[-]
Szybkie szukanie


Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Huawei E586 problem z połączeniem
11-05-2012, 13:30 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-01-2013 01:12 przez szopen.)
Post: #1
Huawei E586 problem z połączeniem
Posiadam Huawei e586Bs-2 z sieci Play. Mój problem polega na tym że w/w router ma problem z połączeniem się z Aero2. Ustawienia są na pewno poprawne bo raz na jakiś czas(jak ma ochotę) łączy się z Aero2. Przy próbie ręcznego przeszukania sieci widzi operatora 26017 ale z reguły nie chce sie z nim połączyć. Dodatkowo zauważyłem że chętniej łączy się będąc daleko od nadajnika(nawet na granicy zasięgu) niż w jego bezpośredniej odległości. Prosiłbym o jakąś podpowiedź co można z tym zrobić. Dodam że z innymi operatorami nie ma najmniejszego problemu.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
11-05-2012, 14:11
Post: #2
Odp: Huawei e586 problem z połączeniem
czyli profil aero i apn darmowy masz wpisany?
bo z innymi sieciami to teraz chyba apn internet jest domyślnym dla naszych 4 sieci więc łączy ci z automatu

z poziomu przeglądarki to tym ruterem się niewiele
zdziała, pewnie łącząc kablem usb w Tni można więcej zdziałać, ale to już muszą mądrzejsi ode mnie podpowiedzieć

Wysłane z mojego Kindle Fire za pomocą Tapatalk
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
11-05-2012, 16:13
Post: #3
RE: Huawei e586 problem z połączeniem
Tak, profil aero mam prawidłowo wpisany. Zastanawia mnie fakt dlaczego w tym samym miejscu gdzie pierwotnie router połączył się bez problemu ( maxymalny zasięg, odległość od nadajnika około 200 m) po restarcie i ponownej próbie nie może ustanowić połączenia. TAk jak pisałem wcześniej przy ręcznym wyszukiwaniu router widzi sieć 26017 ale po próbie wymuszenia połączenia wyskakuje komunikat "Błąd" i do połączenia nie dochodzi a na jego wyświetlaczu widnieje napis" brak usługi".
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
11-05-2012, 20:15
Post: #4
RE: Huawei e586 problem z połączeniem
Dzisiaj dostaję sporo raportów o problemach z nawiązaniem połączenia - łączy się dopiero za którąś kolejną próbą. Ciekawe, czy to m związek z przyspieszeniem...
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
12-05-2012, 12:34
Post: #5
RE: Huawei e586 problem z połączeniem
No właśnie ja bym nie do końca wiązał to ze zmianą prędkości bo objawy te występują u mnie od około 2 tygodni. No chyba że prace trwały od dłuższego czasu. Mam jeszcze jedno pytanie co do konfiguracji APN. Wcześniej posiadałem modem sierra wireless 307 i w ustawieniach nie wpisywałem żadnego numeru dostępowego. W e586 standardowo jest ustawiony numer *99# którego nie da się usunąć (podświetlony na szaro z brakiem możliwości zmiany). Zastanawiam się czy ma to jakiś wpływ na trudności z połączeniem czy jest obojętne.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
12-05-2012, 12:43
Post: #6
RE: Huawei e586 problem z połączeniem
*99# to taki wirtualny numer telefonu, który informuje modem, że chcemy nawiązać połączenie typu GPRS (transmisja pakietowa), a nie CSD (łącze komutowane płatne za minutę). W zasadzie w urządzeniach 3G już się tego nie podaje, bo to jest oczywiste, że chcemy używać połączeń typu GPRS. Ale jak ktoś chce zachować zgodność ze standardem - numer ten się wyświetla.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
12-05-2012, 14:01
Post: #7
RE: Huawei e586 problem z połączeniem
Dziękuje za odpowiedź dotyczącą numeru *99#. Dzisiaj w nocy testowałem ponownie logowanie się do sieci. Wydaje mi sie że jest troszke lepiej (odsetek udanych logowań wzrósł według moich subiektywnych odczuć) jednak nadal jest daleki od moich oczekiwań. Najgorsze jest to że nie mogę znaleźć jakiejś logicznej zasady wpływającej na to czy router się zaloguje czy nie. Myślałem też o zmianie oprogramowania routera ale Huawei nie daje praktycznie żadnego wsparcia.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
12-05-2012, 19:08
Post: #8
RE: Huawei e586 problem z połączeniem
A próbowałeś przejechać w zasięg innego nadajnika Aero2?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
13-05-2012, 15:52
Post: #9
RE: Huawei e586 problem z połączeniem
Podjechałem dzisiaj pod inny nadajnik Aero2 w innym mieście. Nie miałem za dużo czasu ale po przeprowadzeniu pięciokrotnej próby uzyskałem 100% łączeń. Łączył się za każdym razem. Zweryfikuje to jeszcze kiedy indziej i gdzie indziej żeby potwierdzić czy faktycznie problem ustąpił czy miałem szczęście. Jutro sprawdze jeszcze w rejonie tego nadajnika który nie zawsze pozwalał sie połączyć"
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
13-05-2012, 17:59
Post: #10
RE: Huawei e586 problem z połączeniem
Wygląda na to, że mamy wyjaśnienie... problem lokalny - można zgłosić operatorowi, ale sukcesów nie wróżę - operator pewnie o tym wie.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
13-05-2012, 18:32
Post: #11
RE: Huawei e586 problem z połączeniem
Jutro sprawdze jeszce na dwóch nadajnikach. Jeden w Dąbrowie Górniczej- to ten który stwarzał problemy oraz na drugim w Katowicach przy ulicy Mikołwskiej 39. Mam nadzieję że potwierdze definitywnie twoją teorię i nie będzie mi już to podnosiło ciśnienia.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
13-05-2012, 18:58
Post: #12
RE: Huawei e586 problem z połączeniem
Oj ciśnienie będzie podnosiło - ale tym razem z winy operatora Smile
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
13-05-2012, 22:01
Post: #13
RE: Huawei e586 problem z połączeniem
(13-05-2012 15:52)luk1974 napisał(a):  Podjechałem dzisiaj pod inny nadajnik Aero2 w innym mieście. Nie miałem za dużo czasu ale po przeprowadzeniu pięciokrotnej próby uzyskałem 100% łączeń. Łączył się za każdym razem. Zweryfikuje to jeszcze kiedy indziej i gdzie indziej żeby potwierdzić czy faktycznie problem ustąpił czy miałem szczęście. Jutro sprawdze jeszcze w rejonie tego nadajnika który nie zawsze pozwalał sie połączyć"

