[-]
Szybkie szukanie

Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dual sim sgs3 lub coś nowego - bardziej skomplikowany temat
22-12-2016, 02:28 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-12-2016 03:57 przez szopen.)
Dual sim sgs3 lub coś nowego - bardziej skomplikowany temat
szczerze?
przy tak ograniczonym budżecie to nie masz wielkiego wyboru

Xiaomi to "chiński odpowiednik Apple" za samą markę się dopłaca
może warto wiedzieć, że "redmi" to jest linia budżetowa Xiaomi
linia "wypasiona" to po prostu "mi"

na dole strony masz listę oficjalnych partnerów (dystrybutor, sklepy i serwis)
http://www.mi.com/pl/

więc kilka modeli z mojego niedawnego przeglądu rynku (dla znajomych), to akurat nie xiaomi
niestety półką cenową było 100-150$ więc trochę ponad twój budżet
(i rozpatrywałem tylko telefony nowe przy założeniu sprowadzenia z ChRL)

zacznę od najdroższego ZTE Nubia Z7 (naprawdę wypasiony sprzęt jak na ten budżet, ponadto ZTE jest marką która się normalnie od lat sprzedaje w Europie czy USA) - jak dla mnie ważna obecność niekolidujących 2 gniazd micro-SIM + oddzielnego gniazda micro-SD
https://www.aliexpress.com/item/Original...74892.html
plus jest taki, że można wybrać wysyłkę z Niemiec (a w praktyce podobno jest to realizowane ze Słubic czyli z Polski) choć jest to zakup w Chinach
i uważam, że to najlepszy wybór z tej skromnej listy, mimo, że nie miałem w ręce tego telefonu

kolejny to taki, jakiego sam używam codziennie - Vernee Thor
https://www.aliexpress.com/item/Vernee-T...93608.html
(czasem jest dostępny również z Niemiec, ale nie z tego linka)
dobra cena za niego to 100$ całkiem zwykła to 120$
mogę gwarantować, że oficjalny soft nie zawiera żadnych syfów (bo sam go używam i sprawdzałem, choć raczej bym kupił w ich oficjalnym sklepie na ali albo w tym który wysyła z Niemiec)
nie jest bez wad, i to wielu, ale powiedzmy, że jest to do przyjęcia w tej kategorii cenowej (niektórzy twierdza, że to najlepszy wybór, nie jestem o tym przekonany, ale kto wie?) no i z androidem 6, a dla mnie główną zaletą jest obecność niekolidujących 2 gniazd micro-SIM + oddzielnego gniazda micro-SD
oraz możliwość podmontowania karty jako rozszerzenia pamięci systemowej (ale karta musi być naprawdę szybka!)

idąc w stronę niskiej ceny czyli w granicach 100$ jest jeszcze 25 szt w tej cenie UMi Diamond :
http://www.gearbest.com/cell-phones/pp_494090.html
nic więcej o nim nie powiem poza ceną (nie analizowałem, ale podejrzane wydaje mi się microSIM + nanoSIM + microSD - taka kombinacja to zazwyczaj albo wkładasz 2 SIMy albo jeden i kartę pamięci)

i na koniec - nie chciało mi się daleko szukać więc zajrzałem co mają w sklepie z 1 linka
https://www.aliexpress.com/store/100077
i jest tam praktycznie cała oferta "znanych i lubianych" chińczyków

i jeszcze jedno - przy sprowadzaniu z ChRL (niezależnie od tego skąd jest wysyłany telefon), należy się liczyć z ewentualnością konieczności zapłaty podatku VAT - odpowiednie wezwanie zostanie przesłane przez Urząd Celny, przed możliwością odbioru przesyłki (jeśli nie zapłacisz to nie odbierzesz, a przesyłka wróci do nadawcy i będzie problem), więc trzeba mieć w zapasie 25% wartości telefonu (VAT wynosi 23%, cło na elektronikę jest zerowe, ale dochodzą jeszcze jakieś niewielkie opłaty manipulacyjne) tą kasę na opłaty warto mieć w gotówce (jeśli przesyłka jest realizowana pocztą a nie kurierem, bo poczta polska ma jakieś chore podejście do płatności kartami, niby da się zapłacić, ale pobierana jest jakaś prowizja na idiotycznych warunkach!)

