![]() Szybkie szukanie |
Huawei E3131+Aero2+Linux-->To działa
|
30-03-2012, 21:21
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-01-2013 00:54 przez szopen.)
|
|||
|
|||
Huawei E3131+Aero2+Linux-->To działa
Witam,
1. Podziękowania dla wszystkich autorów wpisów na tej stronie 2. Modem E3131 z najnowszej oferty Play'a działa z najnowszą kartą SIM Aero2 (szczegóły poniżej) Sprzęt: 1. Asus eeePC 1015PN 2. Modem E3131 z najnowszej oferty Play'a (Play Online na Kartę - Zestaw startowy 1GB+Modem) kupiony w połowie marca 3. Karta SIM Aero2 odebrana również w połowie marca Oprogramowanie: System operacyjny - Linux Mint 12 Lisa x64 Oprogramowanie komunikacyjne - wvdial Zawartość pliku konfiguracyjnego /etc/wvdial.conf poniżej: [Dialer aero2] Modem = /dev/ttyUSB0 Phone = *99# Username =; Password =; Init1 = AT+CGDCONT=1,"IP","darmowy","",0,0 Auto DNS = on [Dialer play] Modem = /dev/ttyUSB0 Phone = *99# Username =; Password =; Init1 = AT+CGDCONT=1,"IP","internet","",0,0 Auto DNS = on Ponieważ nie jestem specjalistą od systemów spod znaku M$ a Play nie wspiera systemu Linux (smutne ale niestety prawdziwe) ![]() Zacząłem od Play'a aby sprawdzić czy pod Linuksem E3131 zadziała. Modem z kartą SIM Play'a i kartą MicroSD włożyłem do portu USB. System zgłosił dwa nowe dyski: PLAY ONLINE i kartę MicroSD. Komenda: $ lsusb|grep Huawei dała odpowiedź: Bus 001 Device 006: ID 12d1:1506 Huawei Technologies Co., Ltd. czyli Vendor ID: 12d1 oraz Product ID: 1506 W Menadżerze połączeń sieciowych (ikona na pasku w prawym górnym rogu) pojawiła się dodatkowa opcja: Komórkowe. Dalej konfiguracja połączenia poprzez Menadżera połączeń sieciowych, zgodnie z opisem/instrukcją dołączoną do modemu. Klik w ikonę połączenia i działa. Można przeglądać strony WWW. Powtórzenie działań tym razem z kartą SIM Aero2. Włożenie modemu do portu USB, konfiguracja połączenia poprzez Menadżera połączeń sieciowych, zgodnie z opisem dla Aero2. Klik w ikonę połączenia i .... nie działa. Dlaczego? O tym niżej. Menadżer połączeń sieciowych, czyli aplikacja okienkowa nie daje możliwości bezpośredniej komunikacji z urządzeniem, dlatego spróbowałem z aplikacją wvdial uruchamianą w oknie terminala. Daje to możliwość odczytu komunikatów wysyłanych przez urządzenie. W tym przypadku komunikatów o błędach i odpowiedzi na wysyłane komendy AT. (Tak na marginesie: W sieci można znaleźć plik PDF "HUAWEI UMTS Datacard/Modem AT Command Interface Specification" z komendami AT dla modemów HUAWEI. Niestety linku nie pamiętam.) Korzystając z wpisów na tych stronach dotyczących połączeń z Aero2, spróbowałem wymusić połączenie tylko WCDMA. Pierwotnie komenda AT^SYSCFG? dawała odpowiedź: ^SYSCFG:2,0,3FFFFFFF,1,0 Wymusiłem zmianę komendą: AT^SYSCFG=14,0,3FFFFFFF,1,2 Próba uruchomienia i .... dalej nie działa. Kluczem okazało się ustawienie właściwego parametru APN. Umożliwia to komenda AT+CGDCONT. Początkowo po manewrach z Menadżerem połączeń sieciowych, komenda AT+CGDCONT? dawała odpowiedź: +CGDCONT: 1,"IP","internet","",0,0 +CGDCONT: 2,"IP","darmowy","",0,0 OK Wystarczyło zmienić APN. Stąd w pliku konfiguracyjnym /etc/wvdial.conf linie: - dla Aero2 Init1 = AT+CGDCONT=1,"IP","darmowy","",0,0 - dla Play Init1 = AT+CGDCONT=1,"IP","internet","",0,0 Wymuszenie połączenia w oknie terminala za pomocą programu wvdial to: - dla Aero2 sudo wvdial aero2 - dla Play sudo wvdial play Rozłączenie połączenia to w oknie terminala Ctrl+C oraz "ubicie" procesu pppd np. tak: sudo kill -9 `ps -A|grep pppd|awk '{print $1}'` I jeszcze ciekawostka. Na koniec komendą: AT^SYSCFG=2,0,3FFFFFFF,1,0 zmieniłem ustawienia dotyczące połączenia na te co były ustawione pierwotnie w modemie. I ... też działa. Być może modem dłużej się łączy z siecią, ale to jest moje subiektywne odczucie. I to by było na tyle. Pozdrawiam iian |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|