[-]
Szybkie szukanie

Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Samsung Galaxy Y Duos GT-S6102
14-02-2012, 06:16 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-03-2014 19:04 przez szopen.)
RE: Samsung Galaxy Y Duos S6102
poniższy post jest historyczną dygresją na temat już historycznego modelu 2G Samsung Duoz D880, o GT-S6102 będzie sporo dalej Big Grin

Jakieś 3 lata temu (może w porywach 4?) wszyscy podniecali się samsungiem D880, który stał się w Polsce dość popularny dzięki temu, że był w ofercie Plusa, używam tego modelu właśnie mniej więcej tyle czasu i znam jego najsłabsze punkty, niestety nie jest to telefon 3G, za to spełnia moje wymaganie, aby telefon miał normalne klawisze (może już zdziadziałem? bo na 100% wyrosłem z wyrzucania kasy na najnowocześniejsze gadżety i to chyba już dawno Tongue ale co ja zrobię gdy przestaną produkować telefony z klawiatura?).

Mniej więcej rok temu robiłem ponowny research - co jest najrozsądniejszego na 2 karty z klawiaturą (bo skradziono mi D880 brandowanego przez Plusa) i... okazało się, że był to wtedy wciąż najlepszy wybór (mimo, że pojawiły się noname mające teoretycznie większe możliwości), więc kupiłem kolejnego D880 tym razem już nie z Plusa lecz niebrandowanego (licząc na to, że może oprogramowanie będzie lepsze, no i przeliczyłem się Smile chociaż było parę pozytywnych różnic, ale nie na tyle powalających, żebym po tym czasie je pamiętał).

No to teraz do sedna - spodziewam, się, że pewnych wad już nie będzie (najgorszy słownik T9 jaki w życiu spotkałem, ograniczenie w instalowaniu oprogramowania - 4MB na soft w javie, no pamiętajmy, żeD880 to zwykły telefon, a nie smartfon, mocno niedorobiona aplikacja do obsługi telefonu z poziomu komputera - Samsung PC Manager, całkowity brak aktualizacji softu), to jednak mogą się powtórzyć te istotne z naszego punktu widzenia, oto one:
- przełączenie głównej karty wymaga restartu telefonu
- możliwość dynamicznego (bez restartu) wyłączenia/włączenia tylko karty podrzędnej
- obsługa MMS i połączenia z internetem tylko z karty głównej
- czasem problemy z obsługą USSD dla karty podrzędnej, a czasem głównej (nie stwierdziłem reguły od czego to faktycznie zależy)
- totalny bałagan w profilach mms/gprs (brak powiązania profili połączeń z aktywną/główną kartą sim)
- niemożliwość ręcznego wyboru sieci, w przypadku użycia kart 2 różnych operatorów (brak oddzielnego wyboru dla każdej z kart)
- gorsza jakość połączeń głosowych do i z karty podrzędnej (dodatkowo w niebrandowanym sofcie niemożliwy do wyłączenia ton ostrzegawczy? a może informujący o używaniu karty podrzędnej)
- po fizycznej zmianie dowolnej z kart trzeba od nowa konfigurować opcje dla obu (a nazwy są istotne, bo inaczej karty są oznaczone "sim1" i "sim2")
- krótki czas pracy na naładowanym akumulatorze mimo faktu, że jest to prosty telefon (z 1 aktywną kartą nie przekroczyłem chyba nigdy 5 dób, z dwoma 3-4, co przy braku funkcji automatycznego wyłączania telefonu na noc powoduje, ze trzeba pamiętać o ładowarce)

są też i jakieś tam plusy Tongue (przynajmniej w porównaniu z tanią chińszczyzną)
- nie robi różnicy która karta jest w którym slocie sim (wybór głównej jest z menadżera sim)
- używanie 2 kart skraca czas używania telefonu na 1 ładowaniu mniej niż o połowę w stosunku do czasu pracy z jedną kartą

no a teraz to co ważne - wady te w większości zostały powielone w kilku nowszych modelach duoz'ów, które były nieco nowocześniejszymi, ale też okrojonymi w stosunku do pierwowzorów (bo początkowo były 2 modele D880 i D980, który został wypuszczony równocześnie z D880, ale różnił się interfejsem - dotykowym, zamiast klasycznej klawiatury i oczywiście miał identyczne wady)

Statystyki Folding@home
[Obrazek: sigimage.php?un=szopen&t=247478]
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: Samsung Galaxy Y Duos S6102 - szopen - 14-02-2012 06:16
Samsung Galaxy Y Duos S6102 - jakubd - 26-03-2013, 20:25
Samsung Galaxy Y Duos S6102 - jakubd - 11-07-2013, 18:23
Samsung Galaxy Y Duos S6102 - szopen - 11-07-2013, 22:19
Samsung Galaxy Y Duos S6102 - szopen - 11-07-2013, 23:06