[-]
Szybkie szukanie


Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Brak obrazów captcha pod Windows XP
26-04-2014, 00:10 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-04-2014 14:35 przez saphrii.)
Post: #1
Brak obrazów captcha pod Windows XP
Witajcie.

Od około tygodnia (~14.04) uzyskanie dostępu do BDI jest na tyle upierdliwe, że właściwie niemożliwe. Mam problemy z wyświetlaniem obrazków captcha i jest to problem, który tylko występuje na XP.

W pierwszej kolejności pytanie - czy ktoś może potwierdzić tę przypadłość? Bo problem występuje na dwóch komputerach z XP, które sprawdzałem, w tym jednym, który aero2 pierwszy raz widział na oczy, z którym działam z na co dzień i jakichkolwiek problemów z wyświetlaniem witryn nie ma.

Poniżej szerszy opis tego co się dzieje:
-----------------------------------------------------------------

1. Z komputerem z Windows 7 z identycznymi wersjami przeglądarek (prócz IE8) problem nie występuje.
2. Przeglądarki z których korzystam na XP: Opera 12.17, IE 8, FireFox 28. System czysty, przeglądarki wyczyszczone.

objawy:

Opera:
- prawidłowo przekierowuje ze strony którą odwiedzałem na http://bdi.free.aero2.net.pl:8080/ - obrazek captcha nie pojawia się
- ręczne wpisanie adresu http://bdi.free.aero2.net.pl:8080/ w nowym oknie - obrazek captcha nie pojawia się
- wpisanie czegoś do paska wyszukiwarki google: Opera wyświetla komunikat:
"Ostrzeżenie: http://bdi.free.aero2.net.pl:8080/ Strona umieszczona w publ. przestrzeni Internetu próbuje pobrać dane z twojej sieci prywatnej. Ze wzgl. bezpieczeństwa automatyczny dostęp został zablokowany(...)" Klikam na "Kontynuuj" otwiera się strona do wpisania captcha i obrazek JEST widoczny. [edit]: po kilku nieudanych próbach przepisania / odświeżeniu mało czytelnego obrazka - obrazek i w tym podpunkcie przestaje się pojawiać.

IE:
- prawidłowo przekierowuje ze strony którą odwiedzałem na http://bdi.free.aero2.net.pl:8080/ - obrazek captcha NIE pojawia się
- ręczne wpisanie adresu http://bdi.free.aero2.net.pl:8080/ w nowym oknie - jak wyżej.
- wpisanie czegoś do paska wyszukiwarki google - jak wyżej, plus:
IE sygnalizuje błędy na stronie bdi: w identyfikatorze (wiersz 22, znak 2) błąd składni (wiesz 2 znak1) i script error w adresie google...recaptcha.js

Firefox:
- Zdarzy się że prawidłowo przekierowuje ze strony którą odwiedzałem na http://bdi.free.aero2.net.pl:8080/ - jednak obrazek captcha nie pojawia się. W pozostałych 90% przypadków pojawia się komunikat "Serwer 22 zbyt długo nie odpowiada"
- wpisanie czegoś do paska wyszukiwarki google - brak przekierowania
- ręczne wpisanie adresu http://bdi.free.aero2.net.pl:8080/ prawidłowo wyświetla stronę oraz obrazek captcha


Do tej pory podstawową przeglądarką była Opera12 oraz IE. Do około 14 kwietnia wszystko związane z przekierowaniem do wpisania captcha, jak i wyświetlanie obrazka, odbywało się prawidłowo. Teraz zmuszony zostałem do zainstalowania Firefoxa tylko po to by ręcznie wpisywać adres strony do wpisywania captcha. A i tak nie działa w pełni tak, jak działa wszystko pod nowszymi systemami i jak działało przed w/w datą.

Modem Huawei E3131s-2 podpięty w router TP-Link TL-MR3420, ustawienia połączenia automatyczne przypisywane przez Aero2.
Przeinstalowałem przeglądarki, zainstalowałem najnowszą javę 7u55 - bez zmian.


Jakieś pomysły?
Pozdrawiam,
Bartosz
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
26-04-2014, 13:01
Post: #2
Brak obrazów captcha pod Windows XP
Coś blokuje wyświetlanie typu adblock, noscript ( to dla firefoxa) dla IE może być też systemowy firewall lub inny.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
26-04-2014, 13:17
Post: #3
Brak obrazów captcha pod Windows XP
Niestety - przerabiałem - Zapora wł/wył - bez zmian, jak również wyłączanie AdBlock i Ghostery nie przynosi efektów, innych dodatków nie mam, IE jest goły, bo prawie nie używam, FF też goły bez dodatków - specjalnie na tę okazję go ściągnąłem. Antywirus: na jednym Avast, na drugim MSE - nie sprawdzałem ale szczerze wątpię, że to ich wina - na 7 mam Avasta (jak i przeglądarki z identycznymi wtyczkami) - tu nie ma problemów.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
26-04-2014, 13:32 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-04-2014 13:32 przez tps4.)
Post: #4
Brak obrazów captcha pod Windows XP
U mnie na XP i FF po wyłączeniu noscript i adblock zaczęły sie pokazywać, więc na pewno z tym był problem.
Mam akurat jeszcze dodatkowo NOD-a, który nie blokuje oraz darmowego Zone Alarma, który też nie blokuje tego.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
26-04-2014, 13:56
Post: #5
Brak obrazów captcha pod Windows XP
No u mnie też się pokazują w FF tak jak pisałem w pierwszym poście.
Z tym że moją podstawową przeglądarką jest Opera i nie chcę jej zmieniać, ze względu na przyzwyczajenia.

