[-]
Szybkie szukanie


Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dell 5540 + Dell E6500 - problem z instalacją
07-07-2012, 18:02 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-01-2013 00:27 przez szopen.)
Post: #1
Dell 5540 + Dell E6500 - problem z instalacją
Temat poruszany wielokrotnie, ale nic nie pomaga w jego rozwiązaniu. Nie mogę zainstalować tego modemu w żaden podany wcześniej sposób (ani sterowniki do E6500 ani do V131 nie działają). Najdziwniejsze jest to, że modem w menedżerze urządzeń pojawia się na kilka sekund, potem znika na kilka sekund i znów się pojawia. Raz udało mi się zainstalować przy pomocy sterowników i instrukcji ze strony megaserwis.com, ale znów były problemy ze znikającym i pojawiającym się połączeniem szerokopasmowym na liście połączeń, którego i tak nie udało mi się włączyć. Ręce opadają i nie wiem co dalej. Pomóżcie!!!
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
08-07-2012, 11:58
Post: #2
RE: Dell E6500 + Dell 5540 - problem z instalacją
Taki objaw jak opisujesz wskazuje na problem sprzętowy: Urządzenie się uruchamia i odłącza elektrycznie. Zacznij od wyjęcia i sprawdzenia wszystkich styków, przeczyszczenie i ponowne osadzenie.
Jeżeli to nie pomoże, to być może trzeba sprawdzić sam modem w innym komputerze (w Warszawie służę pomocą z moim E6500 - z resztą też z 5540).
W ten sposób można by sprawdzić, czy może sam modem po prosty wyzionął ducha (i dlatego włącza się i wyłącza na zmianę).
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
08-07-2012, 13:10
Post: #3
RE: Dell E6500 + Dell 5540 - problem z instalacją
(08-07-2012 11:58)jakubd napisał(a):  Jeżeli to nie pomoże, to być może trzeba sprawdzić sam modem w innym komputerze (w Warszawie służę pomocą z moim E6500 - z resztą też z 5540).
W ten sposób można by sprawdzić, czy może sam modem po prosty wyzionął ducha (i dlatego włącza się i wyłącza na zmianę).
A można sprawdzić na innym laptopie do którego nie jest dedykowany (nie ma sterowników)? Mam na myśli D430. Tak myślę, że wsadzę do niego i zobaczę czy też znika i się pojawia. Nie muszę go instalować, tylko ciekawe jak tam się zachowa.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
08-07-2012, 13:20
Post: #4
RE: Dell E6500 + Dell 5540 - problem z instalacją
Użycie 100% zgodnego (w tym wypadku takiego prawie samego) laptopa da więcej informacji, ale znikanie zdiagnozujesz - jeżeli dzieje się to cały czas i bez sterowników. Poza tym można także zmodyfikować też sterowniki i zainstalować w nie do końca obsługiwanym modelu (o ile ma gniazdo SIM i anteny).
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
08-07-2012, 15:41
Post: #5
RE: Dell E6500 + Dell 5540 - problem z instalacją
Na D430 też znika. Nawet nie próbowałem go instalować, chodziło mi tylko o zobaczenie zachowania w menedżerze urządzeń. Jest to samo, tzn. pojawia się i znika w kółko. Czyli raczej niesprawny modem?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
08-07-2012, 22:34
Post: #6
RE: Dell E6500 + Dell 5540 - problem z instalacją
Niestety na to wygląda. Obejrzyj, czy płytka modemu nie ma jakiś uszkodzeń mechanicznych, albo metalowych fragmentów latających luźno. Ale to rzadkość znaleźć coś takiego. Niestety, prawdopodobnie modem na wymianę.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
11-07-2012, 09:11
Post: #7
RE: Dell E6500 + Dell 5540 - problem z instalacją
Modem uszkodzony. Zwróciłem do sprzedawcy. Dopłaciłem i kupiłem 5550. Nie obyło się też bez problemów podczas instalacji (musiałem spreparować sterownik pod kątem autoryzacji kompatybilności sprzętu -> tutaj poradnik ), ale teraz śmiga wszystko bezproblemowo.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
11-07-2012, 12:53
Post: #8
RE: Dell E6500 + Dell 5540 - problem z instalacją
I kolejny sukces! Smile
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Problem z GPS w Dell 5550 modemie Justyna0011 23 14 293 04-07-2016 13:23
Ostatni post: szopen
  Problem z modemem Alcatel X200s z Virgin Mobile j833 8 3 333 27-08-2015 07:22
Ostatni post: j833
  DELL 5550 i Lenovo X200 [OK] kickick 1 3 600 28-09-2014 16:11
Ostatni post: jtytus67
  Nokia 21M-02 - problem z Ubuntu swotki 17 10 023 24-07-2014 23:04
Ostatni post: jakubd
  Instalacja Sierra 307 Windows 8 wiktorkot 14 8 033 23-05-2014 14:21
Ostatni post: spag