[-]
Szybkie szukanie

Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Częstotliwości LTE w Polsce - wybór sprzętu
05-04-2016, 09:08
RE: Częstotliwości LTE w Polsce - wybór sprzętu
Panowie, bomba! Dzięki serdeczne. Piszę na razie bez przestudiowania dokładnie odpowiedzi, bo mam chwilę tylko czasu. Natomiast chciałem od razu wyrazić uznanie, bo owszem, miałem nadzieję, ba, spodziewałem się, nawet wiedziałem, że spotkam się z życzliwym potraktowaniem i nie będę musiał szukać gdzie indziej, ale przecież wiadomo, nie jestem jedynym, który ma takie problemy, tak więc zakładałem, że poczekam ze 3 dni i gdyby nie było odpowiedzi jeszcze gdzie indziej spróbuję, bynajmniej nie zmieniając zdania o Was, tylko rozumiejąc, że każdy z nas ma różne zajęcia. Mnie trochę przycisnęło i dość szybko muszę zmienić sprzęt. Tymczasem rano patrzę tak z rutyny bardziej: i jest i to jaki zbiór odpowiedzi! Dzięki serdeczne. Prawdę pisząc, mam przy tym nadzieję, że jeszcze komuś innemu podobnie jak ja humaniście raczej, technicznemu ignorantowi - też się przyda ta odpowiedź, dlatego zadawałem w takiej formie. Waham się - a kupić raczej muszę coś w rodzaju palmfonu (tej nazwy używam jako że dawny użytkownik palmtopa jeszcze, ubogaconego funkcją gsm a nie odwrotnie, że jakiś telefon i nagle "sprytnie" się rozwinął; tak jest do dzisiaj; toteż palmfon - i w kierunku tabletu, niech będzie phabletu, bo starość i oczy już większe wymagania stawiają...) W każdym razie, rozważałem między Lenovo K920 Vibe Z2 Pro (jeszcze od epoki IBM należę do "thinkapadowyznawców", więc może zgodność marki dodatkowo coś da) - Huawei P8max - Huawei Ascend Mate 7 (to jeszcze cena w moim zasięgu) ewent. Huawei mediapad X2. Choć Lenovo, to ta sama rodzina, jednak zgłaszano minusy, że zacina się w pracy wielozadaniowej, wolny, także i przy aparacie/kamerze ale przede wszystkim pracy - z różnych racji wychodził na czołówkę P8max. Teraz jednak widzę wstępnie wczytawszy Wasze odpowiedzi, że jednak trzeba się zastanowić, bo jednak w pasmach nie jest najciekawszy. Choć z drugiej strony - powszechne opinie raczej chwalą Huaweie niż Lenovo w tej działce sprzętu... Co prawda FDD2100 to jedynie gdy się ma Plusa (co z powodu choćby propolskiej dla nienajbogatszych polityki koncernu Solarza jest możliwe, że jeżeli odejdę to w tym kierunku; na razie jestem w Idei, pardon, od "jakiegoś czasu" niestety Orange). Czyli - FDD 1800 i jednak 800 bo bywa, że jeżdżę właśnie po różnych miejscowościach i wtedy będę potrzebował jako modemu do notebooka i być może FDD 2600? Trochę się zgubiłem, bo choć dla Polski przewidziane 2600 ale TDD, to któryś z Was napisał że TDD nie rozwinie się a rozwinie się 2600 FDD i dodatkowo 900 FDD? (tego ostatniego w ogóle w pasmach dla Polski nie widziałem).
No, dobrze, bo wciągam już w prywatne sprawy, a czas leci.
Jak napsiałem, dzięki za odpowiedź naprawdę potwierdzającą to, o czym kiedyś z Jakubem rozmawiałem, gdy właśnie tak życzliwie mnie potraktował i bezinteresownie. Dlatego chciałem też pytania trochę ogólniej postawić, by ktoś inny może też mógł przy wyborze skorzystać z Waszych odpowiedzi. Nie chciałem nikogo obrazić - po prostu Forum kojarzyłem z jdtech, tak jak poznałem przy zakupie niegdyś modemu, sądziłem, że pewnie jako właściciel jest w tym centrum - no i w odpowiedziach też figuruje jako Admin.
Też uważam że trzeba kierować się aktualnymi możliwościami - tyle że jednocześnie nie stać mnie za bardzo na zmianę co roku dobrego sprzętu a średniego - to z kolei nie umiem kupić wg reklamówek, co polecają, tylko muszę pogrzebać w możliwościach, zorientować się itp. - a na to co roku czasowo mnie nie stać, stąd wybieram taką opcję raz na ok. 3 lata najlepiej, 2 lata minimum, jeżeli katastrofa jakaś nie przymusi wcześniej, że zmieniam, urządzenie właśnie wielofunkcyjne. Stąd taki zakres moich pytań - ale zgadzam się, że skoro ma to służyć i innym, to najlepszą radą jest: brać przyzwoite w rozsądnej cenie, czy najlepsze z możliwych w aktualnych możliwościach.
Jeżeli jeszcze wolno mi dodać - najpierw: dzięki za domyślenie się przy jednym pytaniu, że warto wskazać urządzenia VI kategorii jako minimum; ja oo prędkościach domyśliłem się, że patrząc tak trochę do przodu, to jednak warto szarpnąć się na 300 MBit/s a potem okazało się, że to w ogóle właśnie kategoria VI, choć nie wiedziałem tego, że to np. znaczy również możliwości agregacji. 2) jeżeli można jeszcze dodać pytanie, o którym zapomniałem pisząc wieczorem. Wiem, że najprawdopodobniej jest to kolejne pytanie laika, ale zawsze jak człowiek dopyta, to pewniejsze.
*) Mianowicie, czy jeżeli producent podaje jakieś tego typu pasma, które urządzenie obsługuje - to oznacza to, że wszystkie inne są wykluczone, nie "obudzi" ich np. jakaś modyfikacja systemu wyższej generacji wgrana za pół roku czy rok? Także, jeżeli mówimy o nowych pasmach, jeszcze nie zagospodarowanych, np. to FDD 2600 albo FDD 900, które ma się pojawić w Plusie?
Raz jeszcze dzięki za odpowiedzi - i mam nadzieję, że również innym osobom się przydadzą.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: Częstotliwości LTE w Polsce - wybór sprzętu - BlaP - 05-04-2016 09:08