[-]
Szybkie szukanie


Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zawsze rano nie działa (Huawei E586)
20-08-2013, 09:14
Post: #1
Zawsze rano nie działa (Huawei E586)
Witajcie,

Mam taki dziwny problem. Mam modem Huawei E586 i aero2 używam tylko rano i wieczorem (pod yanosika). Od ok. tygodnia jest tak, że rano yanosik mi się nie łączy a wieczorem jest wszystko spoko. Myślałem, że to wina ich serwera, ale teraz widzę, że cały internet generalnie nie chodzi z rana. Wszystko wygląda ok. Modem świeci "Plus", a sieci nie ma ... Stron nie ma, gmaila nie ma, itp.

Natomiast zawsze wieczorem problemu nie ma i wszystko śmiga, aż miło ...

Co do zasięgu to dodam na marginesie, że ostatnio jechałem też przez Polskę w tej konfiguracji i zasięg był w 95% drogi.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
20-08-2013, 10:05
Post: #2
RE: Zawsze rano nie działa (Huawei E586)
Nie działa w jednej lokalizacji, w zasięgu jednego nadajnika?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
20-08-2013, 10:59
Post: #3
RE: Zawsze rano nie działa (Huawei E586)
Hmm. No generalnie rano jadę z domu do pracy, a wieczorem z pracy do domu, więc konfiguracja BTS'ów przebiega na odwrót, natomiast są to te same BTS'y. Restartowałem też modem w połowie drogi bez rezultatu. Generalnie w mojej okolicy aero2 działa rewelacyjnie do tego stopnia, że czasem odpalam aero2 jak mnie domowy play zdenerwuje (tylko ten transfer ... youtube się tnie na aero2). Jak wracam do domu to sieć działa bez problemu wieczorem.

Rozumiem, że to nie jest powszechny problem? Ani żaden tajny spisek z policją, żeby yanosika blokować?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
20-08-2013, 11:53
Post: #4
Zawsze rano nie działa (Huawei E586)
Czy router loguje się prawidłowo do sieci i informuje rano o nawiązaniu połączenia?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
20-08-2013, 11:58
Post: #5
RE: Zawsze rano nie działa (Huawei E586)
Jakiego sprzętu używasz oprócz modemu?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
20-08-2013, 15:51
Post: #6
Odp: Zawsze rano nie działa (Huawei E586)
Spisek przeciw yanosikowi Wink dobre. Tak samo jak masz router a nie modem.

Jeśli w innych lokalizacjach jest zasięg to pewnie wina bts-a lub jego obciążenia.

Wysyłane z mojego Nexus 4 za pomocą Tapatalk 2

[Obrazek: 2czejb.png][Obrazek: SXcG2D0.png]
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
22-08-2013, 17:14
Post: #7
RE: Zawsze rano nie działa (Huawei E586)
Jutro dodam finalny update sytuacji, bo ostatnio mi działało, ale ... jeździłem do pracy 2-3 godziny później niż zazwyczaj ...

Na bieżąco pytania:
* Router pokazywał "Plus", ale sieci nie było (tzn. np. w przeglądarce). Nie pamiętam tylko czy się świecił [R] - Roaming, dlatego chciałem sprawdzić jeszcze raz ...
* Mam Fergusona S3plus, ale ostatnio zobaczyłem, że pojawiły się już nawigacje 5" z Androidem 4.0, jednak 7" to trochę sporo.
* Spisek przeciwko yanosikowi ... hmm. jak przypomnę sobie dawne czasy, ile rano ludzi na radyjku z kierunków podwarszawskich pytało się rano o kontrolę trzeźwości, a nie o korki ... to sam bym zablokował ... brak bluzgów na yanosiku - bezcenne (szczególnie z rodziną w aucie)
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
22-08-2013, 18:09
Post: #8
Zawsze rano nie działa (Huawei E586)
Roaming przy karcie Aero2 jest zawsze.
A wiele wskazuje na poranny szczyt telekomunikacyjny.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
23-08-2013, 09:38
Post: #9
Zawsze rano nie działa (Huawei E586)
witajcie!
to samo zauważyłem u siebie dzisiaj nad ranem i to nie tylko na karcie Aero2, ale i operatora wirtualnego działającego na infrastrukturze Plusa, mBankMobile. To już było tak dobrze po północy, również na tym samym modemie, co ma kolega @alojzy...
Modem świecił normalnie, tylko dane nie były pobierane, jak wszedłem w konfigurację modemu, ikonka globu się nie świeciła (modem wykrył, że nie ma dostępu do sieci).
Rozłączyłem go, a następnie przestawiłem modem w pracę w trybie 2G i wtedy internet działał.
Jak spowrotem przełączyłem modem na automat/preferowany 3G i połączyłem go ponownie, modem się połączył, ale w 2G.
Siedziałem w domu, więc wszystko odbywało się w ramach jednej stacji CID: 17244 na Podkarpaciu.
Jak sprawdzałem około dziewiątej, Aero2, działa - właśnie z niego piszę.
kartę Aero mam w Vodafonie k4505, e586 z kartą od mBanku również działa teraz dobrze.

Może jakaś rekonfiguracja sieci, czy jej kolejny upgrade się szykuje...
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
23-08-2013, 09:51
Post: #10
Zawsze rano nie działa (Huawei E586)
Albo jednak przeciążenie poranne. Masz jakiś inny modem, żeby połączyć się przez TNI albo MP i zobaczyć komunikat błędu przy próbie połączenia na 3G?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  HUAWEI E587u-2 - jak zresetowac dane? Mowca 1 510 07-06-2017 08:47
Ostatni post: jakubd
  Huawei E5577Cs321 problem z capatcha axel_gb 1 751 27-03-2017 23:41
Ostatni post: szopen
Information Huawei E5573 K4r0lSz 8 5 598 24-12-2016 22:21
Ostatni post: szopen
  Huawei E5372 ( webui ) Dashboard Oktawiuszokti 27 17 540 19-07-2016 23:23
Ostatni post: szopen
  Huawei E5776s-32 - Kupno anteny supermichalpol 1 1 829 02-05-2016 08:08
Ostatni post: jakubd