Forum bloga technologicznego JDtech.pl i użytkowników bezpłatnego dostępu do internetu Aero2

Pełna wersja: Huawei E173u-2 - resetuje się (znika i pojawia się w porcie usb)
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24
Ta, coś jak pluskwa milenijna i zadziałała w wielu modemach w tym samym czasie. Ja tu węszę większy spisek, trzeba powołać komisję śledczą. Big Grin
Potwierdzam niezgodność modemu Huawei e173u-2 z siecią Aero2. U mnie występuje ten sam problem. Modem raptem zaczął się rozłączać. Czasami działa 10 min, kiedy indziej 2 minuty. Zdarza się że po resecie nie jest możliwe ponowne połączenie. Należy wyłączyć i włączyć komputer, bo nawet wyjęcie modemu i ponowne jego podpięcie nie przynosi rezultatu. Wcześniej (2-3 m-c temu?)śmigał aż miło. Teraz niestety nie da się z niego korzystać, a odnoszę wrażenie że z dnia na dzień jest coraz gorzej. Myślałem że wina leży po stronie słabego zasięgu. Kupiłem antenę, która wzmocniła jego siłę (często99%hsdpa) i nic to nie dało, modem nadal się buntuje, trudno.
Ile masz zasięgu w dBm bez anteny? Jaką antenę kupiłeś?

Pozostałe kwestie, sprawdzałeś na innym PC? Sprawdzałeś działanie w innej lokalizacji?
(30-11-2012 21:39)olek987 napisał(a): [ -> ]Potwierdzam niezgodność modemu Huawei e173u-2 z siecią Aero2....... Czasami działa 10 min, kiedy indziej 2 minuty. ..... Wcześniej (2-3 m-c temu?)śmigał aż miło.

Ale żeś wymyślił , w jednym zdaniu ogłaszasz że modem niezgodny, a dalej piszesz że działa (z kłopotami) i działał wcześniej. Nie wiem z czego wynikają te kłopoty ale ten modem to był przed erą e3131 chyba podstawowym modemem do połączeń z Aero 2.
nie jest on zgodny z regulaminem Aero to fakt (wymóg kategorii 10) ale z samą siecią jest zgodny, może w tym jest problem.

dobrze byłoby aby ci co mają kłopoty podawali jaki FW i dashboard oraz dystrybucje mają , może to od jakiegoś konkretnego operatora albo z konkretnym FW się dzieją takie rzeczy
@spag, myślę że zbyt ostro potraktowałeś ostatniego rozmówcę. Jest faktem, że coś się ma na rzeczy z tymi modemami od pewnego momentu (mniej więcej od połowy listopada). Więc stwierdzenie "niezgodny", jak tak dalej będą się zachowywały, będzie jak najbardziej uzasadnione.
Jak już wiadomo (oj, chyba nie przeczytałeś spag całego wątku) - nie zależy to od FW, ponieważ na różnych wersjach niektóre mają ten problem, a niektóre nie. Poza tym nawet zmiana FW w moim przypadku nie rozwiązała problemu.

Ale fakt, dobrze by było podawać jakieś dane tych modemów, które mają problemy, aby ustalić jakąś część wspólną (numer FW, dashboard, wersję sprzętową, numer seryjny, itp). Mój problematyczny modem ma takie dane:
Firmware Version:11.126.16.05.264 (wcześniej 11.126.83.00.264)
Software Version:16.001.06.01.500
Hardware Version:CD1E153M
Serial number:ADA5TA1110803197
Dystrybutor: PLAY

