Forum bloga technologicznego JDtech.pl i użytkowników bezpłatnego dostępu do internetu Aero2

Pełna wersja: Huawei E173u-2 - resetuje się (znika i pojawia się w porcie usb)
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24
(04-02-2013 12:32)jakubd napisał(a): [ -> ]Sprawdzałeś, czy włączenie ponownie którejś z tych opcji powoduje powrót resetów?

Zdecydowanie tu leży problem. Po wymianie kart nasze modemy stały się bardziej prądożerne, co widać szczególnie w pasku energii w lapie.
Dzisiaj w opisany przeze mnie sposób kumplowi "naprawiłem" modem. Trzeba pamiętać, że windows lubi te ustawienia co jakiś czas przerzucać na domyślne. Co jakiś czas należy odwiedzać te okna.

Co do linuxa to używam Kubuntu i Ubuntu. Tam jak jest słaby zasięg to lubi rozłączać. Nie opanowałem w linuxie automatycznych wznowień. Co godzinę muszę wyciągnąć i włożyć modem. Do przeżycia.
Używam Kubuntu i bywają dni, że działa idealnie oraz bywają dni, że ciągle resetuje się, a wszystko jest na tych samych ustawieniach.

Co do wznawiania połączenia na Kubuntu to jest dziecinnie proste.
(04-02-2013 21:57)mistrz1 napisał(a): [ -> ]Co do wznawiania połączenia na Kubuntu to jest dziecinnie proste.

Niby jest to oczywiste, ale nie działa. Moje ustawienia:
[attachment=506] [attachment=507] [attachment=508]
Używasz NM, a w nim nie działa. Użyj wvdial i poprawniej konfiguracji. Używam wvdial i u mnie działa idealnie.
Ogólnie (artykuł nieaktualny, ale w wvdial akurat się nic nie zmieniło): http://dug.net.pl/tekst/197/aero2_z_mode...wei_e3131/
Dobra, podam jak to prosto zrobić. Uruchamiasz terminal i wpisujesz polecenie:
Kod:
sudo apt-get install wvdial
Później edytujesz z prawami administratora plik wvdial.conf, którzy znajduje się w /etc, wklejasz tę konfigurację:
Kod:
[Dialer Defaults]
Modem = /dev/ttyUSB0
Init2 = ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2
Init3 = AT+CGDCONT=1,"IP","darmowy"
Init4 = AT&C1
Carrier Check = no
;Modem Type = Analog Modem
Phone = *99***1#
Dial Command = ATDTW
ISDN = 0
Auto DNS = 1
apn = darmowy
Username =;
Password =;
Init1 = ATZ
Baud = 460800
Stupid mode = Yes
Później uruchamiasz terminal i wpisujesz polecenie:
Kod:
sudo pon.wvdial
I od tej chwili cieszysz się automatycznym wznawianiem połączenia. Smile
(31-01-2013 17:18)p_lider napisał(a): [ -> ]Może nie wyraziłem się wcześniej jasno - u mnie resety ustąpiły dopiero, gdy wymusiłem pracę tylko w WCDMA, a nie kolejność WCDMA -> GSM.

Resety powinny zniknąć gdy zamiast kolejności WCDMA -> GSM, ustawisz WCDMA only, czyli bez możliwości przejścia w tryb GSM (2G).

jako, że w mojej wersji tni nie widzę nigdzie WCDMA only, to ustawiłem kolejność "bez zmian", i po nim też występują resety. Oczywiście technologia WCDMA
Aktualny TNI ma w dziale GPRS/UMTS kolumnę Technologia - wybranie tutaj WCDMA powoduje, że modem zostanie ustawiony tak, jak po wybraniu "Tylko WCDMA" w Mobile Partner/Play Online. W starszych wersjach jest inaczej i nie przydają się one do zmiany tego ustawienia.
By trzeba w tych wszystkich poradnikach, gdzie występuje Top_netinfo pisać: "Top_netinfo w wersji 3.65" bo widzę, że w internecie kręci się nagminnie wersja 3.64, która jest kłopotliwa (do diagnozy tego nieszczęsnego pasma W900).
Ale przecież miejsce do pobierania TNI jes tylko jedno - serwer autora. Link przewija się wszędzie setki razy i tam, gdzie ja opisuję TNI zawsze jest właściwy odnośnik. Np. tutaj: http://forum.jdtech.pl/Watek-wymuszanie-...ach-huawei
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24
Przekierowanie