Pytanie, co wydarzyło się ~ 14 kwietnia, kiedy zaczęły się owe problemy - żadnych zmian programowych i sprzętowych nie dokonywałem, komputer jest tylko do czytania www, poczty i jednego programu łączącego się raz dziennie z netem (nie licząc antywirusa). Przed 14 wszystko pięknie działało.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
26-04-2014, 14:34
Post: #6
Brak obrazów captcha pod Windows XP
Być może to właśnie antywirus albo jakaś inna aktualizacja jest przyczyna problemów. Po 14 dniach automaty zauważyły te dziwne przekierowania i stąd problem.
Comodo Firewall też bywa źródłem problemów.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
26-04-2014, 15:10
Post: #7
Brak obrazów captcha pod Windows XP
Czy dla kart sieciowych masz ustawione pobieranie adresów dns z routera?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
26-04-2014, 17:23
Post: #8
Brak obrazów captcha pod Windows XP
@jakubd
antywirusa MSE/Avast wyłączyłem - bez zmian, Comodo nie używam
Aktualizacje w XP skończyły się 8 kwietnia, systemy mają wszystkie łatki pobrane, tak więc nic nowego nie doszło.

@izaw
ustawienia połączenia automatyczne, router ma dhcp włączone, DNSy są pobierane również automatycznie z Aero2, tak więc tu nie ma problemu - gdybym miał inne DNSy na sztywno strona logowania kapciem w ogóle by się nie wyświetlała - tutaj jakby problem z javaskryptem od kapcia
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
26-04-2014, 18:22
Post: #9
Brak obrazów captcha pod Windows XP
Java jest bez znaczenia. Java nie ma kompletnie żadnego związku z Javascriptem mimo podobnej nazwy.

Jest problem z filtrowaniem ruchu - z pewnością masz jakieś rozszerzenie (przeglądarki albo systemu), które źle znosi DNS Rebind - adres WWW dowolny zostaje przekierowany do "sieci lokalnej" 10.x.x.x -> dlatego opera ostrzega i potem zezwala. Ale jak nie zatwierdzisz tego komunikatu, faktycznie nie będzie działało poprawnie.

Podobnie (ale już bez ostrzeżenia) działa Comodo Firewall i być może podobne firewalle (systemowy Windows nie robi problemu). Nie zawsze wyłączenie firewalla (ew. z programem antywirusowym) pomaga, trzeba odpinać interfejs firewalla od karty sieciowej ręcznie.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
26-04-2014, 19:12
Post: #10
Brak obrazów captcha pod Windows XP
Czego mogę/mam szukać?

Oba systemy stawiałem osobiście, oba są czyste od wirusów, trojanów i innych. Oba systemy są na tyle minimalnie obciążone dodatkowymi programami, że można powiedzieć, że to prawie świeże instalacje.
Jeden z XP (na komputerze Fujitsu S400) służy jako serwer wydruku na LPT, mały NAS, oraz komp. obsługujący stary skaner (działający tylko pod XP.
Ten pod którym działa BDI służy wyłącznie do internetu, ma Operę i domyślnego IE.
Z dodatkowych programów tylko MSE i diagnostyczne do dysku, daemon tools, o&o defrag, ccleaner, total commander, winrar i adobe reader 9.
W operze 2 dodaki Adblock i Ghostery, których wyłączanie nic nie zmienia wespół z wyłączeniem MSE i windowsowej Zapory internetowej.
IE przestał całkowicie wyświetlać obrazki jakimkolwiek sposobem bym próbował, ale przekierowanie do ekranu logowania Aero2 działa tu najlepiej! IE nie ma żadnych rozszerzeń - wszystkie te co były domyślnie (widows live, tłumaczenia, wywalam na dzień dobry, jest tylko rozszerzenie wyszukiwarki google, jako domyślnej wyszukiwarki)

od 1.04 nie było problemów z przekierowaniem i wyświetlaniem obrazka captcha, 8.04 - zakończone wsparcie XP - ostatnie łatki zainstalowane, cały czas działa... mija kolejny tydzień, najpierw kapeć przestał się wyświetlać w operze, po ~ 2 dniach w IE.


Ja chętnie poszukam, tylko nie wiem czego mam szukać, bo "jakieś rozszerzenie do systemu" to mi nic nie mówi. Te systemy są prawie gołe i nie tykane w nieodpowiedni sposób i w okresie w którym przestało działać, nic nie było zmieniane, czy instalowane
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Brak przekierowania na stronę logowania z laptopa saphrii 6 4 782 05-06-2016 14:32
Ostatni post: saphrii
  CAPTCHA i BDI stan obecny (czerwiec 2015) szopen 1 4 670 23-10-2015 08:14
Ostatni post: Lorek
  Brak obrazka po sesji - Captcha timeto1 16 8 118 01-10-2015 12:16
Ostatni post: freshman
  Jest captcha w BDI grzech1991 138 65 271 28-04-2015 18:17
Ostatni post: penknife
  Problem z captcha i routerem MR3020 crocodil 4 2 932 18-02-2015 09:26
Ostatni post: jakubd