Forum bloga technologicznego JDtech.pl i użytkowników bezpłatnego dostępu do internetu Aero2

Pełna wersja: Jaki router LTE pod modem Huawei E3372h-153 HiLink (z Play)?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam Wszystkich,

To ja się pozwolę podpiąć pod to pytanie dotyczące routera, ale zacznę od początku:
1. mam modem Huwaei E3372h-153 - wersja HiLink (od Play);
2. dotychczas korzystałem z zestawu DWR-116 i E3372s-153 (Cyfrowy Polsat)
Ponieważ muszę odesłać router CP i nabyć inny, to mam proste pytanie - czy nabyć takiż sam DWR-116 czy Asus RT AC750 (jest dostępny w pobliskim ME).
Co do dalszych danych - RSSI średnio jest na poziomie 67-70 dB, transfery średnio 25/10 Gb/s
WiFi w zasadzie nie ma bardzo istotnego znaczenia - router ma rozprowadzić sygnał do 4 komputerów domowych po ARJ-45 - i dlatego zastanawiam się nad tym Asusem, bo tam jest gigabitowy LAN.
Nie wiem natomiast czy czasem nie będzie jakiś problemów ze współpracą tego konkretnego modemu z tym routrem Asusa (z DWr-116 nie ma problemu, sprawdzone Tongue).

Pozdrawiam,
Grzegorz
Oddzieliłem twojego posta jako osobny wątek, bo wiem, że E3372h-153 zachowuje się inaczej od E3372s-153
nawet jeśli oba to hilinki (a w 2015 roku raczej chodziło o wersję "s").

Niestety nie znam odpowiedzi na twoje pytanie, ale jeśli jesteś zadowolony ze wspomnianego D-linka to raczej przy nim pozostań (ze względu na częste problemy z kompatybilnością stosunkowo nowych modeli modemów z routerami, a E3372h-153 można nadal traktować jako stosunkowo świeży model…)

Mógłbyś za to dla potomności zostawić numer wersji firmware w swoim D-linku (oraz jeśli znasz linka do downloadu tej wersji…)


PS używam dokładnie tego modemu bezproblemowo z jakąś w miarę współczesną wersją gargoyle (1.9.x) na routerze TP-Linka (Archer C7v2, ale ze względu na komplikacje z instalacją jakiegokolwiek alternatywnego softu na tym modelu routera niestety nie mogę polecać takiego rozwiązania)
Ja ostatnio wymieniłem TP-Link MR 3420 v.2 na Router TP-LINK TL-MR3020 z paru względów. Jest dwu zakresowy. Świetnie współpracuje z modemem Huawei E3372h-153 HiLink, posiada dużą siłę sygnału - rzekomo 20 dBi, w każdym bądź razie silny sygnał jest dostępni przez dwie ściany. Telewizor pokazuje maksymalny sygnał. Jest Mały i zgrabny. Zasilanie 5 V, nawet z powerbanku - sprawdzałem, no i oszczędność energii elektrycznej - MR 4320 miał zasilanie 12 V.
Zaraz zaraz: MR3020 jest dwuzakresowy? W jakim znaczeniu?

Co do DWR-116 - nie jestem jego wielkim zwolennikiem. Kupiłem do testów i stabilność taka sobie - nie wiem, czy robią po prostu mocne sztuki i słabe sztuki, czy też CP ma jakiś inny firmware.

Raczej bym proponował coś asusa, najlepiej z serii RT-AC5xu - 51, 52 lub 53 - nie wiem jak z dostępnością teraz. wersję 51 mam sprawdzoną dogłębnie (ale to 100mbit/s), pozostałych nie znam.
Ten Polsatowski DWR-116 chodził z E3372h-153 HiLink zarówno na starym firmware:
tj: V1.00(CP)b10 z 2014/07/10, jak również z ciut nowszym V1.01(CP)b01 z 2015/05/13. Co ciekawsze to drugie jest opisane jako firmware w którym DODANO obsługę E3372h-153.
U co najmniej 1,5 miesiąca wszystko chodziło bez problemu na firmware z 2014 roku Smile

Link do wersji V1.01(CP)b01:
http://www.cyfrowypolsat.pl/CMS/media/im...CP)b01.bin

Co do Asusa, to wydaje mi się (uwaga: lajkonik jestem), że ten RT-AC750 to jest w zasadzie to samo co RT-AC51U tylko z gigowym LAN- ale się nie będą mądrzył bo się na tym nie znam.
EDIT:
Jakie to porąbane - w zależności od sklepu to ten Asus RT-AC750 to są różne urządzenia w różnych sklepach:
np. Morele Net:
https://www.morele.net/router-asus-ac750...3-1069992/
to de facto RT-AC53
a Media Exp.:
https://www.mediaexpert.pl/routery-xdsl/...,id-964564
to faktycznie ASUS RT-AC50U - i o gigowym LAN można tu zapomnieć.