przy cenie 100$ jest do zapłacenia około 120zł podatku wraz z opłatą (może teraz trochę więcej, bo jest wyższy kurs dolara)

a gdyby się zdarzyło, że wezwanie nie dojdzie, a zamiast tego będzie paczka, to należy sprawę traktować jako uśmiech losu (tj. nie należy się nastawiać, że tych opłat nie będzie, choć nie są nakładane na 100% przesyłek)

ale…
wysyłka z niektórych państw (mam na myśli UE) jest mniej narażona na kontrole celne, a wysyłka z PL generalnie takiej kontroli nie powinna podlegać (i dlatego oferta na ZTE z wysyłką z Niemiec wydaje się być bardziej atrakcyjna, mimo wszystko przypominam, że naliczenie cła i podatku nie zależy od kraju wysyłki lecz od kraju zakupu!)

na wypadek potrzeby przesłania do UC warto przygotować screenshota ze strony z ofertą w momencie zakupu najlepiej po polsku (może być tłumaczenie maszynowe przez google) opis powinien zawierać specyfikację, oraz potwierdzenie przelewu (niezależnie od tego w jaki sposób to nastąpiło, czy przez obciążenie karty płatniczej, czy np. ze środków na koncie Paypal czy w inny sposób), ponieważ czasem Chińczycy deklarują zawartość jako "gift" lub wpisują zaniżoną wartość, ale urzędnicy z UC to nie idioci, więc wymagają powyższego, nie radzę też kombinować, bo prawda i tak zapewne ostatecznie wyjdzie na jaw, a ewentualna oszczędność nie jest warta potencjalnych nieprzyjemności

odpowiednie instrukcje zawiera pismo z UC

mały OFF TOPIC
niedawno szukałem możliwie najtańszego chińczyka, dla dzieciaków znajomego, więc głównym założeniem było przyzwoite działanie gier, niestety znalezisko to nie jest dual-SIM - najtańsza kombinacja to zaledwie 60$ mimo to radzę kupno z dedykowanym futerałem i bardziej wypasioną wersję (czyli 82$-87$)i jeszcze raz przypominam to OFF TOPIC telefon ma jedno gniazdo SIM
https://www.aliexpress.com/item/Hasee-X5...65888.html
główne wady to brak LTE oraz to, że producent już nie istnieje

i odnośnie twojej "3 edycji" - ostatnie rzuty redmi 2 kosztowały w (pół)oficjalnym polskim sklepie coś koło 500zł, a było to najwyżej z pół roku temu, tu masz używkę (w sumie ten model raczej nie jest już produkowany)

edit: sprawdziłem przed chwilą - wersja 1GB/8GB jest nadal dostępna za 499zł (mam na myśli xiaomi4you, sklep nie jest oficjalnym dystrybutorem i podobno został przebrandowany na obecna nazwę po zdobyciu mnóstwa złych opinii w internecie)

więc czy cena za używkę jest OK to zależy od tego ile ten egzemplarz ma faktycznie lat

jeszcze jedno upubliczniłem swoją "listę życzeń" z czasów gdy dość intensywnie szukałem chińskiego dual-sima (nie wiem czy się wyświetlą linki do zakończonych ofert… a być może tam było coś ciekawego z twojego przedziału cenowego)
https://my.aliexpress.com/wishlist/share...3104533868
sorry, ale nie usuwam z niej akcesoriów (futerałów) do mojego modelu, bo zniszczyłem już 2 sztuki - jeden faktycznie ochronił mi telefon, ale sam poległ, a drugi jest wadliwy fabrycznie, więc szukam nowego

Statystyki Folding@home
[Obrazek: sigimage.php?un=szopen&t=247478]
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
[-] 1 użytkownik podziękował użytkownikowi szopen za tę wiadomość:
Stahlmann (2017-07-17)
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
Dual sim sgs3 lub coś nowego - bardziej skomplikowany temat - szopen - 22-12-2016 02:28