[-]
Szybkie szukanie


Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dziwne błędy, dziwne problemy...
13-12-2012, 01:00
Post: #1
Dziwne błędy, dziwne problemy...
Witam.

Dane:
System: Windows XP SP3
Modem: Huawei E173u-2
Skąd kupowany modem ?: Z allegro , nigdy nie aktualizowany przeze mnie, ma wgranego do instalacji Mobile Partner by lesiolo i topnetinfo , nigdy nie odblokowywałem portów

Ostatnio mam dosyć dziwne problemy albo z modemem albo z złą konfiguracją.
Na początku wszystko działało jak należy i automatycznie nawet połączało. Potem coś mi przyszło do łuba i zaktualizowałem sterowniki do modemu, razem z mobile partner. I wtedy zaczeły się problemy. Wszystko instalowałem przez program do aktualizacji sterowników, nie pamiętam nazwy ale był darmowy i nigdy nie było z nim problemów. Oczywiście z kopią zapasową. Przywróciłem kopię, odinstalowałem modem, sterowniki, mobile partner i zainstalowałem od nowa. I teraz nie mogę skonfigurować automatycznego połączania ponieważ mam coś takiego gdy połączone z internetem przez Mobile Partner: Połączenie lokalne 25 HUAWEI Mobile Connect - 3G Network Card #2 , przez co we właściwościach są 2 zakładki zamiast 5. Próbowałem też stworzyć nowe połączenie, wszystko według poradnika na jdtech.pl i samo wybiera automatycznie urządzenie HUAWEI Mobile Connect - 3G Modem #2 , a gdy próbuje odpalić, oczywiście Mobile Partner wyłączony to pokazuje Błąd 720 . A i jeszcze jedno, jak odpalam PC i podłączam modem to instalacja jest jakichś sterowników (Urządzenie kompozytywne, coś tam z huawei, dopiszę jutro)
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
13-12-2012, 03:33
Post: #2
RE: Dziwne błędy, dziwne problemy...
Po pierwsze miałeś nakręcone w sterownikach ale chyba to już wyprostowałeś.
Po drugie - automatyczne wznawianie połączeń dotyczy trybu RAS, czyli połączenia modemowego. Połączenie NDIS (czyli ten Network Card) nie ma takiej opcji jak w opisie na blogu.
#2 wskazuje, że modem został wykryty po raz drugi (była zmiana portu USB? bo jak nie, to lepiej jednak wszystko pousuwać jeszcze raz).
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
13-12-2012, 19:09
Post: #3
RE: Dziwne błędy, dziwne problemy...
klik To jest link do zdjęcia gdzie widać że modem jest wybrany dobrze, ale nadal jest błąd 720.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
13-12-2012, 19:33
Post: #4
RE: Dziwne błędy, dziwne problemy...
To ja proponuję prosty test - odpal modem na innym komputerze na próbę...
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
13-12-2012, 22:18
Post: #5
RE: Dziwne błędy, dziwne problemy...
No, ale po co skoro przez mobile partner się łączy. No nic postaram się jutro przetestować na innym komputerze.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
13-12-2012, 22:41
Post: #6
RE: Dziwne błędy, dziwne problemy...
Domyślnie MP łączy się w trybie NDIS, a wznawianie połączeń robisz za pomocą połączenia typu RAS. I to może sporo zmieniać, jeżeli coś jest nabałaganione w sterownikach.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
14-12-2012, 21:28
Post: #7
RE: Dziwne błędy, dziwne problemy...
U kogoś przetestuje jutro ale dzisiaj na wszelki wypadek odinstalowałem modem, zrestartowałem urządzenie, odinstalowałem wszystkie sterowniki razem z modemem z opcje telefonu i modemu i połączenia, po czym uruchomiłem komputer ponownie i zainstalowałem modem. Próbowałem też w Mobile Partner ustawić tryb RAS ale wyskoczył błąd 720 podczas łączenia, tak samo normalnie przez połączenia sieciowe. Wydaje mi się że modem się nie łączy w trybie RAS od wtedy kiedy dostaliśmy nowe karty. Jutro przetestuje u kogoś, może wy jeszcze coś wymyślicie.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
05-01-2013, 03:00
Post: #8
RE: Dziwne błędy, dziwne problemy...
A więc po czasie, po następnych testach. Testowałem też na linuxie (Ubuntu) i też były dziwne takie błędy itd. Prosiłbym o instrukcje przeinstalowania oprogramowania + link do pobrania najlepszej wersji oprogramowania i testowanej z aero2.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
05-01-2013, 03:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-01-2013 03:28 przez szopen.)
Post: #9
RE: Dziwne błędy, dziwne problemy...
zasoby dla linuxa poniżej

