[-]
Szybkie szukanie

Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wydajna konfiguracja pod LTE/WiFi do domu
03-05-2017, 00:06 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-05-2017 00:48 przez szopen.)
Wydajna konfiguracja pod LTE/WiFi do domu
pst napisał(a):muszę porównać czy jest coś co zyskuję w wersji PRO
"pro" i "pro ac" dają możliwość użycia drugiego modemu jako łącze backupowe (wraz np. z kartą prepaid innej sieci)

albo zamiast tego dają możliwość użycia routera w charakterze (zapewne mocno podstawowej) centralki automatyki domowej, bo pisanie "inteligentnego domu" to chyba jest nie na miejscu i coś takiego nieco przekracza faktyczne możliwości routera
http://www.dovado.com/en/features/home-automation
nie miałem okazji jednak tego nigdy zobaczyć w praktyce i "na żywo"

jak miałem dostęp do Dovado Pro, to nie miałem odpowiedniego sticka - wtedy był obsługiwany tylko Telldus Tellstick 433MHz i jeszcze jakiś system o którym w PL można tylko pomarzyć, (swoją drogą miałem nadzieję, że sklepy Jula wprowadzą to do oferty, bo na zachód i północ od PL mają, ale chyba u nas brak specjalistów z tej dziedziny w dziale zamówień…) w tej chwili jest też obsługa też sticków z-wave (i nawet mam takiego sticka Aeon, ale teraz za to nie mam dostępu do "pro" Tongue)

oprócz tego obsługiwane jest w miarę popularne WeMo D-Linka oraz kilka innych niszowych systemów
(jakkolwiek z-wave daje największe nadzieje, bo jest na rynku sporo osprzętu różnych producentów działającego w tym bezprzewodowym systemie, sam się jednak zdecydowałem na użycie do domowej automatyki oddzielnej taniej centrali - Vera Lite a być może w miarę rosnących potrzeb wymienię ja na nowszy model choćby Vera Plus)

pst napisał(a):W jednym ze sklepów […] powiedziano mi że HiLink do komputera a bez HiLink do routera…
zasadniczo ta zasada raz się sprawdza, a raz nie (zależnie od kombinacji sprzętu)
do dovado wziąłbym "tradycyjny"
wymuszenie częstotliwości wykonane w trybie hilink i tak nie obowiązuje przy przełączeniu modemu w tryb "tradycyjny" (a na to nie masz w zasadzie żadnego wpływu)
choć w sumie możliwość wymuszania częstotliwości nie jest kluczowa, ale może mieć znaczenie w przypadku mocno obciążonej stacji bazowej
(o ile obsługuje ona inne częstotliwości i jesteś w ich zasięgu)

każdy współczesny modem działa z Aero2 BDI

pst napisał(a):czy funkcja bridge pozwoli mi na uzyskanie Wifi z dwóch punktów pomiędzy którymi inne urządzenie Wifi nie będzie się przelogowywać tylko płynnie przejdzie z jednego źródła do drugiego? Czy może bridge jakby wskazywała nazwa ‘wydłuża’ zasięg sieci Wifi?
ani jedno, ani drugie

co do pierwszej kwestii nie ma skutecznego rozwiązania, to kwestia obsługi roamingu WiFi przez urządzenia klienckie
w normalnej sytuacji wszystkie AP wystarczy ustawić z tym samym SSID i hasłem dostępowym oraz najlepiej na niepokrywających się kanałach
alternatywnie jest możliwe rozwiązanie polegające na ustawieniu różnych SSID (dlaczego tak - niżej)

jakkolwiek w androidzie (przynajmniej do 6.x włącznie ta kwestia jest skopana, w 7.0 jeszcze nie miałem czasu sprawdzić zachowania)
za to jest na androida aplikacja ułatwiająca życie (pod warunkiem posiadania sieci o różnych SSID)

nie jestem fanem Apple więc nie powiem jak to obecnie wygląda w urządzeniach na iOS, ale narzekań co najmniej od czasów iphone 4 jakoś nie słyszałem

natomiast w przypadku laptopów zazwyczaj ustawienia roamingu WiFi są dostępna dla użytkownika (zależnie od możliwości karty WIFi)

kwestia druga nazywa się repeater - zdecydowanie odradzam, znacznie lepsze jest dostawienie/dowieszenie dodatkowych AP

anteny
skoro na ajfonie 5s miałeś takie wyniki (w sensie tych dobrych) to prawdopodobnie nie potrzebujesz dodatkowych anten zewnętrznych, ale decyzję o ich kupnie najlepiej podjąć dopiero gdy będziesz miał już zestaw modem + router (nie twierdzę, że na 100% się nie przydadzą)

ewentualny wybór zależy też od możliwości pobliskiej stacji bazowej

jeśli się bardzo upierasz na zakup anten na wstępie to raczej powinieneś wybrać anteny szerokopasmowe - te "trójkąty", istnieje też wersja bez plastikowych obudów albo konstrukcja dwupolaryzacyjna ATK-LOG produkowana przez dipol'a

ewentualny zakup zestawu anten panelowych radzę odłożyć do momentu, gdy będziesz wiedział na jakie pasmo potrzebujesz anteny

grzech1991 napisał(a):Plusa nigdy nie używałem, ale […] lubi sobie przyciąć transfer po kilkunastu gigabajtach.
używam Plusa, nic takiego nie stwierdziłem, lejek pojawia się po wykorzystaniu pakietu
na prędkości także nie narzekam (zwykle w okolicach 20Mbps w obie strony)
ale trzeba pamiętać, że w sieciach komórkowych wyniki w jednym miejscu wcale nie muszą się przekładać na wyniki w innym miejscu (dotyczy to każdej sieci i w zasadzie wszystkich technologii bezprzewodowych)

natomiast większość "płaczów" wynika z 2 faktów:
1) głównie "płaczą" ci, którzy niedoszacowali swoich potrzeb i zamówili za mały pakiet, a Plus nie jest tak elastyczny jak niektórzy inni operatorzy (którzy czasem dopuszczają przekroczenie FUP o 100%) a prędkość na lejku jest naprawdę smutna Tongue i w zasdzie umiemożliwia korzystanie z sieci
2) albo ci którzy mają zawirusowane komputery i nawet sobue nie zdają sprawy, że to wirusy zużywają większość transferu, przez co wpadają na lejek…

Statystyki Folding@home
[Obrazek: sigimage.php?un=szopen&t=247478]
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
Wydajna konfiguracja pod LTE/WiFi do domu - szopen - 03-05-2017 00:06