![]() Szybkie szukanie |
Niepożądana zmiana BTS
|
26-10-2015, 17:09
|
|||
|
|||
RE: Niepożądana zmiana BTS
Cytat:Pokręcić anteną tak, aby sygnał z tego niechcianego był znacznie słabszy. Próbowałem w lewo, w prawo, ale bez skutku. Przy mocniejszym przekręceniu anteny pojawia się drugi niedziałający BTS, CID 33837. Cytat:1. Sprawdzić, na jakim zakresie działa ten BTS - 2100, czy 900 - w porównaniu z twoim "ulubionym". To ew. pozwoli na wymuszenie pracy z danym BTSem przez wymuszenie pracy w U900 lub U2100. Jeżeli oba w 900, to nie tędy droga. Wpadło mi do głowy takie rozwiązanie, właśnie próbuję od Play wydębić lokalizację i pasma niechcianych BTSów, na razie udzielają wymijających odpowiedzi, ale może da radę. W bazie BTSearch te stacje nie figurują. Czy do wymuszenia pracy na konkretnym paśmie konieczna jest zmiana firmware routera na OpenWrt? Cytat:Ogólnie warto zlokalizować "wroga" i sprawdzić (jadąc w jego okolice), czy on działa poprawnie, czy to jakieś problemy techniczne z tą stacją. Początkowo myślałem, że to właśnie problemy techniczne po stronie Play są przyczyną, wydawało się że może problem minie, ale trwa to już kilka miesięcy, Play twierdzi, że z BTSem wszystko w porządku. Jak pisałem okresy dobrego połączenia/braku połaczenia są dość długie, więc musiałbym koczować koło BTSa kilka dni żeby coś stwierdzić. Ewentualnie musiałbym znaleźć kogoś z internetem Play i wysłać go pod BTSa żeby dowiedzieć się czy jemu działa kiedy mi nie działa ![]() Zastanawia mnie czy to, że modem próbuje łączyć się z BTSem niezapewniającym nawet siły sygnału wystarczającej do połączenia oznacza, że modem "nie widzi" innej, lepszej możliwości połączenia (tzn. "mojego" BTSa)? Czy może raczej z powodu jakieś technicznej ułomności (wada oprogramowania?) ignoruje taką możliwość? Czy istnieje jakiś program umożliwiający przegląd dostępnych połączeń i zmianę BTSa? |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Wiadomości w tym wątku |
Niepożądana zmiana BTS - dypol - 26-10-2015, 13:57
Niepożądana zmiana BTS - jakubd - 26-10-2015, 15:35
RE: Niepożądana zmiana BTS - dypol - 26-10-2015 17:09
Niepożądana zmiana BTS - szopen - 26-10-2015, 17:34
Niepożądana zmiana BTS - jakubd - 26-10-2015, 17:54
RE: Niepożądana zmiana BTS - dypol - 27-10-2015, 19:51
RE: Niepożądana zmiana BTS - dypol - 24-11-2015, 11:45
Niepożądana zmiana BTS - jakubd - 24-11-2015, 12:18