Szybkie szukanie |
Nokia 7230, czyli S40 i Aero2. Jak skonfigurować?
|
10-05-2014, 01:05
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-05-2014 01:06 przez Pentium320.)
|
|||
|
|||
Witajcie.
Pytanie może nieco trochę dziwne, bo w końcu kto na takim telefonie chciałby normalnie korzystać z internetu, ale.. wpadła mi za darmo Nokia 7230 i chciałem uruchomić Aero2 - ot tylko dla testu. Jak się zabrać za skonfigurowanie tego telefonu aby współpracował z tą siecią? Próbował ktoś? Zasięg jest i wykrywa sieć jako Aero2 (mimo iż wg mgsm telefon nie posiada UMTS900, chyba to musi być jakiś błąd w ich danych). Stworzyłem punkt dostępu w: Ustawienia -> Konfiguracja -> Własne ustawienia, dokładnie tak: https://www.dropbox.com/s/13yorpihswbvy4x/CAM00160.jpg Wybrałem go jako domyślny, ale i tak jakiekolwiek nawiązanie połączenia kończy się tylko komunikatem "Nieprawidłowe ustawienia internetu". Nie widzę innych ustawień dotyczących punktów dostępu, choć nie wiem, czy nie są gdzieś schowane głębiej. Jakieś pomysły? |
|||
10-05-2014, 09:45
|
|||
|
|||
Skonfigurować połączenie się da, ale od czasu założenia kapci na Aero2 niestety nie przebijesz się przez to samym telefonem z s40 - kod captcha się nie wyświetli. Co prawda możesz albo udostępnić łącze (przez BT lub USB, bo wifi to pewnie odpada) do komputera lub tabletu i tam wpisać kod, albo przełożyć kartę do innego urządzenia, ale to mało wygodne.
W tych wynalazkach były dwa (czasem trzy, ale to raczej w symbianie, czyli s60) etapy konfiguracji: 1. Utworzenie punktu dostępu, w którym ustawiasz... punkt dostępu (czyli po ludzku APN). 2. Przypisujesz punkt dostępu do wybranej aplikacji/zastosowania. Zwykle jak chcesz użyć przeglądarki internetowej, to w niej jest konfiguracja połączenia, gdzie wybierasz punkt dostępu, przez który chcesz się łączyć. 3. Symbian dołożył trzecią warstwę - punkty dostępu połączył (żeby było czytelniej) w grupy punktów dostępu, które też nazywają się punktami dostępu. I drabinka się zrobiła kompletnie nieczytelna i rozłożona po wielu menu: Aplikacja-(korzysta z)->punktu dostępu-(w którym są)->punkty dostępu-(połączenia wifi, połączenia komórkowe, VPN itd.)-(w którym jest)->właściwy APN nazywany punktem dostępu. Być może trochę naciągam z tymi identycznymi nazwami, ale taki mi to utkwiło w pamięci i boli do dziś. |
|||
10-05-2014, 15:20
|
|||
|
|||
Co do Symbiana, to wiem jak to wygląda, bo kilka dni temu konfigurowałem Nokię E66, ale to jest S40, czyli ten śmieszny, nazwijmy to w cudzysłowie "system" na javie, więc tu jest nieco inaczej.
Jak się okazuje, ze zdjęcia którego dałem ta konfiguracja jest ok. Wgrałem Operę Mini 4 kablem i z niej mogę wejść do internetu (problem pojawi się dopiero jak wywali kapcia, ale to działa tak losowo, że raz 3 tygodnie nie przepisywałem kodu z obrazka a internet działał w najlepsze). Przypisywać aplikacji do punktu dostępu nie musiałem - to nie Symbian, tu nie ma czegoś takiego. Co ciekawe, wbudowanej przeglądarki nadal nie mogę użyć, bo wywala błąd konfiguracji internetu... dziwne zjawisko . Ale nie mniej jednak - zaczęło działać, więc to właściwie wszystko, co chciałem sprawdzić. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|