instrukcja dla Ubuntu
http://www.huaweidevice.pl/technical/dow...Ubuntu.pdf

pakiet sterowników 4.19.19.00 umożliwiający zestawienie połączenia bez użycia MP
http://download-c.huawei.com/tcpsdownloa...D=NDcwMzU=

MP 1.0 dla wszystkich systemów (iso)
http://www.huaweidevice.pl/technical/dow...r_V1_0.zip

jeśli działało wcześniej a nie działa to nie szukałbym błędów w oprogramowaniu

PS podejrzewam, że masz problemy dotyczące niektórych egzemplarzy E173u-2 i jest to raczej kwestia ustawień modemu bądź problemu z konkretną wersją firmware

Statystyki Folding@home
[Obrazek: sigimage.php?un=szopen&t=247478]
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
06-01-2013, 22:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-01-2013 22:24 przez kolo33.)
Post: #10
RE: Dziwne błędy, dziwne problemy...
Ale ja mam coś takiego że używam sobie modemu i jest połączony z internetem, robię coś i raptownie wyskakuje brak urządzenia lub urządzenie nie dostępne potem jest instalacja sterowników i jak się zainstaluje to odpalam mobile partner i nie wyszukuje modemu, uruchamiam komputer ponownie i działa bez problemu i tak cały czas się poprawia, ja nie chcę używać mobile partnera a tutaj pokazuje sie instalacja jak nie mam zainstalowanego, a jak podłączam modem to włącza się mobile partner jak mam zainstalowany. A linux nie potrzebuje Mobile partner i działa ale jak rozłączy co 1h to muszę odłączyć modem a potem podłączyć i wyszukać sterownik. A kiedyś nie miałem żadnych problemów na xp więc to chyba jasne że to wina oprogramowania. Zainstaluję jeszcze te stery co dałeś linka.
PS: te stery dla linuxa, a ja na linuxie dla testu tylko podłączałem...
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
06-01-2013, 22:29
Post: #11
RE: Dziwne błędy, dziwne problemy...
Co do Linuksa, to nie trzeba nic instalować. Podpina się modem do kompa, w połączeniach komórkowych wybiera się profil aero2, później połącz i wszystko, działa. Smile

A jest też inna metoda, która pozwala na wznawianie połączenia.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
08-01-2013, 00:06
Post: #12
RE: Dziwne błędy, dziwne problemy...
Ile razy mam powtarzać, teraz to nie chodzi o wznawianie, nawet mogę to przeboleć. Ale mija czas, pokazuje brak urzadzenia lub urzadzenie nie dostepne i instalacja sterownikow, potem juz MP nie wyszukuje modemu i musze uruchomic kompa ponownie zeby znowu dzialal. Dlatego jestem pewien ze albo jest uszkodzony albo padlo oprogramwanie, dlatego prosze o poradnik jak sie zabrac za wgranie innego i jakie jest dobre pod ten modem..
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
08-01-2013, 00:35
Post: #13
RE: Dziwne błędy, dziwne problemy...
to się zdecyduj windows czy linux

jeśli chodzi o windowsowe oprogramowanie, to KAŻDY menedżer połączeń obsługujący Huawei'e i umożliwiający ręczne ustawienie APN nadaje się do pracy w Aero2

sterowniki takie jak masz fabrycznie na pokładzie modemu są OK, wszystkie od nich nowsze też

problem z niektórymi egzemplarzami tego modelu modemu E173u-2 jest do dziś nie w pełni rozpoznany - niektóre egzemplarze po prostu nie działają jak należy i dotąd nie znaleźliśmy żadnej reguły

