![]() Szybkie szukanie |
Wydajna konfiguracja pod LTE/WiFi do domu
|
03-05-2017, 06:07
|
|||
|
|||
Wydajna konfiguracja pod LTE/WiFi do domu
pst napisał(a):Nie wiem czy BT dobrze pokazuje bo wynika że Plus nie ma tam LTE… w innym 2km dalej jest NetWorks! które ma LTE ale czy Plus z nich korzysta? Przyznam że nie wiem jak to sprawdzić. Na telefonie z Plus jest zasięg LTE 3-4 kreski na 5 możliwych.NetWorks! to inicjatywa Orange i T-Mobile. Plus działa tylko na własnych pozwoleniach oraz CenterNet/Mobyland/Aero2. pst napisał(a):Kwestia Tiny AC czy PRO AC do decyzji; muszę porównać czy jest coś co zyskuję w wersji PRO i warto za to płacić prawie 200pln więcej (za tyle mam już modem). Wydaje mi się że wersja Tiny na moje potrzeby wystarczy…Pro potrzebujesz tylko, gdy użyjesz drugiego portu USB (sterowanie mieszkaniem i LTE jednocześnie lub drugie łącze zapasowe przez sieć komórkową) oraz dodatkowe porty RJ45. Mając switcha na gigabit - kompletnie niepotrzebne. pst napisał(a):Zastanawiam się jednak czy nie zrezygnować na piętrze z AP i zastąpić go routerem Dovado, który będzie wisiał na piętrze i posieje tam WiFi, a na parterze dać oddzielny AP (jaki sensowny??).Dovado zainstaluj w optymalnym miejscu jeżeli chodzi o LTE, modem i sygnał sieci komórkowej. A na piętrach (masz okablowanie) postaw AP. A dokładniej dowolne routery jakie ci się podobają, w których wyłączysz funkcję routerów (wyłączenie serwera DHCP) i podłączysz je wejściem LAN, a nie WAN. Dlaczego tak? - Dedykowane AP kosztują jednak ponad 500-600 PLN i wymagają prawidłowej konfiguracji (np. Ubiquity), która nie jest trywialna - Routery (a choćby MR3420) są proste w użyciu, tanie, łatwe do zakupu w razie awarii, do tego bywają ładne (jedni lubią mikrotiki, inni MR3420), do tego do większości jest soft zamienny typu gargoyle lub mwan. A taki MR3420 ma też wymienne anteny, jak chcesz poprawić sygnał i łatwo go zamontować na ścianie. I tu uwaga: Nie, nie reklamuję konkretnie MR3420, po prostu ten sprzęt znam i używałem go jako router 3G, kablowy jak i AP. Do poważniejszych zastosowań użyłbym mikrotika, jak potrzebujesz trybu AC - choćby Asusa AC51u, a na poważnie, z montażem np. na sufitach podwieszanych - ubiquiti + kontroler AP - tu da się uzyskać z pewnymi oporami nawet seamless roaming - wszystkie AP mają ten sam MAC address i chodzenie po domu nie powoduje żadnych przerw w łączności. Ale to raczej w przemysłowych zastosowaniach potrzebne. Zwykły roaming wystarczy. A tu decyduje nie router, tylko klient, więc jaki sprzęt użyjesz to bez znaczenia. pst napisał(a):Robiłem testy na piętrze za pomocą iPhona 5s (Ookla) do Skynet DC – 01.05.2017 godzina 17:30 DL 74, UP23 Mbps; robiłem też dwa dni wcześniej na zew. Budynku do serwera w Tarnowskich Górach i wyszło DL18, UP2 Mbps.HuhCzas jednak na artykuł o tym, jak korzystać ze speedtestów. Zawsze w sieciach komórkowych robisz test do SkyNet.DC w Warszawie lub innego wydajnego w okolicy punktu wymiany ruchu PLIX w Warszawie. Dlaczego? bo ruch ze stacji bazowych wchodzi do Internetu nie obok stacji bazowej, tylko właśnie gdzieś w okolicach central tych operatorów, czyli właśnie w Warszawie. Jak zrobiłeś test do serwera w Tarnowskich Górach, to częściej przetestowałeś szerokość łącz Warszawa-Tarnowskie Góry-ISP tej firmy oraz wydajność samego serwera, jeżeli to mały ISP, a nie faktyczną wydajność twojego łącza zwłaszcza, jak ma potencjał na poziomie 75 Mbit/s. A co do anten: Jeżeli bez nich masz takie prędkości, to na razie instaluj bez anten, ew. użyj przedłużacza USB, żeby modem umieścić bliżej okna i dalej od kabli dookoła routera. A jak prędkości będą niskie, to dopiero kombinuj. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|