A gdzie dokladnie ten problem wystepuje (dzielnica, ulica)?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
14-05-2012, 14:36
Post: #14
RE: Huawei e586 problem z połączeniem
W moim przypadku problem występuje w Dąbrowie Góniczej na ulicy Granicznej oraz przyległych. Po przejechaniu na ulicę Wybickiego sytuacja się poprawia ale i tak nie jest rewelacyjnie . BTS Aero2 znajduje się na budynku Urzędu Miejskiego(ulica Graniczna). Wcześniej około 3 miesięcy temu używałem modem Sierra Wirelles 307 i działał bez zastrzeżeń. I teraz nie wiem czy problemy stwarza mój nowy sprzęt czy stało się coś z nadajnikiem. W chwili obecnej nie mam innego zgodnego modemu którym mógłbym to sprawdzić. Przy czym problem wygląda tak że po podłączeniu się na przykład na ulicy Wybickiego i przejechaniu pod nadajnik na ulicę Graniczną router pokazuje maksymalną jakość sygnału. Jednak po wyłączeniu go i włączeniu w tym miejscu nie znajduje już sieci. Tak jak pisałem wcześniej w Olkuszu problem ten nie występował albo miałem szczęście bo łączył się za każdym razem.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
23-06-2012, 19:13
Post: #15
RE: Huawei e586 problem z połączeniem
W końcu znalazłem sposób na mój router Huawei e586. Tak jak pisałem wcześniej problem polegał na tym że nawet będąc w bezpośredniej odległości od nadajnika i 100 % pewności że nadajnik działa router po włączeniu nie łączył się z siecią i wyświetlał komunikat "brak usługi". Czasami pomagał a czasami nie kilkukrotny restart urządzenia (co zajmuje zdecydowanie za dużo czasu). Okazuje się że wystarczy włączyć wi-fi w urządzeniu-kliencie które ma kożystać z internetu a router łączy się z internetem . Sporadycznie zdażyło mi się że musiałem operację powtórzyć dwukrotnie czyli w razie niepowodzenia wyłączyć i włączyć wifi ponownie. I życie stało się prostsze.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
24-06-2012, 00:46
Post: #16
Odp: Huawei e586 problem z połączeniem
Sam mam e586 i przecież masz tam opcje w PA oszczędzania energii - aby nie łączyć z GSM, gdy żadne urządzenie nie jest podłączone.

