![]() Szybkie szukanie |
Kamera ip przez Aero2
|
08-05-2013, 11:37
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-05-2013 11:53 przez zxcV5.)
|
|||
|
|||
RE: Kamera ip przez Aero2
Dla ułatwienia mogę podać ci mojego configa openvpn:
Kod: port 1194 Wystarczy tylko teraz wygenerować certyfikaty dla klientów. Dodatkowo zwróć uwagę na opcję client-config-dir. Wrzucasz tam ustawienia charakterystyczne dla poszczególnych klientów. Warto tego używać, żeby klienci za każdym razem dostawali taki sam adres IP z dhcp oraz na opcję client-to-client - bez niej klienci podłączeni do tego samego servera vpn nie będą widzieć się wzajemnie. Przykładowy confiig klienta na Windows: Kod: dev tun O generowaniu certyfikatów rozpisywał się nie będę, powiem tylko że ja używam easy-rsa, który dostarcza gotowych skryptów do generowania klucza serwera i cerrtyfikatów dla klientów. Wracając jednak do tematu. Jak ja bym to zrobił. Po stronie kamery: Raspberry PI, obsługujące modem usb łączący się z aero2 oraz klienta OpenVPN. Jako kamera - najlepiej jakaś kamera IP, komunikująca się z RaspberryPI przez Ethernet. Klient łączy się z tym samy serwerem VPN, więc bez problemu łączysz się z twoim Rasperry PI. Aby dostać się do streamingu z kamery podłączonej do komputerka masz dwa wyjścia: - tunelowanie przez ssh na komputerze klienta (tu polecam Putty) - postawienie proxy wewnątrz twojej sieci vpn (na komputerku do którego podłączona jest kamera), które przekieruje ci ruch z kamery na inny port. Wtedy po stronie klienta nie potrzebujesz już tunelowania, bo do kamery dostaniesz sie bezpośrednio odwołując się do IP, które ma klient obsługujący kamerę i portu na który przekierowałeś ruch z kamery za pomocą proxy. Tak na koniec - nie wyobrażam sobie monitoringu, który by nie działał w sieci VPN. Raczej nikt nie powinien mieć dostępu do twojej kamery oprócz ciebie, a OpenVPN jest chyba najbezpieczniejszym możliwym rozwiązaniem. Oczywiście, to nie jedyny możliwy scenariusz. Jeśli nie potrzebujesz streamingu na żywo, to możesz na przykład użyć kamerki podłączanej przez usb. Prosty programik cyklicznie robi zdjęcia wrzucając je do odpowiedniego katalogu, a na komputerku stawiasz serwer ftp albo nawet http z podglądem zapisanych zdjęć. Dodatkowo do komputerka można podpiąć jakiś czujnik ruchu, który wyzwoli zrobienie zdjęcia... możliwości jest naprawdę sporo. Wkładając w to trochę pracy za kilkaset zł możesz stworzyć system monitoringu, za który normalnie trzeba by było dać dobre kilka tysiaków. Tylko kwestia umiejętności i chęci. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|