![]() Szybkie szukanie |
Skrypt windowsowy podtrzymujący połączenie Aero2 przed usypianiem
|
03-11-2015, 03:11
|
|||
|
|||
Skrypt windowsowy podtrzymujący połączenie Aero2 przed usypianiem
Penknife dziękuję za ten pomysł, sposób sprawdzenia obecności portqry jest bardzo fajny!
Pomyślałem jednak, żeby nie dodawać go już do skryptu, w myśl zasady, że przy tego typu skryptach raczej lepiej unikać ich nadmiernego rozbudowywania oraz biorąc pod uwagę, że użytkownik skryptu ma pełną wiedzę o jego działaniu i świetnie poradzi sobie nawet bez pomocniczych podpowiedzi ze strony skryptu. Natomiast w przypadku ograniczenia czasu oczekiwania na odpowiedź przez ping, nie chciałem go wprowadzać w obawie, że ustawienie takiego czasu na podstawie testów i czasu dobranego na danym systemie może nie sprawdzić się tak samo dobrze na innych systemach (byłoby to trudne do zbadania), dlatego wolałem już tego nie dodawać. Bardzo mnie tylko ciekawi, czy może osoby korzystające z Avasta zauważyły w ostatnim czasie problemy w działaniu tego skryptu? Bo sam od około jednego-dwóch tygodni napotkałem na bardzo dziwny problem. Mianowicie polecenie portqry zaczęło zwracać odpowiedzi inne niż dawniej, a więc inne, niż oczekuje skrypt, przez co mogło dochodzić do błędów w jego działaniu, a w szczególności skrypt może wtedy "utknąć" w pętli oczekującej na zakończenie trybu wpisywania captcha (będzie to wtedy widoczne w komunikatach pokazywanych przez skrypt). Dokładniej mówiąc odpowiedzi zwracane przez polecenie portqry (testujące dostępność strony z captcha) stały się w dziwny sposób praktycznie ciągle takie same, tzn. takie same zarówno podczas poprawnego połączenia, jak i w trybie wpisywania captcha (przez co skrypt nie mógłby już odróżnić tych dwóch stanów), a w dodatku często także w stanie uśpienia połączenia odpowiedź była też taka sama. Odpowiedzi przychodziły też podejrzanie błyskawicznie, ponieważ normalnie tylko odpowiedź w trybie captcha przychodziła błyskawicznie, a w pozostałych trybach potrzebne było kilku sekundowe, lub nawet dłuższe oczekiwanie. Objawy te nasunęły myśl, że pokazywana odpowiedź z portqry nie jest "prawdziwa" (a przynajmniej nie za każdym razem), ale pochodzi z "jakiegoś cache". Dalsze poszukiwania i testy doprowadziły do ustawień "osłony WWW" Avasta (ang. Avast Web Shield). Gdy na jej zakładce "wykluczenia" dodałem jako proces wykluczony PortQry.exe, wówczas problem ten ustąpił !! Wygląd więc na to, że osłona WWW w Avast na niektórych systemach może spowodować negatywny wpływ na korzystanie z portqry, w jakiś sposób blokując uzyskanie przez portqry za każdym (niemal) razem nowej odpowiedzi. Nie mogę tylko zrozumieć, jakie zjawisko tutaj zachodzi ![]() Dlatego bardzo mnie ciekawi, czy osoby krzystające z Avast oraz tego skryptu (o ile w ogóle istnieją takie osoby :-)) zauważyły taki problem w ostatnim czasie. Jeśli tak, to środkiem zaradczym wtedy może być dodanie PortQry.exe do wykluczeń w osłonie WWW. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|