[-]
Szybkie szukanie

Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
pomoc w doborze zestawu LTE njumobile
24-07-2016, 10:28
pomoc w doborze zestawu LTE njumobile
Pytałeś już na Facebooku - poznałem po błędzie 1042 - router nazywa się WR1043ND.

Musisz wymienić firmware (fabryczny nie ma obsługi modemów) i skonfigurować zestaw. Będzie to działało bez problemu np. na Gargoyle 1.6.2.2 - ważna jest wersja routera (są już 3: V1, V2 i V3) - wgranie nieprawidłowej może spowodować uwalenie routera.

E3131 to modem 2G i 3G, więc LTE (zwanego czasem nieprawidłowo 4G) nie będziesz miał, póki nie zmienisz modemu np. na E3372.

Gargoyle 1.6.2.2 potrafi zapamiętać i wprowadzać PIN do modemów tradycyjnych (gorzej z HiLinkiem).

Jak chcesz dobry współczesny zestaw, to ja proponuję to, co mam teraz w swojej ofercie - Asus RT-AC51U + E3372 - wydajność do 100-110 Mbit/s o ile oczywiście sieć operatora na to pozwala. Zasięg WiFi normalny.
Bardzo dobry zasięg (większy niż powinien być) póki co trafiłem tylko w jednym urządzeniu: Netgear WNDR3700v2 (absolutnie nie mylić z WNDR4300, który z kolei ma tragiczny zasięg WiFi) - ale tylko wersję V2 testowałem i jest od dawna niedostępna w handlu - teraz tylko chyba tylko v4, ale nie testowałem jej zasięgu.

Zawsze można zasięg zwiększyć w routerach z odkręcanymi antenami przez dołożenie większej, albo takiej na kablu. Można także użyć dodatkowego routera podłączoego z głównym przez ethernet (np. możesz użyć tego 1043) po przełączeniu go w tryb AccessPointa (wyłączenie funkcji routera).

Najtańszy router wcale nie oznacza, że na najmniejszy zasięg.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
pomoc w doborze zestawu LTE njumobile - jakubd - 24-07-2016 10:28