[-]
Szybkie szukanie

Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Skrypt windowsowy podtrzymujący połączenie Aero2 przed usypianiem
09-09-2015, 17:13 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-09-2015 17:17 przez tomaszmister.)
RE: Skrypt windowsowy podtrzymujący połączenie Aero2 przed usypianiem
Szopen dziękuję bardzo za przejrzenie skryptu, przeniesienie go i dobre słowa o nim :-) !!

Najważniejsze właśnie czy po przetestowaniu przez innych użytkowników spełni on oczekiwania i okaże się choć trochę pomocny w załagodzeniu tego bardzo męczącego problemu powstałego w Aero2.

Bo w rzeczywistości jest to dość prymitywny skrypt, ale założeniem było właśnie, aby wynikowy skrypt był jak najprostszy, stosujący najprostsze środki, nie nakładający żadnego zbędnego obciążenia, aby tylko dać ulgę użytkownikom borykającym się z tym problemem powstałym w Aero2.

(tym co z pewnością może razić w skrypcie jest częste korzystanie z goto, jednak w skryptach windowsowych brakuje wielu elementów pozwalających ładniej zapisać oczekiwany schemat działania i w rezultacie w wielu miejscach goto służy w tym skrypcie jako zastępnik dla pętli do-while, instrukcji break, a czasami po prostu pozwalał na uniknięcie niepotrzebnego skomplikowania skryptu).

Sam przez dwa tygodnie testowałem go pod Windows XP oraz Windows 7 z modemami Huawei E173u-2 (a więc modemem szczególnie cierpiącym na tym problemie) oraz na jeszcze jednym modemie Huawei (był to chyba model E176), również niskiej kategorii, który także doświadczał tego problemu.
I na podstawie tych testów wydaje się, że skrypt ten będzie mógł zapewnić ulgę dla użytkowników (korzystających z Windows oraz z podatnych na ten problem modemów, a wydaje się, że może być to bardzo duża grupa użytkowników Aero2) i przynajmniej załagodzić ten problem, choć oczywiście najlepiej, gdyby problem ten został rozwiązany odgórnie przez Aero2, ale nie możemy wiedzieć, ani liczyć na to, czy kiedykolwiek to nastąpi Undecided

Adresy IP badane przez ping, które umieściłem w skrypcie oczywiście wskazują na Open DNS, jednak celowo są to dwa różne adresy: 208.67.220.220 i 208.67.222.220 (różniące się trzecim oktetem).

Natomiast faktycznie w przypadku programu PortQry.exe zupełnie nie wiedziałem, jak wolno jest podejść do możliwości jego rozpowszechniania.
Dla ułatwienia użytkowników pomyślałem o dołączeniu go razem ze skryptem.
Plik z tym programem po pobraniu ze strony Microsoftu można rozpakować (z pominięciem korzystania z samorozpakowującego się archiwum), a wówczas po rozpakowaniu otrzymamy katalog zawierający właśnie program PortQry.exe oraz dwa malutkie pliki tekstowe: readme oraz eula, w której jednak znajduje się jedynie standardowa formułka o braku odpowiedzialności Microsoft za efekty użycia programu.

Przygotuję jeszcze dokładniejszy opis działania skryptu i wóczas umieszczę w nim skrypt oddzielnie, a program PortQry zamieszczę jako odsyłacz do pobrania ze strony Microsoft
(tutaj dla uproszczenia zamieściłem program i skrypt w jednym katalogu, ale równie dobrze po pobraniu PortQry użytkownicy mogą umieścić go sobie np. w katalogu Windows\system32, na wypadek gdyby okazał się on przydatny także w przyszłości, w sytuacjach niezwiązanych z tym skryptem).
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: Skrypt windowsowy podtrzymujący połączenie Aero2 przed usypianiem - tomaszmister - 09-09-2015 17:13