[-]
Szybkie szukanie

Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Samsung Galaxy Y Duos GT-S6102
02-02-2014, 04:28 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-02-2014 04:53 przez szopen.)
Samsung Galaxy Y Duos GT-S6102
z perspektywy czasu (mam dziada już sporo ponad pół roku) mogę napisać, że cierpliwości aby używać ten telefon całe 12m-cy już nie mam, więc wkrótce wymiana na coś też z niskiej półki ale może troszkę lepszego? (w planach mam jeden z niedrogich modeli Xperii, ale zobaczymy)

moje spostrzeżenia:

- wadliwa konstrukcja slotu microSD (przy upadkach bądź silniejszych wstrząsach karta przestaje kontaktować, 2x skończyło się to uszkodzeniem systemu plików za 3 razem karta padła chyba na amen) co przy konieczności używania rozwiązań w rodzaju app2sd czy link2sd dyskwalifikuje ten telefon całkowicie

- czasami resetowały się ustawienia, która karta ma pracować w 3G (dość często czasem wystarczało wyłączenie telefonu lub rozładowanie akumulatora, jeśli chodzi o wykorzystanie Aero2 to przy takiej zmianie tracimy dostęp do sieci, jeśli obie karty są "zwykłych" operatorów to przełączenie na 2G powoduje mocne spowolnienie transferu)

- oraz która z kart SIM jest przeznaczona do transmisji danych (ze 2x przez niecały rok, jednak dla osób używających Aero2 i w związku z tym nie mających włączonego pakietu danych na karcie do rozmów takie przełączenie może spowodować nieprzyjemne skutki finansowe) samorzutnie praca w 3G ustawiała się dla 1 slotu SIM (a ja akurat kartę do obsługi transferu danych miałem zawsze w 2 slocie)

- możliwe, że używanie trybu samolotowego miało wpływ na dwie powyżej opisane anomalie (przełączania się trybu pracy kart SIM) ale nie udało mi się tego potwierdzić (używam tego trybu dość często i nie powoduje zazwyczaj nic niepokojącego)

- natomiast wyłączenie jednej (dowolnej) karty SIM powoduje całkowity burdel w opisanych wyżej ustawieniach
(czasem po włączeniu obie karty były ustawione w tryb 2G, natomiast transmisja danych była systematycznie przerzucana na kartę, która pozostawała włączona - tak jakby telefon nie lubił być offline Big Grin )

- i ostatnia sprawa pomimo instalowania aplikacji na karcie sd, to pamięci systemowej i tak systematycznie ubywa (a np. wskutek wykrzaczenia się karty zostało wygenerowanych kilkadziesiąt MB logów, które oczywiście zajmują pamięć systemową, której jest krytycznie mało)

wszystko co powyżej to wady, jednak są i zalety Wink o dziwo konstrukcja okazała się na tyle solidna, że przeżyła prawie bez szwanku kilka poważnych upadków - poza opisaną kwestią karty sd powstało tylko kilka charakterystycznych "wygryzień" ramki otaczającej wyświetlacz (znanych np. z galaxy pocket), a przy silnym uderzeniu metalowym przedmiotem w wyświetlacz powstała tylko mikrorysa, której nie widać przy włączonym wyświetlaczu (dla porównania droższe modele ze szklaną szybą ulegały stłuczeniu przy podobnych uderzeniach) niestety na wyciemnionym telefonie widać jednak pewne zmatowienia dotykowej powierzchni ekranu powstałe wskutek normalnego używania

PS prawie zapomniałem, ale jest też jedna bardzo istotna wada - Android 2.3 i raczej nowszy nie będzie (nawet nie ma szans na coś nieoficjalnego np. CM ze względu na zastosowany chipset Broadcom)
producent raczej nie planuje update...

Statystyki Folding@home
[Obrazek: sigimage.php?un=szopen&t=247478]
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
Samsung Galaxy Y Duos S6102 - jakubd - 26-03-2013, 20:25
Samsung Galaxy Y Duos S6102 - jakubd - 11-07-2013, 18:23
Samsung Galaxy Y Duos S6102 - szopen - 11-07-2013, 22:19
Samsung Galaxy Y Duos S6102 - szopen - 11-07-2013, 23:06
Samsung Galaxy Y Duos GT-S6102 - szopen - 02-02-2014 04:28