![]() Szybkie szukanie |
Skrypt windowsowy podtrzymujący połączenie Aero2 przed usypianiem
|
02-01-2016, 00:02
|
|||
|
|||
Skrypt windowsowy podtrzymujący połączenie Aero2 przed usypianiem
Na wszelki wypadek dodam jeszcze małą uwagę pomocniczą:
otóż jeśli skrypt ciągle pracuje tylko na etapie "podtrzymywania połączenia" (wysyłania zapytań ping), ale nie wykrywa stanu uśpienia połączenia, gdyż już do niego dojdzie, wtedy warto otworzyć na chwilę okno wiersza poleceń (cmd) i wydać testowe polecenie ping z dowolnym adresem; wówczas można będzie upewnić się, czy polecenie ping w danym systemie Windows faktycznie zwraca odpowiedzi w wersji polskiej; dotąd zakładałem, że polska wersja Windows jest równoznaczna także z polskojęzycznymi odpowiedziami generowanymi przez różne podstawowe narzędzia systemowe działające w wierszu poleceń, takie jak ping; jednak niedawno spotkałem się z sytuacją w systemie Windows 8.1 innej osoby, u której ping zwracał odpowiedzi angielskie zamiast polskich, pomimo że system był w wersji polskiej; choć nie znałem historii tej konkretnej instalacji systemu od samego początku, jednak najpewniej była to od początku oficjalna polska dystrybucja Windows 8 (później uaktualniona do 8.1), ale pomimo tego ping zwracał odpowiedzi w j. ang.; w przypadku gdy ping zwraca odpowiedzi w j. ang. konieczne jest odpowiednie ustawienie zmiennej "fragment_poszukiwanego_ciagu_znakow" w sekcji ustawień skryptu; dla polskich odpowiedzi skrypt oczekuje komunikatu "Upłynął limit czasu żądania", natomiast w wersji ang. będzie to komunikat "Request timed out"; dla wersji polskiej zmienna "fragment_poszukiwanego_ciagu_znakow" ma przypisany fragment: czasu a dla wersji angielskiej należy zamiast niego przypisać tej zmiennej np. ciąg znaków: timed (dzięki wybraniu takich poszukiwanych fragmentów ominięty zostanie problem kodowania polskich znaków, a także umieszczania spacji w poszukiwanym ciągu) komentarze zawarte w skrypcie opisują konieczność wprowadzenia modyfikacji językowej przy zmiennej "fragment_poszukiwanego_ciagu_znakow", jednak nie sądziłem, że może okazać się to potrzebne także dla niektórych użytkowników polskich wersji Windows; - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Na szczęście wszystko wskazuje na to, że przynajmniej użytkownicy pakietów płatnych w Aero2 nie będą musieli martwić się tym problemem usypiania połączenia - od pewnego czasu korzystając najpierw z pakietu testowego, a potem z pakietów 5 zł/3 GB/ 30 dni ani razu nie napotkałem na sytuację uśpienia połączenia; Oznaczałoby to prawdopodobnie, że użytkownicy pakietów płatnych otrzymują jakby lepszy priorytet względem użytkowników BDI. Natomiast powrót do BDI po wyczerpaniu pakietu szybko przypomnia o zjawisku usypiania połączenia ![]() Oby Nowy Rok przyniósł wreszcie naprawę tego problemu w BDI !! |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|