Ze swojej strony dodam, że od tygodnia opisywanego tutaj problemu nie miałem - nagle problem znikł. Uważam, że jest to spowodowane jakimiś zachowaniami w sieci Aero2 (niekoniecznie nawet związanymi z jej konfiguracją, to może być nawet jakiś atak na sieć, jakieś uszkodzone pakiety w eterze, itp.), na które akurat te modemy (albo, mówiąc dokładniej - ich wewnętrzne oprogramowanie FW) reagują resetami. To tak jak z Windowsem - jak dostanie BSOD, to domyślnie resetuje twardo kompa. Tutaj zapewne robi się coś podobnego - FW wykrywa jakąś krytyczną w danym momencie anomalię w modemie lub w radiu i powoduje twardy reset modemu. Moim zdaniem jest to najbardziej prawdopodobny scenariusz. Pytanie, czy jest jakiś sposób sprawdzić, co się w modemie działo w momencie resetu? Routery mają syslog, za pomocą którego można podglądać co się w nich dzieje. Czy w modemach jest może coś podobnego, to nie wiem. Pytanie raczej do użytkowników bardziej zaznajomionych z budową modemów od strony sprzętu i softu Smile
Witam, ja też mam taki problem z tym modemem od pewnego czasu. Myślałem, że się popsuł, bo sieć działa bez zarzutów w telefonie, ale po przeczytaniu Waszych postów postaram się zaktualizować oprogramowanie i napiszę, czy jest jakaś poprawa.
spag napisał(a):Ale żeś wymyślił , w jednym zdaniu ogłaszasz że modem niezgodny, a dalej piszesz że działa (z kłopotami) i działał wcześniej. Nie wiem z czego wynikają te kłopoty ale ten modem to był przed erą e3131 chyba podstawowym modemem do połączeń z Aero 2.

Przepraszam za mojego głupiego posta, który tak zirytował pana moderatora. Dobrze że Twoja odpowiedź okazała się taka pomocna w kwestii rozwiązania w/w problemu.
grzech1991 napisał(a):Ile masz zasięgu w dBm bez anteny? Jaką antenę kupiłeś?
Pozostałe kwestie, sprawdzałeś na innym PC? Sprawdzałeś działanie w innej lokalizacji?
Nie wiem czy taka informacja Cię satysfakcjonuję, ale zasięg w mobile partner przed podłączeniem anteny wynosił od 10%-20%, w tym momencie 91%-99%. Antena najtańsza- kupiona na allegro.
Sprawdzałem działanie na innym kompie, próbowałem również na linuksie. Innej lokalizacji nie miałem okazji jeszcze przetestować. Jeśli chodzi o firmware, to wydaje mi się, że nie w tym tkwi problem, bo zmieniłem fw na nowszy zaraz po tym jak wystąpiły problemy z modemem. Poza tym, na pewnym forum użytkownicy e173u-2 również kombinowali z wersami firmware, bez efektu.
Posiadam modem z dystrybucji Play'a.
(01-12-2012 19:11)p_lider napisał(a): [ -> ]@spag, myślę że zbyt ostro potraktowałeś ostatniego rozmówcę. Jest faktem, że coś się ma na rzeczy z tymi modemami od pewnego momentu (mniej więcej od połowy listopada). Więc stwierdzenie "niezgodny", jak tak dalej będą się zachowywały, będzie jak najbardziej uzasadnione.
dlaczego uwazasz ze ostro?
Przeciez kolega ogłasza (prawie jak Kaczyński ws "trotylu") , jedną jedyną prawdę a później jednak pisze co innego to jaki jest sens pisania po prostu bzdury, póki co niezgodnymi sprzetowo wersjami z czestotliowscia 900 na ktorej pracuje aero sa serie -1 a nie -2, i tego sie trzymajmy.
Co do problemow czy tylko seria e173 U-2 daje takie resety czy seria S-2 też?
Ja stawialbym na buga w fw , w polaczeniu z identyfikacja 900/2100 plusa. moze taka skakanka miedzy 900 a probami logowania do 2100, kiedy moze byc utrata sygnalu z 900 (nagle obciazenie, zgubiony pakiet, cokolwiek) i nagly powrot po odrzuceniu dostepu do 2100 powoduje w koncu reset czy ten problem wystepuje na ograniczonych do 900 modemach czy tylko we "wszystkie czestotliowsci"?
Cytat:Jak już wiadomo (oj, chyba nie przeczytałeś spag całego wątku) - nie zależy to od FW, ponieważ na różnych wersjach niektóre mają ten problem, a niektóre nie. Poza tym nawet zmiana FW w moim przypadku nie rozwiązała problemu.
wiesz e173 to nie mój cyrk i nie moja małpa ale staram sie pomoc zdiagnozowac problem bo moze sie pozniej okazac na innych modelach podobne wystapia, sam chyba wspomniales ze masz dwie sztuki i jedna wariuje druga nie.

