07-06-2012, 12:07
Zostalem przez uzytkownikow forum slusznie sprowadzony na ziemie ze moj poprzedni model Huawei E 180 nie spełnia wymagan operatora bo jest class.8 a ze nie doczytalem bo bylo jak dla mnie za malymi literkami ze musi byc co najmniej class 10. I szczerze mowiac widzac jak nawet u mnie w miescie ludzie korzystaja z Aero 2 zaczalem sie obawiac ze karta przez to ze jest uzywana przez nieprawidlowy modem zostanie zdalnie zablokowana byc moze bez mozliwosci odblokowania.
Tak wiec poczytałem i moj wybor padl na Huawei 3131 s-2. Korzystalem z pomocy kolegi
jakubd konkretnie metody jakubad jednak za zboja - choc probowalem 3 krotnie ( bo mam obraz dysku wiec za kazdym razem przywracałem ) - mimo ze w top netinfo udawalo mi sie odblokowanie i idealne polaczenie - jak pisze po odblokowaniu powinno w Mobile Partner Aero 2 idealnie sie zalogowac. Jednak mimo moich wysilkow nic to nie dalo. Przeczytalem poczatek artykułu jakubd i mimo ze mam nowa karte bo z listopada chyba podlaczylem zwyczajnie modem do kompa wlaczylem Mobile partner i DZIALA co prawda wyswietla mi sie troche dziwnie na dole programu ale dziala - powiedzcie czy tak sie ma wyswietlac:
Drugie pytanie wedlug slow innego kolegi cytuje :
I tu pytanie czy stosujac ta metode i wysylajac komende AT nie uszkodze modemu i czy lepiej zostac przy tym jak modem dziala.
Sorry za przydługi post ale wreszcie mam modem class 14 bez strachu ze wylacza ( swoja droga w dwoch sklepach u mnie na te modemy sa zapisy mnie sie udało kupić fuksem)
- bylbym wdzieczny gdyby ktos bardziej doswiadczony odpowiedzial na pytania ktore mnie nurtuja. Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Tak wiec poczytałem i moj wybor padl na Huawei 3131 s-2. Korzystalem z pomocy kolegi
jakubd konkretnie metody jakubad jednak za zboja - choc probowalem 3 krotnie ( bo mam obraz dysku wiec za kazdym razem przywracałem ) - mimo ze w top netinfo udawalo mi sie odblokowanie i idealne polaczenie - jak pisze po odblokowaniu powinno w Mobile Partner Aero 2 idealnie sie zalogowac. Jednak mimo moich wysilkow nic to nie dalo. Przeczytalem poczatek artykułu jakubd i mimo ze mam nowa karte bo z listopada chyba podlaczylem zwyczajnie modem do kompa wlaczylem Mobile partner i DZIALA co prawda wyswietla mi sie troche dziwnie na dole programu ale dziala - powiedzcie czy tak sie ma wyswietlac:
Drugie pytanie wedlug slow innego kolegi cytuje :
Cytat:1. Pobierasz aplikację Top netinfo (TNI):.
http://www.sklepy.ehost.pl/top_netinfo.zip
2. Uruchamiasz TNI i wybierasz następujące zakładki: plik -> ustawienia. Wówczas otwiera się nowe okno "ustawienia" a w nim wybierasz: Komunikacja AT i PIN -> Komendy AT. W kolejnym otwartym oknie "Komendy AT" w rubryce "polecenie AT" wpisujesz poniższą komendę:
AT^SYSCFG=2,2,3FFFFFFF,1,2
oraz klikasz wyślij.
3. Zamykasz TNI, aby nie blokował komunikacji z modemem i uruchamiasz Play Online.
4. W aplikacji Play Online konfigurujesz nowy profil dla Aero 2 w następujący sposób: narzędzia -> opcje -> zarządzanie profilem -> nowy
a następnie:
- w polu nazwa profilu wpisujesz nazwę profilu (np. Aero)
- w polu APN wpisujesz: darmowy
- klikasz "zapisz" a następnie "ustaw domyślnie".
Od tej pory profil Aero będzie domyślnie wybierany po kliknięciu "połącz" w głównym oknie aplikacji Play Online. Jeśli będziesz chciał skorzystać z karty sim sieci Play wybierasz profil "play" i ustawiasz jako domyślny.
I tu pytanie czy stosujac ta metode i wysylajac komende AT nie uszkodze modemu i czy lepiej zostac przy tym jak modem dziala.
Sorry za przydługi post ale wreszcie mam modem class 14 bez strachu ze wylacza ( swoja droga w dwoch sklepach u mnie na te modemy sa zapisy mnie sie udało kupić fuksem)
- bylbym wdzieczny gdyby ktos bardziej doswiadczony odpowiedzial na pytania ktore mnie nurtuja. Z gory dziekuje i pozdrawiam.