![]() Szybkie szukanie |
CAPTCHA - Okiem szarego użytkownika.
|
21-04-2014, 22:20
|
|||
|
|||
CAPTCHA - Okiem szarego użytkownika.
Mam jedno pytanie, W poznańskim MPK INEA udostępnia internet, zanim otrzyma się dostęp też przenosi nas na ich stronę, a po wybraniu tego, co trzeba od razu wszystko działa(tak działa hot-spot, za darmo, a nie za 27złotych i obowiązkowy modem i wykonywaną pracę dla google)
Może mi ktoś w takim razie wytłumaczyć jakim cudem żadna z instytucji nie widzi w tym problemu? Nie patrzmy teraz na samą bezsensowność istnienia kapcia, ale skupmy się na tym, kto zrobił to w taki sposób, że trzeba się odłączać od sieci, do jasnej ciasnej, gimnazjalista to napisał, czy jak, bo ja tego nie rozumiem, nikt inny nie wymaga restartowania połączenia. Okiem szarego użytkownika chcę podłączyć modem i używać internetu, a nie bawić się w administratora sieci, który ciągle musi grzebać w ustawieniach modemów i rozumieć co znaczy zresetuj połączenie, DNS, Javascript, interfejs graficzny. Nawet mój szwagier jak widział komunikat o konieczności zresetowania połączenia wyłączał i włączał przeglądarkę zamiast resetować połączenie z internetem ze strony modemu (której oczywiście normalny szary użytkownik nie zna), bo jaki normalny użytkownik wie, że musi np. wejść w wiersz poleceń i sprawdzić ipconfigiem pod jakim adresem ma stronę konfiguracyjną modemu. Niech wytłumaczą starszej osobie, że musi mieć DNSy aero2, przegladarkę obsługującą interfejs graficzny i javascript, wchodzić w ustawienia routera i zapamiętać jego adres, logować się i szukać opcji odłączenia od sieci. Wszystkie osoby starsze, które znam i korzystają z internetu ograniczają się do włącznika komputera, umiejętności włączenia rozmowy na skype i wyłącznika, po co myphone robi proste telefony z wielkimi klawiszami dla starszych ludzi i tych, którzy mają problemy ze wzrokiem? Jakim cudem taka osoba ma rozpoznać taki kod? Tak samo sytuacja wygląda wśród młodszych. Dzieci ograniczają się do prostych gier i bajek, teraz, aby ktoś starszy/młodszy mógł korzystać z internetu musi mieć pod ręką kogoś, kto się na tym zna. Znając życie aero2 zaraz dorzuci do zestawu wizytę z technikiem w domu co 60 minut, aby mieć dostęp do internetu Można dziecku i osobom nie w temacie jakoś wytłumaczyć, że trzeba włożyć modem w gniazdo usb, ale takie cyrki to już jest zdecydowanie za dużo, wychodzi na to, że BDI to jest internet dla osób, które są w miarę zaawansowane w typowo domowej obsłudze komputera, a nie "wykluczone". Wykluczeni, to ludzie są dopiero teraz, jak nie mają zielonego pojęcia czego się od nich chce |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|