![]() Szybkie szukanie |
Sony SW2 (Smartwatch2) - "inteligentny" zegarek
|
12-07-2014, 13:51
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-07-2014 13:52 przez grzech1991.)
|
|||
|
|||
Sony SW2 (Smartwatch2) - "inteligentny" zegarek
Zegarek dostałem.
Opakowanie zrobiło na mnie wrażenie, dawno nie miałem tak dobrze i ładnie zapakowanej rzeczy. Przebija nawet nexusa 4. Zegarek na dzień dobry prosił o sparowanie, przez NFC nie dało rady. Wybrałem z menu telefonu i od razu się połączył. Była chyba na początku aktualizacja firmware i już działał. Bransoleta dla mnie za długa, jakoś średnio mi się ją nosi - prosiłbym o jakiś link do paska skórzanego + teleskopów godnego uwagi. Zasadniczo, żałuje, że nie wziąłem z silikonową opaską - ale pewnie jak bym dostał z nią to żałowałbym, że nie wziąłem metalowej bransolety. Wrażenia z samego zegarka, budzi zainteresowanie ale nie u wszystkich. Trochę jest ceglany, ale z drugiej strony ekran mógłby być większy o 50%. Co ważne, i dla mnie nie takie oczywiste - interfejs jest dostosowany do obsługi tak małego ekranu. Fakt, że palce mam trochę przydużawe jak na niego, ale nie ma też tragedii. Zastosowanie zegarka jak dla mnie jest na trzy sposoby: jako zaawansowany zegarek z aktualną godziną (bez korygowania/ustawiania) i pogodą, jako wyświetlacz tam gdzie nie można patrzeć cały czas na telefon (np. praca) i momenty gdy telefon musi/powinien być w kieszeni (jazda na rowerze, samochodem, chodzenie). Zegarek ładował mi się około 4h, natomiast ten komp miał zwalone USB 3.0 (nexus ładuje się około 6-7h). Najbardziej podczas korzystania boli mnie fakt, że nie można odpisać - tylko spojrzeć na powiadomienie. Ja wiem, że to jest tylko zegarek i ma mały ekran. Ale szkoda, że na to nie istnieje jakiś patent (w stylu przetwarzania głosowego albo czegoś co jeszcze nigdy nie wymyślono). W każdym bądź razie - ta część wypowiedzi to jak wymaganie od samochodu aby miał funkcję redukcji do dwóch kółek ![]() Oprogramowanie, tu jestem umiarkowanie ale pozytywnie zadowolony. Ogólnie jest zrobione dobrze, aplikacje mi potrzebne są darmowe (i z tego co widzę, większość jest darmowych ale sporo się dubluje). Powiadomienia ładnie wyglądają. Natomiast wadę ma facebook - aktualizuje się raz na jakiś czas (od 15 minut do 3 albo 4h) i zdarzyło mi się, ze aplikacja sony wyłączyła blokadę telefonu (po naciśnięciu przycisku do wybudzenia telefonu od razu można było z niego korzystać). Koleną wadą oprogramowania jest konieczność instalacji kilku aplikacji w telefonie - każdy odpowiednik w zegarku musi być w telefonie. Nie widzę też obsługi tapatalka w zegarku. Ponadto pogoda działa dziwnie, gdy nie może pobrać starej z internetu - pokazuje brak pogody. Według mnie powinien pokazywać ostatnią zaktualizowaną. Bateria trzyma mi w miarę ok. W ciągu 24h pracy (zaznaczam, pracy - na noc wyłączam). Czyli jakieś 1.5 dnia., straciłem 20%. Denerwujące jest również w powiadomieniach to, że pokazuje się ale dopóki w nie się nie wjedzie to będzie jako nie przeczytane. Ponadto zasięg jest całkiem OK. Jedno spore pomieszczenie, chociaż zdarzyło się, że na dworze był mniejszy niż na zewnątrz. Zalety: - uważam zegarek jako za gadżet przyszłości, gdy ktoś do nas dzwoni a my o tym wiemy od razu - jest to coś wspaniałego - wiadomo co się dzieje na telefonie - robi WOW u znajomych, teraz czekam na google glass - wsparcie producenta, dzisiaj wyszedł nowy firmware gdzie można podobno zmienić tapetę zegarka Wady: - bateria niewymienna - wyświetlacz LCD. Jednak IPS z nexusa go gniecie, a według mnie idealny do takiego zegarka jest AMOLED. - czy warto zakupić taki zegarek (albo czy jest wart pieniędzy), według mnie za 500zł - nie. Oceniłbym jego wartość na jakieś 300zł. Ale zaznaczam - i tak bym go drugi raz kupił. Ogólnie - jestem mega zadowolony, jest to to czego oczekiwałem (poza bransoletą). Dziękuję bardzo za pomoc szopen. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|