![]() Szybkie szukanie |
Vodafone R101 + Vodafone K3805-Z i inne modemy
|
17-02-2012, 19:42
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-02-2012 00:58 przez szopen.)
|
|||
|
|||
RE: Vodafone sharing dock R101 + K3805-Z
INNE zastosowania (niż Aero2, a nawet niż router umts)
- Serwer plików SAMBA czyli w windowsach swojsko brzmiące "otoczenie sieciowe" po włożeniu w modem karty micro-sd można jej zawartość (lub tylko wybrane katalogi) udostępnić w otoczeniu sieciowym, zarówno z prawami tylko do odczytu jak i również z możliwością zapisu. W ramach eksperymentów zamiast modemu podłączyłem wieloformatowy czytnik kart "hama 35in1" i włożona karta memorystick dała się bezproblemowo udostępnić (niestety nie miałem nic innego pod ręką aby sprawdzić czy poradzi sobie naraz z klikoma kartami) testowałem też klika pendrive'ów i niestety tylko jeden z nich został rozpoznany (HP v165w) przypuszczalnie istotne jest aby była założona partycja fat - żaden inny system plików nie został rozpoznany ani ntfs, ani ext3 w planach mam jeszcze przetestowanie dysku z partycja fat (niestety wszystkie, które mam mają ntfs) przy braku modemu usb obwódka statusu jest czerwona, ale w niczym to nie przeszkadza - Mediaserwer DLNA (tu testów nie będzie - nie mam dostatecznie nowoczesnego tv) - Jako accesspoint wi-fi w standarcie IEEE 802.11n po wyłączeniu serwera dhcp sprzęt staje się całkiem wydajnym accesspointem (pogoda niestety jest taka, że nie przeprowadzę porównawczych testów zasięgu), wydajność domowej sieci wi-fi wzrosła mi ponad dwukrotnie w porównaniu do używanego dotąd accesspointa standartu IEEE 802.11g oczywiście aby to uzyskać z portem ethernet łączymy istniejąca infrastrukturę sieci w trybie accesspointa router nie jest w stanie rozpoznać podłączonych do niego komputerów stąd taki dziwny obrazek, ale w niczym to nie przeszkadza (jako serwer dhcp pracuje mój dotychczasowy router, odwrotnie nie można zrobić tj. wyłączyć dhcp w innym routerze, bo R101 usiłowałby być domyślną bramą, oczywiście jeśli zrezygnujemy z autokonfiguracji kart sieciowych przez dhcp, to "wszystko jest możliwe", ale mniej wygodne), serwer Samba działa bez zmian dodam, jeszcze, że próby użycia huba usb spełzły na niczym - jeśli jest podłączone jedno urządzenie jest rozpoznawane, jeśli więcej to i tak rozpoznawane jest jedno Statystyki Folding@home |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|