PS w tym windowsie masz niezły burdel w rejestrze - Połączenie lokalne 25 czy modem xxx #2

Statystyki Folding@home
[Obrazek: sigimage.php?un=szopen&t=247478]
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
08-01-2013, 22:58 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-01-2013 23:03 przez kolo33.)
Post: #14
RE: Dziwne błędy, dziwne problemy...
Nie no chyba tutaj ktoś nie umi czytać ze zrozumieniem, pisałem nawet w pierwszym poście że używam xp sp3, jakoś wcześniej nie było takich problemów, nie mam pojęcia od kiedy to się robi. Poza tym odkryłem coś takiego:
[Obrazek: errorblad.png]
Gdy pokaże się brak urządzenia lub urządzenie nie dostępne znika to urządzenie co zaznaczyłem.
[Obrazek: 2123123132567.png]
Oczywiście to mam odznaczone.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
08-01-2013, 23:03 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-01-2013 23:05 przez szopen.)
Post: #15
RE: Dziwne błędy, dziwne problemy...
przełącz modem z trybu NDiS w tryb RAS

PS przeczytaj wszystkie swoje posty - raz o xp innym razem o linuxie

Statystyki Folding@home
[Obrazek: sigimage.php?un=szopen&t=247478]
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
10-01-2013, 17:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-01-2013 17:56 przez kolo33.)
Post: #16
RE: Dziwne błędy, dziwne problemy...
Potem mówiłem o linuxie ponieważ chciałem przetestować linuxa jak się sprawuje i przy okazji przetestowałem na nim modem, ale w pierwszym poście była notka że to xp. A trybie ras po przez mobile partner nie łączy, pokazuje błąd 720, tak samo jak i bez mobile partner w trybie ras.
(13-12-2012 01:00)kolo33 napisał(a):  Witam.

Dane:
System: Windows XP SP3
Modem: Huawei E173u-2
....
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
10-01-2013, 20:20
Post: #17
RE: Dziwne błędy, dziwne problemy...
Wygląda na to, że ten XP nadaje się tylko do reinstalacji i to raczej wersji fabrycznej, a nie modyfikowanej.
Podsystem PPP leży (to zwykle oznacza błąd 720 - czasem pomaga włączenie usługi telefonia, jeżeli ktoś ją wyłączył).
Znowu w trybie NDIS problem ze sterownikami może wskazywać... na problem ze sterownikami. Usunięcie WSZYSTKICH sterowników do modemów Huawei i instalacja dołączonych do modemu może (ale nie musi) pomóc. Czysta instalacja rozwiązać może problem.
Potwierdzić to można instalując modem na innym komputerze - w celu sprawdzenia modemu.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
12-01-2013, 21:40
Post: #18
RE: Dziwne błędy, dziwne problemy...
Po przeanalizowaniu sytuacji jaka jest na komputerze, sprawdzeniu wszelakich błędów doszłem do wniosku że instalacja system od nowa rzeczywiście się przyda, już przeinstalowany, zainstalowałem autoconnect i śmiga jak natura chciała. Ale dopiero co jestem po instalacji sterowników więc zdam relacje po kilku dniach użytkowania. Wielkie dzięki za wszelkie odpowiedzi!
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Vodafone Mobile Broadband/ wyskakujące problemy zanim się połączy. janek9602 4 5 095 04-09-2014 11:25
Ostatni post: spag