(01-12-2012 20:17)olek987 napisał(a): [ -> ]Przepraszam za mojego głupiego posta, który tak zirytował pana moderatora. Dobrze że Twoja odpowiedź okazała się taka pomocna w kwestii rozwiązania w/w problemu.
Przeprosiny przyjęte :-D ja się mało irytuje, ale moim zdaniem jeśli modem jest niezgodny = fabryczne podzespoły nie obsługują odpowiednich parametrów a nie to że się modem resetuje. Jak wspomniałem ten modem (przed e3131 który obecnie sądząc po tematach dominuje jako najczęściej wybierany do połączeń z aero) był najczęściej wybieranym i polecanym nawet jakubd nazwał go najlepiej rozpoznanym "wrogiem" więc nagle nie mógł się stać niezgodnym.
spag napisał(a):Przeciez kolega ogłasza (prawie jak Kaczyński ws "trotylu") , jedną jedyną prawdę a później jednak pisze co innego to jaki jest sens pisania po prostu bzdury
Zaskakująca reakcja. Nie przypuszczałem, że wywoła w Tobie tyle agresjiSmile Każdy myślący użytkownik pewnie zrozumiał sens mojej wypowiedzi. Modem po prostu na dzień dzisiejszy działa tak jak samochód bez silnika-jest ale użytku z niego nie ma. Co najwyżej stoczysz go z górki. Nie wątpię, że Twoja wiedza w tym temacie jest zdecydowanie większa. Może i masz rację, że użyte przeze mnie słowo nie do końca było właściwe, ale nie każdy musi dysponować tak rozległą wiedzą odnośnie sieci, modemów jak Ty. Mogłeś mnie oświecić, ale w nieco grzeczniejszy sposób. Tym bardziej, że jesteś moderatorem. Rozmawialiśmy o problemach które zaczęły występować w tym modemie, a Ty zacząłeś mnie obrażać przyrównując do Kaczyńskiego, którego nie cierpię. Nawet Twój kolega moderator zwrócił Ci uwagę, jednak nie dało Ci to do myślenia. Co Cię pewnie ucieszy- zniechęciłeś mnie na tyle, że już nie ośmielę się więcej zabierać głosu w tej dyskusji.
(01-12-2012 20:35)spag napisał(a): [ -> ]Ja stawialbym na buga w fw , w polaczeniu z identyfikacja 900/2100 plusa. moze taka skakanka miedzy 900 a probami logowania do 2100, kiedy moze byc utrata sygnalu z 900 (nagle obciazenie, zgubiony pakiet, cokolwiek) i nagly powrot po odrzuceniu dostepu do 2100 powoduje w koncu reset czy ten problem wystepuje na ograniczonych do 900 modemach czy tylko we "wszystkie czestotliowsci"?

Też o tym pomyślałem, ale w moim przypadku gdy wymusiłem pracę tylko w częstotliwości WCDMA900 problem nadal występował. Więc to raczej nie sprawa przełączania się 900/2100.
Ale tak jak wcześniej powiedziałem - od niespełna tygodnia problem ten u mnie na razie nie występuje, jakby rozwiązał się sam... Mi to raczej wygląda na "coś" w sieci Aero2, co powoduje takie zachowanie modemu. Najprawdopodobniej jest to "coś" jakoś powiązane z bugiem w FW, ale raczej nie chodzi tu o przełączanie 900/2100MHz.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24
Przekierowanie