Tapnięte z Wildfire S
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
24-06-2012, 12:37
Post: #17
RE: Huawei e586 problem z połączeniem
No właśnie chyba nie do końca jest tak jak piszesz że "masz tam opcje w PA oszczędzania energii - aby nie łączyć z GSM, gdy żadne urządzenie nie jest podłączone". Opcje oszczędzania energii w tym użądzeniu polegają tylko na tym że po określonym czasie bezczynności router sie rozłączy z siecią lub wyłączy WLAN. Nie znalazłem natomiast opcji o której piszesz. Oczywiście nie twierdze że nie masz racji. Jeżeli możesz to napisz dokładnie jak to włączyć/wyłączyć. możliwe że ja coś przeoczyłem ale przejżałem PA kilka razy dokładnie i się nie doszukałem. Za pomoc z góry dziękuje.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
24-06-2012, 17:06
Post: #18
Odp: Huawei e586 problem z połączeniem
Nie mam tego jak sprawdzić, bo router łącze tylko z telefonem a tam nie działa konfiguracja. Może była tylko taka informacja w PA albo w instrukcji obsługi i mi się coś pomyliło.

Tapnięte z Wildfire S
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
28-06-2012, 09:55 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-06-2012 09:56 przez grzech1991.)
Post: #19
RE: Huawei e586 problem z połączeniem
@up, dowód:

http://img96.imageshack.us/img96/7536/beztytuusup.png
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
28-06-2012, 14:50
Post: #20
RE: Huawei e586 problem z połączeniem
Faktycznie z definicji połączenia automatycznego można wywnioskować że router połączy się przy próbie wysłania danych do internetu (musiałem to przeoczyć). Ale nadal zastanawia mnie fakt że nie robi tego automatycznie za każdym razem po włączeniu go. Przy czym problem występuje tylko z Aero2. Po włączeniu raz się łączy i wyświetla połączenie na wyświetlaczu a raz się nie łaczy i wyświetla napis "Brak usługi".W innych sieciach łączy się za każdym razem po włączeniu i wyświetla wszystkie parametry na wyświetlaczu. W sumie to nie jest już problem bo wiem że po podłączeniu klienta sieć się połączy. Jednak na początku użytkowania troche mnie to zbiło z tropu i po wyswietleniu "brak usługi" niepotrzebnie restartowałem router który reagował w dowolny sposób w tym samym miejscu ( to znaczy raz wyświetlał połączenie do sieci a raz brak usługi)
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Huawei E5785 +Mikrotik wasilek 8 4 230 15-06-2019 13:49
Ostatni post: szopen
  HUAWEI E587u-2 - jak zresetowac dane? Mowca 1 3 314 07-06-2017 08:47
Ostatni post: jakubd
  Huawei E5577Cs321 problem z capatcha axel_gb 1 3 910 27-03-2017 23:41
Ostatni post: szopen
Information Huawei E5573 K4r0lSz 8 14 394 24-12-2016 22:21
Ostatni post: szopen
  Huawei E5372 ( webui ) Dashboard Oktawiuszokti 27 34 830 19-07-2016 23:23
Ostatni post: szopen