![]() Szybkie szukanie |
Wydajna konfiguracja pod LTE/WiFi do domu
|
05-05-2017, 16:37
|
|||
|
|||
RE: Wydajna konfiguracja pod LTE/WiFi do domu
Na wstępie dziękuję wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi. Potrzebowałem chwile na przemyślenie i przetrawienie.
(02-05-2017 17:57)grzech1991 napisał(a): Z neostradą da się zejść do 60 zł miesięcznie. Jeśli zależy Ci na prędkości to rozumiem, że sporo przesyłasz. A jak tak to temat LTE bym odpuścił.Nie przesyłam dużych ilości danych (np. nie share'uje torrentów ;-) ). Na prędkości zależy mi umiarkowanie tzn. im szybciej tym lepiej oczywiście, a jeśli jeszcze w tych samych pieniądzach to już w ogóle. Jedynym dostawcą w okolicy jest Protonet. Firma zyskała ponad 30mln PLN dofinansowania na rozwój infrastruktury. Z informacji sieciowych wynika że wykupowała lokalnych ISP i przejmowała klientów. W latach 2012-2015 dużo hejtu w sieci i bardzo niepochlebnych opinii zarówno ze strony klientów jak i pracowników. Generalnie prędkości do kitu, jakość serwisu słaba w sensie dużo przerw w dostawie sygnału.... Można pogrzebać głębiej w KRS doszukać się konstrukcji tej firmy (rodzinna, a jakże); jak ktoś będzie dociekliwy to i do kominków się dokopie... ale nie o to, nie o to. Jakoś mam (być może) irracjonalną awersję do radiolinii i wydaje* mi się że LTE będzie działało stabilniej... (03-05-2017 00:06)szopen napisał(a):Przejrzałem ceny - jak będzie mnie stać na taką automatykę domową to również wymiana routera z Tiny na Pro nie będzie boleć ;-). Zamówiłem Tiny AC (u Remka na alledrogo).pst napisał(a):muszę porównać czy jest coś co zyskuję w wersji PRO"pro" i "pro ac" dają możliwość użycia drugiego modemu jako łącze backupowe (wraz np. z kartą prepaid innej sieci) (03-05-2017 00:06)szopen napisał(a):Rozumiem że można wymusić pasmo w samym routerze? tak przynajmniej stoi w opisie Dovado.pst napisał(a):W jednym ze sklepów […] powiedziano mi że HiLink do komputera a bez HiLink do routera…zasadniczo ta zasada raz się sprawdza, a raz nie (zależnie od kombinacji sprzętu) (03-05-2017 06:07)jakubd napisał(a):Jak widzisz wersję PRO AC już odpuściłem.pst napisał(a):Zastanawiam się jednak czy nie zrezygnować na piętrze z AP i zastąpić go routerem Dovado, który będzie wisiał na piętrze i posieje tam WiFi, a na parterze dać oddzielny AP (jaki sensowny??).Dovado zainstaluj w optymalnym miejscu jeżeli chodzi o LTE, modem i sygnał sieci komórkowej. A na piętrach (masz okablowanie) postaw AP. A dokładniej dowolne routery jakie ci się podobają, w których wyłączysz funkcję routerów (wyłączenie serwera DHCP) i podłączysz je wejściem LAN, a nie WAN. Dlaczego tak? Co do samych AP to jestem podobnego zdania i mam plan wykorzystania mojego WRT160N - co prawda 2 anteny ale wbudowane i tylko po 1.5dBi (za dobrze nie sieje) http://downloads.linksys.com/downloads/d..._WEB,0.pdf W razie potrzeby planowałem dokupić właśnie niedrogiego TP-Linka. Tu nasuwa mi się od razu specyfikacja Tiny AC - jedna antena 2dBi ![]() (03-05-2017 06:07)jakubd napisał(a): A co do anten: Jeżeli bez nich masz takie prędkości, to na razie instaluj bez anten, ew. użyj przedłużacza USB, żeby modem umieścić bliżej okna i dalej od kabli dookoła routera. A jak prędkości będą niskie, to dopiero kombinuj.Na razie temat anteny i modemu zawieszam i trzymam w odwodzie - rozeznam jednak lokalną firmę i radiolinię. Zobaczymy czy faktycznie będzie te 20Mbit za te pieniądze oraz jak będzie ze stabilnością połączenia. W ostateczności 3m wypowiedzenia i przejście na LTE. Jeśli to łącze się sprawdzi to zgłoszę się po modem i może by tak Aero jako zabezpieczenie w razie W. Przed ostateczną decyzją podpytam sąsiadów którzy 'wiszą' na antenie tego ISP jak wygląda jakość połączenia. Wrócę tu opisać co ostatecznie powstało i jak działa. *słowo klucz |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|