być może) irracjonalną awersję do radiolinii i wydaje* mi się że LTE będzie działało stabilniej...

(03-05-2017 00:06)szopen napisał(a):  
pst napisał(a):muszę porównać czy jest coś co zyskuję w wersji PRO
"pro" i "pro ac" dają możliwość użycia drugiego modemu jako łącze backupowe (wraz np. z kartą prepaid innej sieci)

albo zamiast tego dają możliwość użycia routera w charakterze (zapewne mocno podstawowej) centralki automatyki domowej, bo pisanie "inteligentnego domu" to chyba jest nie na miejscu i coś takiego nieco przekracza faktyczne możliwości routera
http://www.dovado.com/en/features/home-automation
nie miałem okazji jednak tego nigdy zobaczyć w praktyce i "na żywo"
Przejrzałem ceny - jak będzie mnie stać na taką automatykę domową to również wymiana routera z Tiny na Pro nie będzie boleć ;-). Zamówiłem Tiny AC (u Remka na alledrogo).

(03-05-2017 00:06)szopen napisał(a):  
pst napisał(a):W jednym ze sklepów […] powiedziano mi że HiLink do komputera a bez HiLink do routera…
zasadniczo ta zasada raz się sprawdza, a raz nie (zależnie od kombinacji sprzętu)
do dovado wziąłbym "tradycyjny"
wymuszenie częstotliwości wykonane w trybie hilink i tak nie obowiązuje przy przełączeniu modemu w tryb "tradycyjny" (a na to nie masz w zasadzie żadnego wpływu)....
Rozumiem że można wymusić pasmo w samym routerze? tak przynajmniej stoi w opisie Dovado.

(03-05-2017 06:07)jakubd napisał(a):  
pst napisał(a):Zastanawiam się jednak czy nie zrezygnować na piętrze z AP i zastąpić go routerem Dovado, który będzie wisiał na piętrze i posieje tam WiFi, a na parterze dać oddzielny AP (jaki sensowny??).
Dovado zainstaluj w optymalnym miejscu jeżeli chodzi o LTE, modem i sygnał sieci komórkowej. A na piętrach (masz okablowanie) postaw AP. A dokładniej dowolne routery jakie ci się podobają, w których wyłączysz funkcję routerów (wyłączenie serwera DHCP) i podłączysz je wejściem LAN, a nie WAN. Dlaczego tak?
- Dedykowane AP kosztują jednak ponad 500-600 PLN i wymagają prawidłowej konfiguracji (np. Ubiquity), która nie jest trywialna
- Routery (a choćby MR3420) są proste w użyciu, tanie, łatwe do zakupu w razie awarii, do tego bywają ładne (jedni lubią mikrotiki, inni MR3420), do tego do większości jest soft zamienny typu gargoyle lub mwan. A taki MR3420 ma też wymienne anteny, jak chcesz poprawić sygnał i łatwo go zamontować na ścianie.
Jak widzisz wersję PRO AC już odpuściłem.
Co do samych AP to jestem podobnego zdania i mam plan wykorzystania mojego WRT160N - co prawda 2 anteny ale wbudowane i tylko po 1.5dBi (za dobrze nie sieje) http://downloads.linksys.com/downloads/d..._WEB,0.pdf
W razie potrzeby planowałem dokupić właśnie niedrogiego TP-Linka.

Tu nasuwa mi się od razu specyfikacja Tiny AC - jedna antena 2dBi Dodgy; lepiej jest w wersji PRO - dwie anteny po 3dBi każda.

(03-05-2017 06:07)jakubd napisał(a):  A co do anten: Jeżeli bez nich masz takie prędkości, to na razie instaluj bez anten, ew. użyj przedłużacza USB, żeby modem umieścić bliżej okna i dalej od kabli dookoła routera. A jak prędkości będą niskie, to dopiero kombinuj.
Na razie temat anteny i modemu zawieszam i trzymam w odwodzie - rozeznam jednak lokalną firmę i radiolinię. Zobaczymy czy faktycznie będzie te 20Mbit za te pieniądze oraz jak będzie ze stabilnością połączenia. W ostateczności 3m wypowiedzenia i przejście na LTE. Jeśli to łącze się sprawdzi to zgłoszę się po modem i może by tak Aero jako zabezpieczenie w razie W.
Przed ostateczną decyzją podpytam sąsiadów którzy 'wiszą' na antenie tego ISP jak wygląda jakość połączenia.

Wrócę tu opisać co ostatecznie powstało i jak działa.

*słowo klucz
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: Wydajna konfiguracja pod LTE/WiFi do domu - pst - 05-05-2017 16:37