Przecież to są całkowicie inne urządzenia????. Jutro popytam o tego RT-AC51U (niestety tylko 100 LAN), a jak będą problemy to kupię tego DWR-116 - no chyba, że ktoś podpowie inny sensowny router, którym ma przynajmniej 4x1000 LAN.
oznaczenie "AC750" to taki marketingowy bełkot - jest to zsumowana wartość maksymalnego linka WiFi w warstwie sprzętowej dla 2,4GHz z tym co jest dostępne dla 5GHz i zaokrąglone tak, aby ładnie wyglądało w materiałach reklamowych… (oczywiście nie ma to nic wspólnego z realną możliwą do uzyskania prędkością linku bezprzewodowego dostępnego dla użytkownika, która zawsze jest niższa, tylko w zależności od różnych czynników mniej lub bardziej, ale w drastycznych wypadkach różnica może być nawet kilkukrotna, a w najlepszym wypadku można zwykle osiągnąć mniej więcej połowę tej liczby i to tylko w paśmie 5GHz)

popatrz na to
https://en.wikipedia.org/wiki/IEEE_802.11ac#Advertised



co do modeli routerów asusa, to wygląda na to, że RT-AC51U na rynku europejskim
https://www.asus.com/pl/Networking/RTAC51U/
ma odpowiednika na rynku kanadyjskim pod nazwą RT-AC750
https://www.asus.com/ca-en/Networking/RT-AC750/

ale szkoda mi czasu na głębsze porównania, a mimo identycznego wyglądu i takich samych parametrów te modele mogą mieć inne "flaki" (lub ewentualnie "różne ale jednakowe" modele mają odmienne ograniczenia programowe pracy radia ze względu na kontynentalną rejonizację standartów WiFi)
https://www.asus.com/pl/Networking/RT-AC53/
Ten model ma 1 Gbit/s. I trzymajmy się oznaczeń takich, jak mają na stronie Asusa.

Co ciekawe jak popatrzeć głębiej, to robi się jeszcze ciekawiej. Polecam lekturę listy zgodności z padavanem:
https://wikidevi.com/wiki/List_of_Padava...ed_devices

Asus rt-ac52u występuje w dwóch odmianach, z czego starsza jest lepsza, bo ma 128 MB flash i 128 MB RAM. Za to nie ma 1 Gbit/s. Nowsza wersja (B1) ma 1 Gbit/s, ale już tylko 16/64MB. Spróbuj je rozpoznać w sklepie internetowym Smile

Asus RT-AC53u znowu ma 1 Gbit/s, ale flash ma już tylko 8, a RAM 16. Ta specyfikacja też wystarczy do pracy, ale różnice w specs ramu zaskakujące.
(09-01-2018 18:02)jakubd napisał(a): [ -> ]Zaraz zaraz: MR3020 jest dwuzakresowy? W jakim znaczeniu?

Co do DWR-116 - nie jestem jego wielkim zwolennikiem. Kupiłem do testów i stabilność taka sobie - nie wiem, czy robią po prostu mocne sztuki i słabe sztuki, czy też CP ma jakiś inny firmware.

Raczej bym proponował coś asusa, najlepiej z serii RT-AC5xu - 51, 52 lub 53 - nie wiem jak z dostępnością teraz. wersję 51 mam sprawdzoną dogłębnie (ale to 100mbit/s), pozostałych nie znam.

Przepraszam wszystkich. Niechcący palnąłem byka! Nie chodziło o MR3020 a router AC750 TL-WR902AC ! Dziękuję Jakubie, że wyłapałeś ten błąd i jeszcze raz najmocniej przepraszam.Pozdrawiam.
jakubd napisał(a):Co ciekawe jak popatrzeć głębiej, to robi się jeszcze ciekawiej. Polecam lekturę listy zgodności z padavanem:
no cóż zgodne są tylko te oparte na Ralinku = czytaj: obecnie Mediateku (który kupił Ralinka wraz z całą technologią, czyli aktualnymi i przyszłymi projektami, a nawet chyba zrebrandował chipsety sprzed przejęcia)

jakubd napisał(a):ale różnice w specs ramu zaskakujące.
pośrednio to skutek faktu, że Asus to tylko brand i projekt obudowy (i to chyba nie zawsze) Big Grin
a flaki robią różne firmy
Przekierowanie