[-]
Szybkie szukanie

Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Samsung Galaxy Y Duos GT-S6102
11-07-2013, 22:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-07-2013 22:25 przez szopen.)
Samsung Galaxy Y Duos S6102
button napisał(a):Mam ten telefon i stwierdzam że to zabawka dla dzieci , wszystkie te nowe smartfony to zabawki dla dzieci.

połasiłem się na "najtańszego markowego dual-sim'a" i też mam ten telefon (już jakieś 2-3 m-ce) i muszę przyznać rację - to jest kicha jakich mało, generalnie wszystkie w miarę nowe modele z serii "Galaxy Y/young" to porażka, a wynika to z faktu, że marketingowcy przycisnęli dział projektowy, aby tą serię okroić na tyle by nie była konkurencyjna dla normalnie wyposażonej serii "Galaxy" czy wręcz produktów "luksusowych" czyli "Galaxy S"

no i okroili... z tego co w smartfonie najpotrzebniejsze czyli pamięci flash - to jest naprawdę nieporozumienie w dzisiejszych czasach, by wypuszczać smartfony mające 160MB pamięci flash, z czego ~100MB jest zajęte przez system
w "angry birds" nie pograsz, zainstalowanie nawigacji offline też pewnie graniczy z cudem (nawet nie próbowałem)

jakkolwiek problem śmiesznie małego flasha dotyczy tylko tej serii, pozostałe są normalnie wyposażone
(np. "Ace Duos" ma 3GB flasha, jest wprawdzie o ponad połowę droższy od "Y Duos", ale właśnie po to był ten krawiecki ruch marketingowy, starsze modele serii Y miewały normalny rozmiar pamięci flash np. "Y Pocket" ma 4GB)

jakubd napisał(a):Aplikacje instaluje się na karcie SD (automatycznie w zasadzie), więc stan pamięci wew jest bez znaczenia.
no niestety w nowszych Galaxy Y tak nie jest...

systemowo zainstalowany app2sd zupełnie nie daje rady (po zainstalowaniu 10-20 aplikacji mamy zapchanego flasha dalvikami i bibliotekami), jedynym ratunkiem jest link2sd + pojemna i szybka karta micro sd
oczywiście konieczne jest zrootowanie telefonu (rootowanie to w sumie jeden banalny ruch, odrootowanie też)
jakkolwiek po 2 tygodniach walki z materią zdecydowałem się na zmianę softu na custom-rom TechnoDUOS 1.5 (+ wspomniany link2sd oraz odpowiednie spreparowanie karty pamięci) i wreszcie jestem prawie zadowolony z tego telefonu (prawie, bo możliwe jest zainstalowanie aplikacji o wielkości instalatora co najwyżej równej połowie widzianej przez telefon wolnej pamięci)

button napisał(a):WiFi to kupa połączy się tylko z jakimś hotpoint !
GPS też kupa po 10 minutach brak !
problemów z wifi i gps nie potwierdzam, działa normalnie

ze względu na ograniczenie androida oczywiście nie ma co liczyć na ad-hoc (chociaż przy dobrych chęciach i odrobinie szczęścia można znaleźć zmodyfikowany network stack dla niektórych wersji androida wspierający ad-hoc)

co do gps nigdy nie czekałem 2 minut na ustalenie pozycji - zawsze odbywa się to znacznie szybciej (nawet jeśli włączę gps ponad 500km od pozycji gdzie był ostatnio używany)\

button napisał(a):Wgrywanie programów i gier [...] bez potrzeby instalacji 4 programów na kompie i minimum jednego w telefonie !

tak naprawdę "Samsung Kies" nie jest zasadniczo do niczego potrzebny, ale jeśli potrzeba zaimportować kontakty/kalendarz ze starego telefonu to bez niego się nie obędzie, przydaje się też do backupu danych
(chociaż mi bardziej odpowiada nand-backup dostępny w pakiecie CWM)

jedyny potrzebny program do instalacji softu na telefonie to "Google Play" i jest on składnikiem systemu, jeśli chcesz instalować "z komputera" to wystarczy przeglądarka, aby apki zainstalowały się przez usługę push

"Samsung Apps" tak naprawdę nie jest niezbędny (w w/w custom-romie go nie znajdziesz) - nie znalazłem tam żadnych na tyle ciekawych aplikacji, aby był sens marnować na niego cenną pamięć

Statystyki Folding@home
[Obrazek: sigimage.php?un=szopen&t=247478]
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
Samsung Galaxy Y Duos S6102 - jakubd - 26-03-2013, 20:25
Samsung Galaxy Y Duos S6102 - jakubd - 11-07-2013, 18:23
Samsung Galaxy Y Duos S6102 - szopen - 11-07-2013 22:19
Samsung Galaxy Y Duos S6102 - szopen - 11-07-2013, 23:06